úvod
homepage

Milénium s vůní chmele vytisknout článek

Přidáno: 9. července 2004  •  Autor: Zdeněk Rosa
průměrné hodnocení Hodnocení: 2,8 hodnotících Hodnotících: 47 počet zobrazení Zobrazeno: 5248x

Žatec přivítal představitele odběratelů Žateckého chmele z celého světa.



Svaz pěstitelů chmele ČR ve spolupráci s Unií obchodníků a zpracovatelů chmele v ČR a královským městem Žatec uskutečnil v rámci oslav Žateckého milénia ve dnech 17.-18. června mezinárodní setkání uživatelů Žateckého chmele s mottem "Milénium s vůní chmele".

Celková účast pivovarů, ale i zástupců jiných vládních a nevládních institucí předčila očekávání organizátorů, protože se akce zúčastnilo okolo 150 osob. K určitě nejvýznamnějším hostům patřila jeho excelence velvyslanec Japonska v České republice pan J.E. Takanashi, konzulární rada Číny pan Tao Wenxue, prezident pivovaru Sapporo pan Sadao Fukuda, náměstek ministra pro místní rozvoj pan ing. Forman a pan senátor Pelc.

Vzhledem k tomu, že největším dovozcem českého chmele je Japonsko,
přijal pozvání také velvyslanec Japonska v České republice pan J.E.Koichi
Takanashi s chotí.
Vzhledem k tomu, že největším dovozcem českého chmele je Japonsko, přijal pozvání také velvyslanec Japonska v České republice pan J.E.Koichi Takanashi s chotí.

Setkání začalo ve čtvrtek odpoledne přijetím na žatecké historické radnici, kde k hostům promluvili pan ing. Farkota, starosta města Žatec, pan ing. Pázler, předseda Svazu pěstitelů chmele a ing. Ondráček, prezident Unie obchodníků a zpracovatelů chmele. Ze závěru projevu ing. Pázlera bych si dovolil vybrat pouze jednu myšlenku "…Tato země, tato oblast a město Žatec má svoji dlouhou historii spojenou s chmelařstvím, chmelem a pivem a věřím, že má před sebou i stejně dlouhou budoucnost. O to se jako pěstitelé chceme přičinit a požádat Vás o spolupráci v tomto záměru. Lze si než přát , aby Žatecký chmel i do budoucna byl vždy nedílnou a žádanou součástí Vašeho zlatého pěnivého moku...". Program v žatecké radnici doplnil velmi zdařilým vystoupením Žatecký příležitostný sbor.

 Uvítání hostů mezinárodního setkání uživatelů žateckého chmele
proběhlo v žatecké historické radnici
Uvítání hostů mezinárodního setkání uživatelů žateckého chmele proběhlo v žatecké historické radnici

V rámci odpoledního programu byli hosté dopraveni do budovy Chmelařského muzea v Žatci, kde byli přivítání vystoupením skupiny historického šermu, které v tomto prostředí opravdu výborně vyznělo. Průvodci z řad chmelařských firem pak seznámili hosty blíže s českým chmelařstvím, jeho historií a současností, tak jako historií chmelařského muzea a jeho expozicemi. Většina byla v muzeu poprvé a byla překvapena jeho rozsáhlostí a jeho bohatými sbírkami, které skvěle reprezentují dlouhou a slavnou historii českého chmelařství.

Pana velvyslance velmi zaujalo vystoupení skupiny historického šermu ve
Chmelařském muzeu
Pana velvyslance velmi zaujalo vystoupení skupiny historického šermu ve Chmelařském muzeu

Večerní program byl připraven v zahradních prostorách Chmelařského institutu, s.r.o., kde panovala opravdu výborná a uvolněná nálada. Svými stánky a produkty se zde prezentovaly pivovary Plzeňský Prazdroj, Budějovický Budvar, Zlatopramen, Louny, Krušovice a Žatecký pivovar. Zahraniční a čeští hosté měli tedy výbornou možnost degustace řady českých piv, které byly ještě rozšířeny čepováním piv z Přerova, Humpolce a také z produkce pokusného minipivovárku Chmelařského institutu. K výborné atmosféře přispěla i živá hudba, vystoupení mažoretek a folklórního souboru a v neposlední řadě i počasí, které zůstalo příznivé alespoň pro část večera.

 Večerní program
Večerní program

Na pátek byl zorganizován výjezd po chmelařské oblasti, který začal procházkou s představením českých odrůd chmele na účelovém hospodářství Chmelařského institutu ve Stekníku. O výjezd a poznání Žatecké oblasti byl velký zájem jak mezi českými tak i zahraničními hosty. Trasa pokračovala ze Skekníku směrem na Lišany, Postoloprty a Citoliby. S velkým ohlasem se pak setkal průjezd údolím směrem Brloh, Divice, Vinařice, Kozojedy, Pochválov, Kroučová. Přejetím Džbánu do Hředel, Mutějovic a dále Kounova a Janova jsme se pak dostali až do Deštnice, kde byl připraven pro účastníky výjezdu oběd a kde se ing. Pázler jménem organizátorů s hosty rozloučil.

 Odborníci z řad pivovarů a obchodních firem si prohlížejí chmelnice s
českými odrůdami chmele na Stekníku.
Odborníci z řad pivovarů a obchodních firem si prohlížejí chmelnice s českými odrůdami chmele na Stekníku.

Celá akce se u zúčastněných setkala s výborným ohlasem a já věřím, že si český chmel získal pro budoucnost další dobré přátele.

Autoři fotografií: ing. Urban a ing. Nedvěd

vytisknout článek Vytisknout článek

Hodnocení článku

Pro hodnocení se nejprve přihlašte.

Celkem 0 komentářů Komentovat
Vyhledávání