úvod
homepage

Ležák z kraje, kde je pivo doma vytisknout článek

Přidáno: 29. září 2004  •  Autor: Honza Kočka
průměrné hodnocení Hodnocení: 1 hodnotících Hodnotících: 11 počet zobrazení Zobrazeno: 6115x

Je jen opravdu velice málo věcí, které jsou tak těsně spjaty s Českou republikou, tak jako je to u piva. Ono známé okřídlené rčení, že každý cizinec se při vyslovení jména naší vlasti vzpomene na Prahu, pivo, bižuterii, hezké holky a možná i na expreziden

Tato skutečnost se sice v poslední době obrací proti místnímu obyvatelstvu v podobě nájezdů levného piva a opilosti chtivých anglických mladíků, kteří houfně obrážejí pražské pivnice s cílem nejen levně dosáhnout uvolněné nálady, ale případně vyvolávání nějaké té rvačky. Jednoduše řečeno, je to daň moderního době low cost aerolinek a z toho vyplývajících změn ve složení cestujících. Daní moderní uspěchané době je určitě i částečný ústup ze slávy nejznámější ingredienci pro vaření piva českého typu - poloraného žateckého červeňáku(moravští pěstitelé ječmene prominou:) ).Plochy určené k pěstění našeho zeleného zlata se každoročně zmenšují, jeho cena klesá, naštěstí prestiž zůstává. A možná je to daň a paradox moderní doby, že pivovar,který leží v srdci této oblasti, nemá na růžích ustláno.

Žatecký pivovar, jehož slogan hlásá "Ležák z kraje, kde je pivo doma", to v dobách budování reálného kapitalismu opravdu neměl lehké.Ještě v roce 98 vystavil necelých 67 tisíc hektolitrů, aby se do roku 2001 propadl na pouhých 16 500 hl. V této době se však postupně upadajícího pivovaru ujala firma Kordoni Holdings Limited s anglickým kapitálem se sídlem v Kyperské republice. Investice do obnovení zastaralé výroby na sebe dlouho nenechala čekat. Přesto v pivovaru najdete klasický výrobní postup. Nyní je pivovar vybaven čtyřnádobovou měděnou varnou, která umožňuje vařit až čtyři várky denně osvědčeným dvourmutovým postupem. Ochlazená mladina se zakvašuje v otevřených spilkových kádích, kde sládek sleduje postup kvašení, ale i vytváření kroužků z pěny a typickou vůni.

 Pohled na pivovar z protilehlého kopce
Pohled na pivovar z protilehlého kopce

O co je nedávná současnost turbulentnější a nejistá, o to je jeho historie zajímavější a vznešenější. První doložené zmínky pocházejí z léta páně 1261. V tomto roce totiž vznikla v Žatci společnost žateckých právovarečníků,která vařila piva "Samec" a "Kozel", jenž byla žádaná i u královského dvora, šlechtou a knížaty při stolování či radostných pitkách. Protože všechny žatecké pivovary nestačily svým výstavem uspokojit poptávku trhu(v té době bylo v Žatci 30 sladoven a 4 pivovary, ve kterých vařilo své pivo 235 žateckých právovarečných měšťanů), bylo po třicetiletém váhání rozhodnuto v roce 1797 o výstavbě nového pivovaru za cenu 7 125 zlatých. Základní kámen byl položen 20.6.1798 na místě zaniklého královského hradu, vedle kasáren. Plány dodal pan Lorenz Rott, který byl zároveň stavitelem. Po dvouletém stavebním úsilí várečná správa oznámila dne 26.7.1800 začátek vaření a pivovar byl pronajat. Již v roce 1801 uvařili Žatečtí 840 sudů(42.000hl)piva.Pivovar byl postupně rozšiřován a modernizován, naopak konkurenční byly zavírány. Posledním v nich to byl vývozní Dreherův pivovar Pratok v roce 1948. Kotrmelce poúnorové doby temna s častou organizační změnou, kdy vláda komunistické strany, kdy vše patřilo všem a nikomu, se však podepsala na pivovaru špatným zacházením, což se samozřejmě podepsalo na zastarání provozního zařízení. Navíc porevoluční euforie a praktiky podobné Klondiku pivovaru rovněž mnoho dobrého nepřinesly. Stabilizace pivovaru nastává až v onom zmiňovaném roce 2001.

Snad anglický kapitál pomůže udržet ušlechtilou tradici vaření piva v samotném srdci zeleného kraje. Došlo by tím naplnění motta zdejšího pivovaru, který vaří "ležák z kraje, kde je pivo doma". A obří sud, který trůní uprostřed kruhového objezdu vedoucího přes hlavní náměstí k pivovaru, určitě svědčí o více než přátelském prostředí tohoto chmelu a pivu zaslíbeném městu.



Hlavní vstup do pivovaru

Degustační hodnocení piv pivovaru Žatec

Žatec světlé 4,1% alk.
Kvasničná intenzivní nasládlá vůně navodí očekávání plného piva. Bohužel chuť toto očekávání ne zcela naplňuje. Pivo je málo hořké, přes svou sladkost má však nízkou plnost nekorespondující plnosti vůně.
Hodnocení: 4

Žatec Export 5,3% alk.
Vůně je příjemná, plná, lehce ovocná, což však nepůsobí rušivě. Slabší jemná chuť je svěží, dobře vybalancovaná s příjemnou hořkostí. Pivo rozhodně vybízí k dalšímu napití.
Hodnocení:3+

Lučan Premium Tmavé 4,3% alk.
Svěží karamelová vůně bez cizích složek. Chuť vhodně doplňuje první karamelový dojem z vůně - příjemně jemný, nicméně výrazný vjem bez vedlejších rušivých elementů. Lahodné doznívání volá dalším napití a podtrhuje celkový vynikající dojem.
Hodnocení: 2-3

Piva jsou hodnocena na stupnici 1-9, kde 1 se témeř neuděluje, protože takové pivo vaří jen Bůh, 5 je pivo na celý večer, které vás však neoslní a 9 je se lepší raději vyhnout.

Foto: M.Kostov, prosinec 2002, Czech Beer report (www.pivovary.info)

vytisknout článek Vytisknout článek

Hodnocení článku

Pro hodnocení se nejprve přihlašte.

Celkem 1 komentář, poslední komentář: 30.09.2004 12:22 Komentovat
Kde ho můžu ochutnat? Zbyněk Holan30.09.2004 12:22
Standardní dotaz: kde ho můžu ochutnat v Praze? Udajně ho měli mít U Sádlů v Balbínově...
Vyhledávání