úvod
homepage

Může mít pivo vliv na zdraví pokožky I.? vytisknout článek

Přidáno: 28. června 2004  •  Autor: Josef Vacl
průměrné hodnocení Hodnocení: 2,99 hodnotících Hodnotících: 108 počet zobrazení Zobrazeno: 5324x

Každý z nás má jiné pořadí hodnot, na kterých mu v životě nejvíce záleží. Vlastní zdraví a zdraví blízkých osob patří jistě na jedno z předních míst.

Dobrá kondice z každého člověka vyzařuje na dálku. Některé zdravotní obtíže dokážeme úspěšně skrývat, kožní nemoci, ale i pouhé drobnější nedostatky jsou našemu okolí na očích.Dodržováním rozumných doporučení, jak o pokožku nejlépe pečovat, můžeme zabránit vzniku závažnějších potíží. Pacienti se často ptají, zda problémy, se kterými přicházejí, nevznikly díky tomu, že v organizmu něco chybí. Polykají léky a potravinové doplňky, a přitom lze část potřebných látek přijímat ve vyváženém poměru a ve formě, která je pro organizmus snadno dostupná.

Připomeňme si, že:
– pokud vypijeme denně- litr piva, pokryjeme tím dávku nezbytných minerálů takto:
vápník 7 %, fosfor 2 %, hořčík 49 %, draslík 12 %, sodík 5 %, chloridy 12 %, zinek 100 %.

Všechny tyto prvky se v organizmu účastní důležitých metabolických pochodů. Zinek je považován za prvek, který zvyšuje odolnost kůže proti nepříznivým vlivům zevního prostředí a je také součástí některých léčebných přípravků proti akné.

– současně s vodou a minerály se do těla dostanou i některé důležité vitamíny. Mají nezpochybnitelný vliv nejen v léčbě kožních nemocí, které provázejí primární nebo sekundární hypovitaminózy, ale podávají se také relativně často a se zřejmým úspěchem u řady dermatóz, kde nelze laboratorně prokázat nedostatek těchto prvků. Údaj o počtu procent vyjadřuje, jakou část denní dávky vitamínů člověk přijme, pokud vypije 1 litr piva za den.

B1 – thiamin 3 % – podílí se na odbourávání sacharidů, má význam pro správnou funkci periferních nervů a svalů. Od jeho podávání u zvýšeného pocení, vypadávání vlasů a u lupénky se již upustilo. Bolestivé stavy, které provázejí infekce oparem, jsou dosud léčeny vysokými dávkami vitamínů skupiny B, i když efekt této terapie je nejistý.

B2 – riboflavin 20 % – je součástí důležitých flavoproteinových enzymů, podporuje stálou regeneraci epidermis, normální vývoj vlasových folikulů a mazových žláz. Jeho nedostatek se projevuje svěděním kůže. Celkově se podává při léčbě zánětlivých změn v ústních koutcích. Podle klinických zkušeností se někdy podává i u onychodystrofií, seboroické dermatitidy a akné i rosacey – i když jen se střídavým efektem.

B3 – niacin 45 % (kyselina nikotinová a její amid) – podílí se na správné tvorbě vláken v základní vrstvě epidermis. Niacin působí jako látka rozšiřující cévy – doporučuje se v léčbě poruch periferního prokrvení.

B6 – pyridoxin 31 % – a chemicky příbuzné látky působí jako koenzymy četných enzymů v tkáňovém metabolizmu jater, nervové soustavy a kůže. Nedostatek pyridoxinu vede k poruše metabolizmu tryptofanu – důsledkem je zvýšená citlivost kůže na světlo. Vyšší přísun může vyvolat projevy akné.

B11– kyselina listová 52 % – podporuje tvorbu červených krvinek, metabolismus aminokyselin a obnova veškerých buněk v těle. Příznivě působí hlavně u chorob krvetvorby, celkově se podává při léčbě lupénky. V kombinaci a vitaminem B12 se podává u některých poruch pigmentace – např. u vitiliga

Kromě piva samotného je možné jako zdroj vitamínů a dalších látek využít i pivovarské kvasnice. Ta část, která se nepoužije na zakvašování další várky, se používá jednak jako součást krmných směsí, jednak je z nich možné izolovat aktivní látky, jako jsou enzymy, vitamíny, ribonukleové kyseliny, polysacharidy buněčných stěn, které se dále zpracovávají ve farmaceutickém nebo kosmetickém průmyslu. Z vyčištěných, usušených a odhořčených kvasnic se připravují doplňky doporučované ke zlepšení zdravotní kondice. Od r. 1962 se v pivovaru Braník realizuje výroba vitamínového preparátu Pangamin. Sprejově sušené kvasnice s vysokým obsahem vitamínů skupiny B, enzymů, proteinů, stopových prvků a minerálních látek mají příznivý účinek na nervový systém a celkovou kondici lidského organizmu.

MUDr. Andrea Vocilková

MUDr. Andrea Vocilková – se narodila v roce 1959 v Praze. Studia na 1. lékařské fakultě Univerzity Karlovy ukončila v roce 1985. Nejprve byla zaměstnána jako sekundární lékařka a pak jako odborná asistentka na 2. kožní klinice 1. lékařské fakulty UK Praha pod vedením prof. Zdeňka Šťávy a prof. Vosmíka. Na klinice se zabývala hlavně problematikou dermatologické alergologie a kožních nemocí z povolání. Od r. 1995 pracuje jako ambulantní specialista – kožní lékařka – na Poliklinice v Praze. Od r. 1995 byla jmenována soudním znalcem v oboru kožní nemoci z povolání.

vytisknout článek Vytisknout článek

Hodnocení článku

Pro hodnocení se nejprve přihlašte.

Celkem 0 komentářů Komentovat
Vyhledávání