úvod
homepage

Komentované aktuality vytisknout článek

Přidáno: 13. srpna 2004  •  Autor: Jiří Kaňa
průměrné hodnocení Hodnocení: 1,48 hodnotících Hodnotících: 33 počet zobrazení Zobrazeno: 4828x

Téměř každý den vám v rubrice "Aktuality" nabízíme všechny možné zprávy o pivu. Dnes vám přinášíme tři zprávy, které nás poslední dobou zaujaly.

Českobudějovický pivovar Budvar se snažil u Úřadu pro harmonizaci vnitřního trhu Evropské unie zablokovat registrace známky Bud amerického pivovaru Anheuser Busch v Evropě. Úřad však rozhodl tři ze čtyř známkoprávních sporů ve prospěch AB. Zástupci AB v Evropě chápou toto rozhodnutí jako důležitý precedens pro další soudní spory. Rozhodnutí ještě musí potvrdit odvolací soud, tedy ještě nenabylo právní moci. Budvar tvrdí, že úřad vyhověl společnosti AB pouze v registraci ochranné známky Bud pro jiné výrobky a služby, například marketingové. To znamená, že Anheuser-Busch stále nesmí v zemích EU užívat pro své pivo ochrannou známku Bud.

Nekonečný seriál známkoprávních sporů a následných halasně vytrubovaných vítězství (ať už ze strany AB, nebo Budvaru) již začíná být docela únavný. To jsou konzumenti opravdu takoví tupci, že jsou schopni se orientovat jen podle nějakého nápisu „Budweiser“? V tom případě si nezaslouží nic jiného, než pít pivo od AB, Budvaru je pro ně škoda.

Dolní komora ruského parlamentu o víkendu schválila ve druhém čtení návrh zákona, který výrazně omezuje reklamu na pivo ve sdělovacích prostředcích. Reklama se tak v rádiu ani v televizi nebude moci objevovat v době od 7:00 do 22:00 hodin. Návrh prošel naprostou většinou hlasů a ze 450 členů dolní komory se pro něj vyslovilo 432 zákonodárců. Pivo je v Rusku stále oblíbenější, hlavně díky nižšímu obsahu alkoholu ve srovnání s tradiční vodkou. Návrh zákona musí v dolní komoře projít trojím čtením, jedním čtením v horní komoře a pak ho dostane k podpisu prezident.

...Zatímco u nás se v reklamě i před desátou zcela otevřeně lemtá nejen pivo.

Pivovar Platan rozšířil sortiment o další speciální pivo. Kromě oblíbené Prácheňské perly, kterou zdejší pivovar opět po letech zařadil mezi své výrobky, začal vařit světlou jedenadvacítku s názvem Schwarzenbergské knížecí. Křest piva se konal dne 31.7.2004. Protivínský speciál zaujme druhé místo v žebříčku „nejsilnějších“ českých piv (společně s Rytířským Primátorem).

 Etiketa nového protivínského speciálu. Obrázek z www stránek pivovaru Platan.
Etiketa nového protivínského speciálu. Obrázek z www stránek pivovaru Platan.

Každá další zajímavá pivní specialita na našem trhu je vítána a už se těším, až se mi podaří ji ochutnat. Přijde mi jen trochu zvláštní, že s takto silným speciálem pivovar Platan vyrukoval zrovna v horkém létě.

Na internetových stránkách pivovaru Platan se o novém pivu můžeme dočíst toto: ...”Samozřejmě že u takto připraveného speciálního piva je i zvýšený obsah cukru pocházející ze sladu. Pivo má výraznější sladší chuť která je harmonicky vyvážená jemným chmelovým aroma. Souznění všech těchto chutí bude příjemným překvapením pro ty kteří se rozhodnou toto pivo ochutnat. Předem předesíláme že se nejedná o takzvané řadové (ekonomické) pivo, které by mělo za úkol zahnat žízeň případně být hlavním osvěžením při společném grilování. Jedná se o pivo pohodové které svojí vyjímečností dotváří i vyjímečnostt okamžiku v kterém je podáváno. Posezení s přáteli v příjemném prostředí s naším pivem, kvalitním doutníkem a příjemnou společností jsou hlavní atributy, kterými chce naše nové pivo uspět.”

vytisknout článek Vytisknout článek

Hodnocení článku

Pro hodnocení se nejprve přihlašte.

Celkem 2 komentáře, poslední komentář: 17.08.2004 22:41 Komentovat
Nejsilnejsi pivo Honza17.08.2004 22:41
Mel jsem moznost tuto novinku ochutnat a muze jen souhlasit s panem Pavlasem, ze toto pivo je...
Dobrota Petr Pavlas13.08.2004 14:50
Protivínská novinka je sice skutečná dobrota, nejde však o pivo v zažitém českém smyslu,...
Vyhledávání