úvod
homepage

Nová kniha: Naše pivovary na dobových pohlednicích vytisknout článek

Přidáno: 22. září 2004  •  Autor: Honza Kočka
průměrné hodnocení Hodnocení: 1,2 hodnotících Hodnotících: 10 počet zobrazení Zobrazeno: 6932x

Pokud se zajímáte o staré či zaniklé pivovary, máme pro vás dobrou zprávu. Dvojice zkušených autorů Pavel Jákl a Miroslav Anger právě uvedla na trh svou novou publikaci, která se této oblasti dopodrobna věnuje. Se svolením autorů vám přinášíme tři ukázky.

V polovině července 2004 vyšla v nakladatelství Gentiana dlouho očekávaná kniha autorů Miroslava Angera a Pavla Jákla Naše pivovary na dobových pohlednicích. V knize je zobrazeno 160 pivovarů, včetně jejich stručné historie a další pohledy s pivovarskou tématikou. Český text je doplněn anglickým a německým překladem. Kniha vychází na křídovém papíře, předpokládaná cena je do 490,- Kč.


Miroslav Anger, Pavel Jákl:Naše pivovary na dobových pohlednicích

Beroun
Pohled na pivovar právovárečného měšťanstva v Berouně z konce 19. století. Pivovar byl po letitých úvahách a plánech založen roku 1871 a jeho první výstav se uskutečnil v roce následném. Tehdy nový pivovarský podnik vycházel z dávné pivovarské tradice tohoto středočeského města. K ukončení provozu berounského pivovaru došlo v roce 1978 a jeho budovy byly upraveny k potřebám stáčírny piva plzeňských pivovarů.



Pivovar Beroun

Hradec Králové
Hradec Králové , pohled na pivovar od parku na soutoku Labe a Orlice. Další pivovar, který se definitivně vytratil ze seznamu funkčních pivovarů. Hradec Králové má svoji staletou pivovarskou historii,ale pivovar, zobrazený na pohlednici z prvních let minulého století, vznikl při staré sladovně až v roce 1844. Dlouhé roky patříval mezi největší české pivovary vůbec a jeho konec v roce 1999 je tak trochu z oblasti zlých snů.



Pivovar Hradec Králové

Nový Berštejn
Ovšem, tohle je lahůdka jak z pivovarského bedekru. Cestička k pivovaru, po které bylo jistě milo šlapat. A stále se ještě šlapat dá, jenže pivovaru není ! Zbyly po něm jenom sklepy a kusy zdí. Nový Berštejn, dnes součást městečka Dubá na Českolipsku, to vše na sólopivovarské pohlednici z let kolem 1910. Zrod pivovaru patrně hluboko před polovinou 18. století , kdy je výslovně zmiňován. Zanikl krátce po skončení 1. světové války za vlastnictví hrabat Waldstein-Wartenberg.



Pivovar Nový Berštejn
vytisknout článek Vytisknout článek

Hodnocení článku

Pro hodnocení se nejprve přihlašte.

Celkem 1 komentář, poslední komentář: 08.01.2005 11:16 Komentovat
dobrá kniha Standa08.01.2005 11:16
je to opravdu moc pěkná knížka; našel jsem ji letos pod stromečkem (ježíšek fakt ví,...
Vyhledávání