úvod
homepage

Šenk Na Parkánu je dokonalým strojem času vytisknout článek

Přidáno: 26. května 2004  •  Autor: Honza Kočka
průměrné hodnocení Hodnocení: 2,31 hodnotících Hodnotících: 16 počet zobrazení Zobrazeno: 7266x

Stará plzeňská hospoda umožní zažít pocit pivaře z konce 19. století



Po několikaleté rekonstrukci otevřel před několika dny Plzeňský Prazdroj pro obyvatele Plzně a pro návštěvníky hlavního města piva šenk Na Parkánu jako součást svého Pivovarského muzea. Hosté tak budou moci vychutnat atmosféru pivnice 19. a začátku 20. století nejen v expozici, jako dosud, ale také živě, v prostředí pravé hospody. Ta sice bude cílovou stanicí prohlídky Pivovarského muzea a získá i některé exponáty - třeba model historické varny, bude však přístupná i široké veřejnosti.


Vstup do šenku Na Parkánu

Šenk Na Parkánu nabídne Pilsner Urquell načepovaný mistry výčepními z restaurace Na Spilce, tmavé, řezané i nealkoholické pivo z portfolia Plzeňského Prazdroje a také raritu - nefiltrovaný a nepasterizovaný kvasnicový ležák. Ten dokonale navodí atmosféru konce 19. století, kdy se pivo vyrábělo právě tímto způsobem a Měšťanský pivovar v Plzni ještě nezavedl filtraci a pasterizaci pro zvýšení trvanlivosti svého špičkového produktu.

Speciální hospodský jídelníček obsahuje kromě vyhlášené speciality starého Parkánu - tatarského bifteku s topinkou, tradičních chuťovek k pivu (domácí tlačenka, škvarky, nakládané sýry) také teplá jídla - guláš, pečené vepřové koleno či smažené olomoucké tvarůžky.



Na čepu je i nefiltrovaný a nepasterizovaný kvasnicový ležák

Po dobu tři týdnů poběží Na Parkánu zkušební provoz, kdy se bude testovat zájem návštěvníků o využití prostor, o nabídku piva a kuchyně (např. polední menu vzhledem k poloze v centru města). Také budou pokračovat práce na rekonstrukci dvorku pravovárečného domu, na rozšiřování expozice Pivovarského muzea a na úpravě venkovní zahrádky šenku. V archívech se nyní vyhledávají dobové kulinářské recepty, které postupně obohatí jídelníček tak, aby plzeňský stroj času z Veleslavínovy ulice byl dokonalý.

Od června 2004 pozve Plzeňský Prazdroj návštěvníky do kompletně vybudované rozšířené expozice Pivovarského muzea, která zahrne i ochutnávku kvasnicového piva spojenou s posezením v šenku. Veřejnosti bude poprvé v historii zpřístupněn dochovaný úsek středověkých hradeb města Plzně, které jsou součástí Pivovarského muzea. V prostoru mezi hradbami bude k vidění ukázka starého typu chmelnice včetně dobového zemědělského nářadí. Muzeum představí i dvorek starobylého pravovárečného domu tak, jak vypadal v minulosti.

"Především plzeňská veřejnost čekala na tuto zprávu velmi dlouho - více než pět let", říká Jindřiška Eliášková, která má v Plzeňském Prazdroji na starosti péči o historické dědictví a služby návštěvníkům. "Po celou tu dobu jsme intenzívně přemýšleli a prosazovali celkovou koncepci tohoto jedinečného místa. A to nejen jako pivnice (byť sebelepší), ale jako živoucího výrazu historie plzeňského pivovarnictví, dědictví našich předků, odkazu Měšťanského pivovaru. Jsme rádi, že se to podařilo prosadit a tuto náročnou investici - náročnou finančně, technicky i ‚duševně' - realizovat. Hlavní slovo pak řeknou hosté šenku i návštěvníci muzea, ale věříme, že to bude slovo pochvalné," dodala Jindřiška Eliášková.



Interiér navozuje atmosféru konce 19. století

Šenk Na Parkánu, Plzeň
Veleslavínova ul. 4, v objektu Pivovarského muzea.

Otevírací hodiny:
PO-ČT 11.00-23.00 hod.
PÁ-SO 11.00-02.00 hod.
NE 11.00-22.00 hod.

Fakta o projektu Staročeský šenk Na Parkánu: -Bývalá pivnice mimo provoz od roku 1999
-nástupem nového vlastníka Plzeňského Prazdroje, společnosti SAB, součást Pivovarského muzea
-Schválení koncepce propojení s rozšířenou expozicí muzea - 2002
-Zahájení stavebních prací - červen 2003
-Dodavatel stavebních prací - Stavpran Plzeň
-Celková výše investic - 22 mil. korun
-Počet míst v šenku - 80 uvnitř + 20 na verandě
-Místnosti přibližující atmosféru hospod konce 19. i začátku 20. století
-Architektonické řešení - ateliér Hanzlík, Praha
-Repliky dobového nábytku, předměty a výzdoba původní, z depozitáře Pivovarského muzea v Plzni
-Model varny z československé expozice na EXPO 58 v Bruselu, vyroben pivovarským dělníkem Josefem Veselým z Dolních Beřkovic v rozmezí let 1935 - 1955. Pivovarské muzeum získalo po skončení světové výstavy.
-Kvasnicové pivo - ležák Pilsner Urquell se zbytky kvasnic, který neprošel filtrací a pasterizací; vyrábí se v plzeňském pivovaru pro potřeby Pivovarského muzea a šenku na Parkánu; schválen jako výrobek podle oborové normy po standardním testování

vytisknout článek Vytisknout článek

Hodnocení článku

Pro hodnocení se nejprve přihlašte.

Celkem 2 komentáře, poslední komentář: 10.08.2009 14:13 Komentovat
Re: Obsluha Jiří Kaňa10.08.2009 14:13
Souhlas. Pivo exkluzivní, ale nesympatičtí namachrovaní pinglové. O nějaké správné...
Obsluha Danec10.08.2009 13:43
Dobrý pivo, obsluha většinou příšerná. Jednou jsem musel reklamovat půllitr, jehož...
Vyhledávání