úvod
homepage

Do Sokolovny za domácí kuchyní vytisknout článek

Přidáno: 6. dubna 2004  •  Autor: Regent
průměrné hodnocení Hodnocení: 2,43 hodnotících Hodnotících: 14 počet zobrazení Zobrazeno: 4739x

Pokud se budete někdy toulat po silnici č. 2 mezi Kostelcem nad Č. Lesy a Zásmuky, bude čas oběda a fandíte lidovým hospůdkám, zastavte se v Ždánicích. Sokolovna je představitelkou klasické vesnické rodinné hospůdky se snahou majitele, hostinského a kucha

Už velká zahrádka před Sokolovnou s několika stromy a s cca 20 místy musí v letních měsících společně s oroseným půllitrem pivka přinášet fantastické posezení pod širým nebem. Po několika schůdkách se můžete dostat do menšího výčepu s 11 místy. A pokud je zde plno, je Vám k dispozici středně velký lokál vlevo za výčepem s 35 místy. Hospůdku jsem poprvé navštívil cca 10 minut před dopolední otvíračkou (hostinskému nedělalo žádné problémy mi otevřít o těch pár minut dřív). Sympatický pan hostinský právě končil pravidelnou očistu výčepního zařízení.

První co mě při první návštěvě na hospůdce zaujalo, byla nečekaná čistota vzduchu. Prostředí neneslo žádnou stopu po cigaretách. Při druhé návštěvě se v lokále kouřilo, ale po odchodu kuřáků se vzduch nečekaně rychle vyčistil. Nejspíš je místní klasický kruhový větrák nadmíru výkonný. Stěny jednoduše zařízeného lokálu a výčepu jsou částečně obložené dřevem a koberci v příjemných žlutohnědých barvách. Prostory zdobí různé dekorace. Zavěšený česnek, suché kytice, malované hrníčky a misky na poličkách, staré rádio, kolo od vozu, staré dřevěné lopaty na sázení pecnů chleba do pece a další dnes už nepotřebné předměty. Stoly jsou pokryty čistými ubrusy a na nich několik váziček s borovými a smrkovými větvičkami. Při druhé návštěvě větvičky nahradily, světe div se, živé v misce rostoucí narcisky. Atmosféru připomínající staré lidové stavení dotváří stará, ale čistá dřevěná podlaha. Jediné co připomíná, že jste v bývalé sokolovně, je mírně nezapadající dřevěná stěna, která odděluje lokál od druhé a nejspíš daleko větší jeho části. Pokud v Sokolovně navštívíte toalety, nemusíte se obávat. Jsou sice jako v každé vesnické hospůdce, ale naprosto čisté.

Dalším milým překvapením byla skutečnost, že hospůdka v obci o rozloze 1052,13 ha a s 305 obyvateli, bez jakéhokoliv poutače na hlavní silnici nabízí přes poledne teplé jídlo. Ale místní obyvatelé i pracující pár firem nejspíš o Sokolovně vědí, což potvrdila ihned po mě příchozí starší paní. A můžou si Sokolovny skutečně vážit! I když hospůdka nabízela jen šest hotovek a já ochutnal jen dvě jídla, dovoluji si tvrdit, že místní poctivá domácí kuchyně si zasluhuje nejvyšší hodnocení. Dosvědčuje to i doporučení pracovnice jedné zdejší firmy, bez něhož bych Sokolovnu nikdy neobjevil. Celý chuťový koncert začal zelňačkou. Středně zahuštěná, neztrácející základní chuť kysaného zelí, plná brambor a uzeniny a doplněná kousky mrkve. A rajská? Houskové knedlíky si moc často nedávám, ale zdejší bych mohl častěji. Krásně žluté, kousky housek měkké a hlavně chutné. Omáčka sice byla na můj vkus sladší, ale rozhodně neztrácela na kvalitě. Ovšem vrcholem koncertu bylo maso. Tak výborné vařené hovězí jsem snad ještě nejedl. Měkké, šťavnaté a jak by řekli milovníci piva, plné chuti! Možná se Vám moje chvála zdá přehnaná, ale věřte, tahle porce rajské si ji opravdu zasluhuje. A po ochutnání fazolové polévky při druhé návštěvě mě bylo jasné, že místní kuchyni musím opět zařadit na nejvyšší posty. Polévka byla hustá, chutná, s klobáskou a doplněná těstovinami. Slepice na paprice s HK jen potvrdila dříve řečené. Ke knedlíkům můžu jen dodat, že by se daly jíst i samotné. Omáčka příjemně smetanová plná papriky, možná i trochu více. A maso? To že se jednalo o slepici jsem poznal až podle kostí. Jinak bylo měkké, šťavnaté a chutné.

K dokonalému hodnocení nabídky Sokolovny málem chybělo hodnocení točeného piva. Při první návštěvě pan hostinský točil jen Gambrinus a na ten jsem rozhodně neměl chuť. Ovšem při druhém pokusu jsem měl štěstí. Na čepu se objevil 12° Budvar. Pěna držela, chuť byla středně hořká.

Co napsat na závěr? Rozhodně Vám návštěvu Sokolovny doporučuji. Tyto mimořádné zážitky potvrzují fakt, že pokud se majitel hospůdky přímo podílí na jejím chodu, můžete většinou očekávat kvalitní služby! Jenom mě mrzí, že štamgasti ze Sokolovny se nechali zlákat nabídkou největšího pivního giganta (v Sokolovně najdete pozůstatky působení kutnohorského pivovaru). Ale to je můj osobní názor. Nebo ne? Rozhodně si myslím, že by se v Sokolovně daleko více vyjímal vynikající Dačický!

Sokolovna, Ždánice č. p. 109, okres Kolín. Hospůdka se nachází cca uprostřed obce. Z hlavní silnice se k ní dostanete druhou odbočkou vlevo ve směru od Prahy a druhou odbočkou vpravo ve směru od Kutné Hory.

Zahrádka s cca 20 místy, výčep s 11 místy a lokál s 35 místy. Hospůdka v poledne nabízela 5 až 6 hotových jídel cca od 46,- do 64,-.

Pivo:
Točený Gambrinus 10° za 15,-.
Příležitostně točený Budvar 12° za 18,-.
Lahvový Radegast Birell nealko za 15,-.

Otevřeno:
Po zavřeno; út – Čt 10:30 – 13:30 a 17:00 – 23:00; pá a so 10:30 – 13:30 a 17:00 – 24:00; ne 10:30 – 13:30 a 17:00 – 22:00.

Údaje jsou z 16.1.2004 a 3.3.2004.

vytisknout článek Vytisknout článek

Hodnocení článku

Pro hodnocení se nejprve přihlašte.

Celkem 0 komentářů Komentovat
Vyhledávání