úvod
homepage

Pivní postřehy z Třeboňska vytisknout článek

Přidáno: 7. září 2004  •  Autor: Stanislav Jakoubek
průměrné hodnocení Hodnocení: 1,98 hodnotících Hodnotících: 34 počet zobrazení Zobrazeno: 4085x

Jako každé léto za posledních dost let jsem s přáteli vyrazil na týden do krásného koutu naší země – do krajů rybníků, lesů a v neposlední řadě piva. Za ta léta už mám na kole objetu pěknou řádku hospůdek v blízkém i dalekém okolí Chlumu u Třeboně a tudíž

Že o hospody na Třeboňsku není nouze, tomu můžete věřit. Ostatně kolega prohlásil, že „tolik hospod na kilometr čtverečný v životě neviděl“.

Až potud bylo, je a snad i bude všechno v pořádku. Přesto mě však jisté skutečnosti poněkud rozladily. Bohužel, nebudu teď psát nic, o čem by každý opravdový milovník piva nevěděl. I na jihu Čech zuří boj mezi velkými pivovary a regionálním pivovarem Regent. V nejedné hospůdce, kde ještě vloni točili místního Regenta, dnes mají Budvar. Nic proti Budvaru, programově neodmítám velké pivovary, ale regionální pivo je regionální pivo, Regent je Regent. Ano, jsem na třeboňský zlatavý mok zatížen, ale to jistě není špatně. Pochopitelně mi to nedalo a ptal jsem se hospodských, proč ta změna. A odpověď ? Stále totéž – „to víte, Regent už v půlce roku nedodával tácky, sklenice a tak jsme vzali jiného dodavatele, nabízí lepší servis“. Protože jsem od přírody zvídavý člověk, ptám se dál, co na to hosti. Tady je jedna z odpovědí : „7 let jsme měli Regenta a báli jsme se, že změnou za Budvar vytočíme míň. Ale opak je pravdou, vytočíme daleko víc“. To mi přišlo docela smutné a docela jsem zapochyboval, jestli jsme stále ještě pivním národem (tj. národem milovníků piva) a nebo jen národem konzumentů značek. Obávám se, že to druhé.

Tohle ještě není všechno, co jsem nesl nelibě. Od loňska se zhoršila kvalita čepování piva. Díky moderním „cé-óčkovým“ pípám může líbivé pivo s pěnou natočit kdekdo. Ale když jich pak pár vypijete, prokrkáte celý den. A tak si uvažuji, jaké páky mají pivovary na to, aby jim putykáři nedělali z piva krkafon. A jestli je to třeba o tom, že si malý pivovar radši nechá pokazit pivo, než by přišel o odběratelskou hospodu, protože všudypřítomný pivovarský gigant číhá na každou šanci … . A taky třeba o tom, že tomu velkému pivovaru na pár krkacích hospodách nezáleží, protože má své jisté. (Podotýkám, že problém s krkáním se táhl napříč pivním spektrem.)

Co říci závěrem ? Že hospody s dobře točeným Regentem naštěstí stále existují. A že si příští rok na přelomu července a srpna opět skvěle pochutnám. Snad nejsem naivní optimista …

vytisknout článek Vytisknout článek

Hodnocení článku

Pro hodnocení se nejprve přihlašte.

Celkem 1 komentář, poslední komentář: 13.09.2004 19:12 Komentovat
Pivo z Třeboně Pivař13.09.2004 19:12
Viz. můj příspěvek a dalšího článku o pivu z Třeboně. Závěrem ale také nemám...
Vyhledávání