úvod
homepage

Chimay - trapistické pivo religiózního původu vytisknout článek

Přidáno: 7. dubna 2004  •  Autor: Ing. Albert Rodin
průměrné hodnocení Hodnocení: 2,02 hodnotících Hodnotících: 30 počet zobrazení Zobrazeno: 8920x

Na pivním trhu můžeme pozorovat obrovský počet výrobků udávající religiózní původ, které však nemají své počátky v klášterech.

Mniši z opatství Scourmont v Chimay patří k Cisterciáckému řádu Přísné observance, a jsou všeobecně známi jako Trapisté. Osudovou roli v Přísné observanci sehrál Armand-Jean Bouthillier de Rancé. Nadán po všech stránkách, přítel kardinála Richelieu, vybral si církevní kariéru, které však rozuměl velmi světsky. Smrt milované ženy, zklamání v kariéře a samozřejmě vliv Prozřetelnosti způsobily změnu jeho smyšlení. Stal se řádným opatem v La Trappe (1664), kde zavedl důsledně a originálně zásady Přísné observance (radikální zdrženlivost od masa, vajec, bílého chleba, vína, vyloučení rekreace a stálé mlčení), která jej pověřila jednáními o svém osudu v Římě. Vzorovost La Trappe se stala tak přitažlivou a expanzivní, že dodnes nese přísná observance lidový název trapisté.

V létě roku 1850 se na drsné planině Scourmont vedle Chimay usadila malá skupina trapistických mnichů. S obrovským úsilím a námahou vybudovali v tomto místě opatství a postupně přeměňovali neúrodnou pustinu v úrodnou zemědělskou půdu. Kolem prostého ale velmi krásného kláštera vzniklo hospodářství a později zde začala výroba sýrů a piva.

Opatství Notre-Dame de Scourmont dalo vznik mnoha průmyslovým odvětvím a tím se stalo hlavním zaměstnavatelem v oblasti, která se začala dynamicky rozvíjet.

Mniši ze Scourmontu se věnují manuální nebo intelektuální práci maximálně 5 až 6 hodin z nejlepší části dne zasvěcené Bohu při studiu, tichém rozjímání a modlitbách. Od 4.30 hodin ráno mniši chodí do kostela odříkat ještě noční modlitbu, aby tak poslední hodiny noci věnovali Bohu. Vrací se tam znovu na začátku dne na ranní bohoslužby a na konci dne na večerní nešpory - bohoslužby. Jejich pracovní den je přerušen třemi velmi krátkými bohoslužbami - modlitby breviáře, poslední hodinka a kanonická hodinka. Naposled se shromáždí v kostele večer k večerní bohoslužbě. Každý den také slouží večeři Páně.

Je zřejmé, že mniši pokračují v rozvíjení své činnosti v oblasti zemědělské a potravinářské s cílem zabezpečit si své vlastní živobytí, pomoci chudým a podpořit a přispět oblasti, ve které žijí. Ve své práci se po celou dobu řídí důležitým pravidlem svého zakladatele: "Harmonicky kombinovat modlitby, studium a práci".


Toto vše se odráží v jedinečné filosofii výroby piv Chimay. Hlavní úsilí společnosti není zaměřeno na kvantitu, ale důraz je kladen především na výrobu kvalitního výrobku. Vzestup Chimay je zakotven v základních hodnotách založených na vážnosti a úctě ke všem lidem, těž i na přísné kontrole kvality piva.

Je třeba zdůraznit, že tyto hodnoty trapisté zachovávají po celou dobu co vaří pivo v opatství Notre-Dame de Scourmont až do dnešních dnů.

Trapistické pivo se vyznačuje třemi přísnými podmínkami:
- pivo musí být uvařeno v opatství trapistů
- pivo se musí vařit mnichy nebo pod dohledem mnichů
- většina zisku musí být věnována na dobročinné účely

Na základě těchto podmínek se 8 trapistických opatství - 6 belgických (Orval, Chimay, Westvleteren, Rocherfort, Westmalle a Achel), 1 holandské (Tegelen) a 1 německé (Mariawald) rozhodlo vytvořit mezinárodní trapistické sdružení (International Trappist Associaotion) a nabízet své výrobky pod společným šestiúhelníkovým logem "Authentic Trappist Product." Autentický (hodnověrný, pravý) trapistický výrobek.

Pouze šest piv na celém světě je oprávněno být označeno vinětou "Authentic Trappist Product". Všech šest piv je vyráběno v Belgii: Chimay, Orval, Rochefort, Westmalle, Westvleteren a Achel.

vytisknout článek Vytisknout článek

Hodnocení článku

Pro hodnocení se nejprve přihlašte.

Celkem 0 komentářů Komentovat
Vyhledávání