úvod
homepage

Kozel má nového šéfa a CK tanky vytisknout článek

Přidáno: 14. dubna 2004  •  Autor: Honza Kočka
průměrné hodnocení Hodnocení: 3,15 hodnotících Hodnotících: 20 počet zobrazení Zobrazeno: 5257x

Velkopopovický Kozel, nejmenší člen největší pivovarnické skupiny v zemi, Plzeňského Prazdroje, má dalekosáhlé plány. Výstav piva na hranici 1,5 milionu hektolitrů ročně. Dopomoci mu k tomu má intenzivní reklama, nové CK tanky a třeba i nový šéf.

Začněme od konce - novým šéfem Velkopopovického Kozla se od 1.dubna stal Jaroslav Gubiš (42), dosavadní manažer výroby plzeňského pivovaru. V této funkci vystřídal Jihoafričana Gavina Millara, který u Kozla strávil ve vedoucí funkci tři roky. Podle Alexeje Bechtina, tiskového mluvčího Plzeňského Prazdroje, Millar rozhodně neodchází kvůli špatným výsledkům: "Gavin Millar za tři roky působení v tomto nejmenším z pivovarů Plzeňského Prazdroje dosáhl vynikajících výsledků: stabilizaci parametrů kvality, efektivnosti všech výrobních úseků a zařízení, certifikace ISO 9002 a 14 001."

Jaroslav Gubiš, který pochází ze západočeských Nezdic, v Prazdroji není žádný nováček. Po vystudování VŠCHT v Praze pracoval ve svém oboru v pivovarech Prostějov a Strakonice. Jeho kariéra v Plzeňském Prazdroji začala v roce 1988. Prošel funkcemi mistra na varně, vedoucího varny, technologa a vedoucího výroby. Od roku 1998 byl v plzeňském pivovaru vrchním sládkem - manažerem výroby.



Jaroslav Gubiš, nový šéf Velkopopovického Kozla

A jaký že před něj postavili bossové z centrály pivovarnického giganta SABMiller z Jihoafrické Republiky úkol? Rozhodně ne malý: zvýšit výrobu o celých 50 procent. Situaci mu má ulehčit investice ve výši 100 milionů korun do nových CK tanků, která umožňuje překonat nejvýraznější dosavadní omezení kapacity. Výroba piva ve Velkých Popovicích překročila hranici 1 milionu hektolitrů už v listopadu roku 2002 a udržela se na stejné úrovni také v roce 2003. V téměř 130leté historii pivovaru jde o rekordní objemy. Stabilní růst produkce při dodržení nejpřísnějších standardů kvality je odrazem rostoucí poptávky po velkopopovickém pivě. V rámci pružného využívání výrobních kapacit vyrábí pivovar Velké Popovice také pivo jiných značek z portfolia Plzeňského Prazdroje (Gambrinus, Primus, Klasik). Generální ředitel Steve Woodward vidí právě v tom výhodu začlenění do většího celku, která zaručuje rozvoj a využití výrobních i lidských kapacit jednotlivých pivovarů.

Mluvčí korporace Alexej Bechtin doplňuje: "Je pravda, že po vstupu zahraničního investora do Plzeňského Prazdroje a po převzetí pivovaru Velké Popovice existovaly určité obavy o budoucnosti tohoto podniku. Společnost SABMiller však jasně deklarovala svůj strategický záměr jeho dalšího rozvoje a rozhodla se investovat do dalšího zvýšení kapacity pivovaru. V těchto dnech jsme završili náročný proces vybudování cylindro-kónických tanků. Díky této investici se pivovar Velké Popovice definitivně stal klíčovou součástí lídra českého trhu pivovarnictví a je plně schopen náročné a efektivní výroby podle moderních technologií."

Obrázek o tom, co vlastně instalace šesti 18 metrových CK tanků obnáší, si můžete udělat z následujícího přehledu.

Základní fakta o projektu výstavby CKT Velké Popovice a související technologie:
· Studie možnosti zvýšit kapacitu pivovaru - srpen 2002
· Výběr dodavatelů - jaro 2003
· Dodavatel tanků - ZVU Hradec Králové
· Doprava tanků z Hradce Králové do Velkých Popovic - 4. září 2003
· Dodavatel stavebních prací - Zlínstav
· Zahájení stavebních prací pro budovu CKT - jaro 2003

· Dodavatel technologie a výrobního zařízení - Alfa Laval:
o Cylindro-kónické tanky (CKT) - 6 ks
o Celkový objem jednoho tanku - 3 300 hektolitrů, plnící objem - 2 500 hl (5 várek)
o Výška tanku 18 m, vnitřní průměr 5,4 m, váha cca 20 tun, chladící plocha 83,5 m
o Rozkvasné tanky (RT) - 2 ks
o Celkový objem jednoho tanku 300 hl, plnící objem 250 hl
o Vnitřní průměr 2,6 m, výška 7,1 m, chladící plocha 9,5 m
o Technologie: umožňuje libovolnou kombinaci plnění staré spilky a CKT a také využití zakvašovací jednotky CKT pro mladinu ze staré spilky
o Propagační stanice, kvasničné hospodářství, rozkvasná spilka
o Sanitační stanice a úsek čištění moderní metodou CIP

· Obsluha CKT - 2 zaměstnanci (moderní velín vybavený výpočetní technikou) + vlastní laboratoř pro on-line analýzy · Kromě výstavby budovy, instalace zařízení CKT a úpravy terénu včetně přeložky kanalizace, proběhla v pivovaru Velké Popovice rekonstrukce sladových cest a šrotování, kegové linky a jímání oxidu uhličitého a byla také zvýšená kapacita chlazení.

Na závěr si neodpustím dotaz k našemu čtenářstvu: Viděli jste televizní reklamu na Kozla? Líbila se vám? Pijete černé pivo? Víte že Černý Kozel je jedničkou tohoto segmentu našeho trhu?

vytisknout článek Vytisknout článek

Hodnocení článku

Pro hodnocení se nejprve přihlašte.

Celkem 0 komentářů Komentovat
Vyhledávání