úvod
homepage

Na dobré pivo za Velkou Louži vytisknout článek

Přidáno: 24. června 2004  •  Autor: Honza Kočka
průměrné hodnocení Hodnocení: 2,77 hodnotících Hodnotících: 94 počet zobrazení Zobrazeno: 5558x

Představa našeho pivaře, že všechno, co pochází ze země neomezených možností a nazývá se pivem, musí být nepitelné, je mylná a zavádějící. Většina domácích konzumentů by byla velice překvapena, že pivní kultura „Made in USA“ je na mnohem vyšší úrovni, než

Nebylo tomu tak vždycky. Ještě v polovině 80. let neměl americký pivař moc na vybranou. Trh ovládala malá skupina pivovarů vařících indiferentní piva, která toho neměla mnoho co nabídnout. Dnes už je naštěstí situace poněkud odlišná. Je pravda, že i nyní pochází polovina všech prodaných piv na americkém trhu od druhého největšího pivovarnického kolosu Anheuser-Bush s hlavními značkami Bud (Budweiser) a Bud Light. Jeho roční výstav piva je přes sto miliónů hektolitrů. Pro srovnání, produkce celé ČR je něco přes 18 miliónů. Dalších dvacet procent pak připadá na pivovar Miller (součást nadnárodní skupiny SABMiller, jinak též vlastník Plzeňského Prazdroje) a pivovar Coors. Dovozem je pokryto necelých 14%, o která ale válčí přes 900 pivovarů z celého světa. Možná někoho překvapí, že největším vývozcem na americký trh je Mexiko, zejména se svým i u nás známým pivem Corona. České pivovary se uchytily na tamním trhu jen v jednotkách tisíců hektolitrů prodaného piva za rok. Největší šance má Prazdroj díky prodejním kanálům sesterského pivovaru Miller. Jen pro zajímavost ještě uvedu, že Budvar se na americkém trhu kvůli známkoprávním sporům s gigantem A-B, táhnoucím se od konce třicátých let minulého století, prodává pod značkou Czechvar.

Zlom ve vývoji nastal koncem 80. let, kdy se po celých Spojených státech téměř „přes noc“ objevilo několik set brewpubů a mikropivovarů, tehdy ještě spíše ve formě garážové výroby. A nebyla by to Amerika, aby se některým nesplnil sen o kýženém bohatství při počátečním kapitálu jednoho dolaru. Nejznámějším příkladem je pivovar Samuel Adams z Bostonu, který vznikl před 19 lety. Jeho roční výstav dnes činí skoro 1,3 miliónu hektolitrů (přibližně na úrovni našeho Budvaru) a firma přitom vlastně žádný pivovar nevlastní. On tedy jeden malý v Bostonu má, ten původní, ale používá ho jen na zkušební várky. Vše co se nevypije při degustacích, jde do kanálu. Pro výrobu pestré škály svých piv, která činí 17 druhů, využívá volných kapacit velkoobjemových pivovarů. Dalším dobrým příkladem je pivovar New Belgium Brewery z města Fort Collins v Coloradu. Jeho zakladatel a současný majitel si před 15 roky vyjel na výlet a jezdil po Belgii na kole. Uchvácen tamní nabídkou piv, začal ve své garáži pro kamarády vařit piva, která měla chuťově připomínat ta, která ho zaujala v Belgii. Ve vaření piva pokračuje i dnes, jen se změnily podmínky. Dnešní výrobu zajišťuje ultramoderní pivovar s roční kapacitou přes 300 tisíc hektolitrů. Zůstalo ale i trochu té nostalgie. První pivo,které kdy vařil, Fat Tire (jméno na upomínku výletu do Belgie), najdete v nabídce pivovaru i dnes.

Belgie byla všeobecně (společně s anglickými pivy) vzorem pro mnoho průkopníků pivního obrození tehdejší doby. Byla to zejména pokročilá pivní kultura a neuvěřitelná škála chutí belgických piv, která inspirovala nejednoho sládka. Na druhou stranu se mnozí snažili zachránit to dobré z americké pivní historie. Nejznámější je příklad pivovaru Anchor ze San Francisca, který vaří pivo Anchor Steam. Je to vlastně jediný originální pivní druh, který Amerika dala světu. Tady si dovolím malou technologickou odbočku – při vaření tohoto piva se používá kvasnic spodního kvašení, ale na rozdíl od plzeňského piva se používá teplot typických pro kvašení svrchní. Místo běžných 8°C je to 18°C. Pivo při těchto teplotách syčí, proto označení „steam beer“, tedy „parní pivo“.

A na co se tedy v Americe můžete těšit? Třeba na zajímavé brewpuby, kterých najdete všude spoustu – v NY na Manhattanu jich je několik, doporučit mohu zejména Heartland a jeho Oatmeal stout, který má chuť světového šampióna své kategorie.

Ale i v ostatních městech, zejména pak v San Franciscu, Portlandu a Seattlu jsou místa, kde těchto restauračních pivovarů najdete více než deset. Zvláštní kapitolou je Colorado, protože tam je snad v každé vesnici jeden takový brewpub.

Českého pivaře určitě zaujmou prodejny, protože i ty obyčejné, nespecializované, nabízejí až několik set piv z celého světa. Nás ale může zarazit, že polských piv tu najdete přes dvacet, kdežto česká spočítáte na prstech jedné ruky.

Kapitolou sama pro sebe jsou pivní festivaly. Od těch největších až po ty malé, regionální nebo specializované. Příkladem takové velké akce je Oregon Brewers Festival se statisícovou návštěvností, konaný každoročně poslední víkend v červenci v Portlandu, nebo Great American Beer Festival v Denveru, kde je zase možno vybírat z nabídky více jak tří set pivovarů.

Amerika, to není jen pivo Bud a Bud Light. To je zejména pestrá nabídka piv všech možných kategorií a stylů. Dalo by se říci že je to skoro pivní ráj, jen se musí občas trochu hledat. Hlavně nebuďte zklamaní, když si ne všichni při zmínce o českém pivu typu „pilsner“ sednou na zadek. Mnozí běžní konzumenti mají totiž za to, že pivo, které se narodilo v Plzni a které dominuje celému světu, pochází z Bavorska.

vytisknout článek Vytisknout článek

Hodnocení článku

Pro hodnocení se nejprve přihlašte.

Celkem 2 komentáře, poslední komentář: 29.06.2006 17:10 Komentovat
Dobra piva na americkem Jihu Radim29.06.2006 17:10
1. Saint Arnold v Houstonu 2. Heiner Brau - Covington, Louisiana 3. Crescent City Brewhouse (5...
sběratelské hobby petr mlčuch01.11.2004 23:01
Vážení našel jsem Vaši stránku na internetu a velice se mi líbí,měl bych k vám...
Vyhledávání