úvod
homepage

První kolo soutěže České pivo roku 2004 vytisknout článek

Přidáno: 27. dubna 2004  •  Autor: Josef Vacl
průměrné hodnocení Hodnocení: 2,33 hodnotících Hodnotících: 15 počet zobrazení Zobrazeno: 3756x

V prostorách branického pivovaru proběhlo první ze dvou kol degustace piv, která do soutěže České pivo roku 2004 přihlásily pivovary v České republice.

Dvoudenní senzorické hodnocení, kterého se účastnilo 24 sládků a pivovarských odborníků, bylo rozděleno do dvou částí. V první z nich byly hodnoceny světlé ležáky, kterých je do soutěže přijato 31 značek. Druhý den byla hodnocena světlá výčepní piva, kterých je přihlášeno celkem 26. Zkoumány jsou senzorické vlastnosti piva a vyhodnocuje se, která piva nejlépe chutnají. Specifikum této nejprestižnější soutěže u nás, kterou jako jedinou akci mezi soutěžemi piv vyhlašuje a garantuje Český svaz pivovarů a sladoven, je, že součástí testování jsou i analytické rozbory. Ty zkoumají původní koncentraci, obsah alkoholu, barvu a obsah oxidu uhličitého. Dalšími posuzovanými kritérii jsou pěnivost piva a výše pH-koncentrace vodíkových iontů, tedy měřítko kyselosti. U každého vzorku se rovněž stanovují vybrané analytické parametry, to provádí Výzkumný ústav pivovarský a sladařský, a. s. (VÚPS), v Praze. Ten také odpovídá za chod, organizaci, technickou část soutěže a vyhodnocení výsledků.
Degustační komise v akci
Degustační komise v akci

„Větší zájem pivovarů o tuto soutěž potvrzuje zvyšující se prestiž akce, jejíž vítězové mohou výsledky využít jako významnou marketingovou podporu,“ uvedl Ing. Jan Veselý, předseda Českého svazu pivovarů a sladoven. „Úspěch v tomto objektivním klání je pivovary považován za velmi prestižní,“ dodává Jan Veselý.

„Fyzikálně-chemické vlastnosti vzorků jsou ve třech kolech porovnávány se standardy typickými pro piva českého typu,“ poznamenal Mgr. František Frantík, šéfredaktor měsíčníku Kvasný průmysl, který je spolu s Ing. Pavlem Čejkou, CSc., z VÚPS odpovědný za technickou část soutěže. „K objektivitě soutěže přispívá i účast notáře, který nad celou akcí dohlíží,“ dodal Pavel Čejka.

Náročná práce degustátora
Náročná práce degustátora

Vítězem soutěže České pivo roku 2003, do které podle reglementu mohou být přihlášena pouze česká piva, se stal v kategorii světlé výčepní pivo Zubr Classic a v kategorii ležáky Zubr Premium, jejichž výrobcem je Pivovar Zubr, a. s. Druhé kolo soutěže České pivo roku 2004 proběhne ve dnech 11.–12. června 2004. Akce je součástí projektu České pivo, který byl odstartován v létě roku 2000. Projekt je dlouhodobý a jeho základním smyslem a úkolem je seznamovat nejširší veřejnost s historií i současností výroby piva v českých zemích, s tím, co pivo obsahuje a jakým způsobem ovlivňuje lidský organismus. Dalším cílem projektu je rovněž zlepšení image piva. Vítězové jednotlivých kategorií budou vyhlášeni 30. září 2004 při Svatováclavských slavnostech českého piva.

vytisknout článek Vytisknout článek

Hodnocení článku

Pro hodnocení se nejprve přihlašte.

Celkem 2 komentáře, poslední komentář: 08.05.2004 09:20 Komentovat
Postřižinské pivo Debustátor08.05.2004 09:20
Nejlepší pivo v České republice je Postřižinské pivo. Hlavně 11° černé pivo nemá...
Kdo se účastnil, kdo nikoli Borowiec27.04.2004 13:19
Určitě by bylo zajímavé vědět, které pivovary se zúčastnily. Lze někde na internetu...
Vyhledávání