úvod
homepage

Krušovický Mušketýr vytisknout článek

Přidáno: 3. června 2004  •  Autor: Tomáš Semrád
průměrné hodnocení Hodnocení: 2,09 hodnotících Hodnotících: 11 počet zobrazení Zobrazeno: 9289x

Při sobotní návštěvě matičky Prahy jsem po dlouhé době vyzkoušel čepované krušovické pivo. Pravda, první pivo, které jsem kdy v životě vypil, byla právě černá krušovická desítka. A nutno uznat, že tenkrát mně hodně zachutnala.

Dá se říct, že mi otevřela dveře do pivního světa a vyvolala ve mně zájem o všechno, co s tímto kouzelným a nejlepším nápojem na světě souvisí. Na krušovickém jsem se vlastně naučil pít pivo. No už tomu bude pěkných pár let... Ale dost už té nostalgie.

I přesto, že jsem poprvé ochutnal pivo od velkoproducenta, které mně jak je výše popsáno zachutnalo, nikdy jsem se příznivcem velkých pivovarů nestal. Nevyhledávám proto jejich produkty či restaurace. Naopak, dávám přednost malým výrobcům a mikropivovarům pro jejich osobitý a nenapodobitelný charakter. Co se týká nabídky a pestrosti točeného piva v našich restauracích a hospodách, člověk toho na výběr moc nemá. Bohužel. To byl i můj sobotní případ. Je ale pravda, že pro objektivní srovnání je někdy dobré vyzkoušet i něco z opačné strany barikády.

Rozhodl jsem se, že se svým osmiletým synem navštívím zoologickou zahradu v pražské Tróji. Byl čas oběda a tak jsem chtěl ještě před vstupem do zoo "skočit" do nějaké pěkné hospůdky se zahrádkou. Hned před vchodem se naskytla možnost. Restaurace se stylovým názvem "U Lišků" vypadala na první pohled pěkně a navíc se dalo obědvat na zahrádce, pěkně ve stínu. A tak bylo rozhodnuto. Na restauraci viselo logo Královského pivovaru Krušovice. Po dlouhé době se naskytla možnost vyzkoušet zase něco trochu jiného, globálnějšího, evropštějšího. Tak proč ne? Uvidíme jak se hoši z Krušovic pod křídly německého kolosu Binding Brauerei z Frankfurtu nad Mohanem pivně vyvíjejí.

Na výběr byla moje dobře známá černá krušovická desítka a vlajková loď pivovaru, "jedenáctka" Mušketýr. Nabídku doplňovalo ještě řezané pivo. Objednal jsem si samozřejmě Mušketýra, když je na něj v televizi taková masivní reklama. Alespoň uvidím a zhodnotím, zda reklama neklame. Po objednání bylo pivečko na stole do chvilky. A navíc v nádherném polodžbánku s logem pivovaru a s krásnou nadýchanou pěnou. Vizuální dojem na první pohled, jak my brňáci říkáme, špica. Tak ještě zhodnotit chuťové parametry. Po prvním napití, následovalo druhé, třetí a... Vynikající. Musím uznat, že to opravdu nemělo chybu. Teplota nápoje byla adekvátní, pivo nebylo přechlazené, přesycené, na sklenici zanechávalo krásné kroužky. A vůně jenom znásobovala krásný chuťový dojem. Pro potvrzení pivně-degustačního zážitku jsem si objednal ještě jednoho Mušketýra. A situace se opakovala. Od pohotově přineseného piva až po konečnou konzumaci. Nechci, aby to tady vypadalo, že dělám lacinou reklamu někomu, kdo to vůbec nepotřebuje. Ale pokud chci být objektivní, pak nemám jinou volbu. A cena? Jednotná, jak pro černou desítku, Mušketýra i řezák, 16 korun. Domnívám se, že za kvalitně ošetřené pivo, v Praze a v místě, které je v sezóně z komerčního hlediska hodně zajímavé, to není vůbec hodně. Určitě je o tuto restauraci mezi konkurenčními pivovary velký zájem a krušovičtí obchodní zástupci museli pořádně "přitlačit na pilu".

V poslední době jsem toho o krušovickém pivu četl a slyšel hodně. Ať už v odborných časopisech či jen tak od pivních fanoušků, lidí tak jako já se zajímajících o pivo, na internetu nebo od nejrůznějších štamgastů v hospodě. Převážně to byly informace ryze negativního charakteru. Počínaje klesající kvalitou krušovických piv, přes neprofesionálně zpracovanou fádní a ničím nezajímavou televizní reklamu, a konče až ustupující slávou na tuzemské pivní scéně. Rovněž jsem zaslechl, že krušovický pivovar vyrábí pivo přesně podle šablony a požadavků majoritního vlastníka, tedy typické evropské pivo. Řídké, s unifikovanou chutí, bez jiskry a osobitého charakteru, zkrátka něco, jehož synonymem je slovo eurobeer. A navíc je pravda, že např. u nás v Brně mnohé z restaurací a hospod, které "krušky" točily, je dnes už na čepu nemají. Nevím ale přesně, co k tomu hospodské vedlo. Zda tím rozhodujícím momentem byla opravdu klesající kvalita a nebo současný trend, že se prostě objevil někdo kdo dal víc.

Je ale taky pravda, že některé informace hovořily o perfektním a bezchybném servisu ze strany pivovaru. Tak si pak vyberte......

Po sobotní osobní zkušenosti však musím objektivně uznat, že krušovický pivovar si mě znovu získal na svoji stranu a dokázal, že i když se objemem vystaveného piva řadí k pivovarům velkým a majetkovou strukturou vlastníků je součástí nadnárodního koncernu Dr. Oetker, nevaří, alespoň co se týče Mušketýra, žádný eurobeer, ale hodně kvalitní pivo a mezi velkými může být výjimkou potvrzující pravidlo.

P.S. Tento článek není propagací krušovického pivovaru a jeho produktů. Jeho autor bude nadále věrný pivu vyrobenému klasickou technologií od malých nezávislých a středních výrobců. Je spíše důkazem toho, že i mezi velkými se dají najít čas od času výjimky, které rozhodně stojí za to vyzkoušet. Už jen pro rozšíření pivního obzoru, získání objektivnějšího náhledu a pro nutnou konfrontaci mezi velkými a malými. Uvítal bych nějakou seriózní diskusi na téma kvality krušovického piva a piva velkých pivovarů vůbec.

vytisknout článek Vytisknout článek

Hodnocení článku

Pro hodnocení se nejprve přihlašte.

Celkem 8 komentářů, poslední komentář: 05.04.2005 22:09 Komentovat
musketyr Kezur05.04.2005 22:09
protoze mam dost velkou spotrebu piva tak jsem experimentoval a zkousel ruzne braniky a kozliky,...
Mušketýr II. Zbyněk Holan10.06.2004 15:03
Tak jsem tam zašel znovu ( viz Mušketýr ) a pivo bylo nyní dobré ( jedná se o...
krusky = pruser Speedy Gonzales09.06.2004 15:49
za sociku jsem mel krusky jako svatost, bylo to pivo nad urovni nasich oblastnich (litovel, zubr,...
Krušovice a krušovice Borowiec08.06.2004 16:43
Krušovice jsem měl rád v osmdesátých letech, kdy se objevovaly poměrně vzácně ( tedy...
Mušketýr Zbyněk Holan04.06.2004 16:19
Krušovice vaří dobré pivo, lze si to ověřit, když si člověk koupí lahváče. Problém...
Krušovice.. Michal Tomšovský03.06.2004 10:37
..sice nejsou moje oblíbené pivo, ale souhlasím s autorem, že U Lišků se o ně umějí...
Krušovice velkovýrobcem Tomáš Semrád03.06.2004 09:32
No jestli si dobře vzpomínám tak to bylo před osmi roky. To už patřil Královský pivovar...
1. pivo Jiří Kaňa03.06.2004 07:56
Kdy jste měl to Vaše první pivo? Byly tehdy Krušovice už velkovýrobcem?
Vyhledávání