úvod
homepage

Pivovary přejí hudbě vytisknout článek

Přidáno: 4. května 2004  •  Autor: Honza Kočka
průměrné hodnocení Hodnocení: 2,3 hodnotících Hodnotících: 16 počet zobrazení Zobrazeno: 3215x

Že pivo během koncertů a různých hudebních slavností teče proudem, není věc neobvyklá a překvapivá. Ale že pivovary

podporují i vydání CD jednotlivých kapel, to už se tak moc neví. A přitom se nemusí jednat o hudební tělesa všeobecně známá.

Protože Čechomor je z dnešních dvou zmiňovaných kapel známější, začneme folk rockovou skupinou Koňaboj. Pokud jste o ní ještě neslyšeli, tak vězte, že za pouhý rok své existence stačila skupina vyhrát prestižní cenu Krtečka v konkurenci 620 hudebních těles na festivalu Zahrada v Náměšti na Hané, získat ocenění na Mohelnickém dostavníku, úspěšně se zúčastnit celostátního kola Porty v Jihlavě, Prázdnin v Telči, Setkání na Konopišti. Tam si jich všiml i Velkopopovický Kozel. „Systematicky se podpoře folkové a country hudby v České republice věnujeme již čtvrtou sezónu. Podporujeme hudební festivaly a interprety tohoto žánru jak finančně, tak řadou komunikačních aktivit,“ řekl k tomu Petr Božoň, manažer značky Velkopopovický Kozel z oddělení marketingu Plzeňského Prazdroje.


Křest debutového alba „Já sa koňa bojím“ „folklór-rockové“ skupiny Koňaboj v pražském klubu Mlejn

Skupina Koňaboj vznikla spontánním a jedinečným seskupením muzikantů z oblasti folku, folklóru, rocku, grunge a klasické hudby. Tvorba Koňaboje bývá stylově často přiřazována k Čechomoru či Fleretu. Díky důmyslným rockovým aranžím vsazeným na moravskou či slovenskou lidovou píseň vymezuje ovšem jejich hudba nový hudební styl, nazývaný členy skupiny "folklór-rock". Jak sami muzikanti říkají: „Původním a nepozměněným lidovkám pouze šijeme rockový kabátek.“ Koňaboji se tím daří oslovit velmi širokou obec posluchačů, a to od starší generace, která zná písničky z cimbálovek, až po generaci nejmladší, která v lidové písni teprve krásu začíná nacházet. Koňaboj vybral moravské a slovenské písničky z Horňácka, východního Slovenska, ale i z Valašska, nebo Rusínska.



Michal Jupp Konečný, šéfredaktor časopisu Folk&Country, kmotr desky

Stylově, velkopopovickou dvanáctkou, prémiovou značkou svého hlavního sponzora, pokřtila skupina Koňaboj debutové „folklór-rockové“ album „Já sa koňa bojím“. V pražském klubu Mlejn, kde v druhé polovině dubna vyvrcholilo turné na podporu tohoto alba, vystoupila spolu s Koňabojem cimbálová muzika Zádruha, která hostuje i na jejich CD. Kmotrem desky se stal Michal Jupp Konečný, šéfredaktor časopisu Folk&Country.

Známější uskupení Čechomor má zase za sponzora pivovar Krušovice. Spolupráce mezi Královským pivovarem Krušovice a.s. a skupinou Čechomor začala již na podzim 2003 při vydání nového DVD a CD „Čechomor proměny 2003“. Pokračovala pak skvělým vystoupením hlavních protagonistů skupiny Karla Holase (zpěv, housle) a Franty Černého (zpěv, kytara) na V. reprezentačním plese Královského pivovaru Krušovice v lednu 2004 v Rakovníku. Vlastní koncertní šňůra začala 27. 4.2004 koncertem v malé sportovní hale - Výstaviště v Praze 7 a pokračovat bude sérií koncertů pod širým nebem v měsících červenci a srpnu 2004.

Víte o nějaké další, třeba i místní kapele, která je podporovaná pivovarem? Rádi o ní napíšeme.

vytisknout článek Vytisknout článek

Hodnocení článku

Pro hodnocení se nejprve přihlašte.

Celkem 1 komentář, poslední komentář: 04.05.2004 14:17 Komentovat
Folkový web hledá sponzora Pavel Rada04.05.2004 14:17
Http://ifolk.cz - pro tento web hledáme sponzora. nejdená se o velkou částku, nemáme...
Vyhledávání