úvod
homepage

Lidovci: Pivo bude pouze na recept vytisknout článek

Přidáno: 1. dubna 2004  •  Autor: Josef Albrecht
průměrné hodnocení Hodnocení: 2,25 hodnotících Hodnotících: 19 počet zobrazení Zobrazeno: 6596x

Zřejmě s nejradikálnějším nápadem přijdou v kampani do voleb do Evropské parlamentu čeští lidovci. Šéf strany Miroslav Kalousek zatím svůj plán tají, ale už teď je jisté, že jeho projekt najde některé spojence i v ODS. O co jde? Klíčovým bodem programu je

A Kalousek to chce vzít z gruntu: se svým kolegou Vackem sestavili nový seznam zakázaných drog. Kromě populárních míchaných drinků, které slaví úspěch hlavně mezi německou mládeží, bude na novém seznamu ve zvláštní kolonce figurovat také pivo. Zvláštní kolonku mu lidovci věnují proto, že nepovažují za rozumné prosadit ihned, aby se pivo nemohlo volně prodávat. "Nebude to hned, ale půjde to," míní Kalousek, kterého v úvodních jednáních nepřesvědčili ani lidé z vlivné pivovarnické lobby.

V tajném dokumentu, který má redakce k dispozici, je doslova uvedeno: "Pivo bez ohledu na množství alkoholu v něm obsažené je nejnebezpečnější návykovou látkou všech dob." Autoři záměru zdůvodňují své tvrzení dlouhodobými průzkumy, ze kterých vyplývá, že společnost toleruje pití piva už u mladistvých. "To přece nepřipadá v úvahu," nechal se nedávno v kuloárech Poslanecké sněmovny poslanec Občanské demokratické strany Petr Kott, který neskrývá, že jej celý projekt nadchnul. "To je úžasné. Kdyby takový předpis existoval v časech mého mládí, nemusel jsem mít nyní žádné problémy," říká.

Lékaři jsou k záměru zdrženliví. "Mám obavu, že díky takovému závaznému seznamu bude opět bujet korupce. Pivo má totiž v Evropě hluboké kořeny a lékaři jej budou jistě předepisovat ve velkém," míní šéf lékařské komory David Rath. Ekonom z banky na londýnském Wall Streetu Martin Lodyha nápad naopak ocenil: "O panu Kalouskovi jsem hodně slyšel. Je to prý skvělý ekonomický expert. Cítím, že právě v ekonomických základech tkví jeho geniální nápad. Takový seznam totiž vyřeší problémy platů v českém zdravotnictví," uvedl Lodyha s tím, že spočítal, že každý praktický lékař by si na úplatcích za vypsané recepty mohl vydělat i několik tisíc korun denně. "Samozřejmě poté, kdy bude v zemi fungovat Euro, bude jejich bilance ještě radostnější. Myslím, že všichni budou spokojeni," dodal.

Analytikové odhadují, že unie využije českých ambicí po národní identitě a že společenství otestuje smysl seznamu a případného zákona právě na českých pivařích. "Myslím, že by to bylo ideální. Nikdo na světě totiž nevypije tolik piva jako Češi. Navíc jste známí tím, že si dokážete v každé situaci poradit a jistě nás budete inspirovat při vymýšlení mechanismů, jak s případným zákonem pracovat," uvedla hlava Evropské unie Romano Prodi. Dodal, že on sám bude vše pozorně sledovat a vyčká, jak se situace vyvine. "Osobně jsem klidný. Manželka je totiž lékařka," prohlásil Prodi.

Sociální demokraté přiznali, že lidovecký záměr je velmi silné téma. "Jsme připraveni jej podpořit," prohlásil čestný předseda strany Miloš Zeman, který vidí v nápadu šanci pro návrat do politiky. "S kolegy jistě vymyslíme řadu prováděcích předpisů, aby později vše fungovalo, jak má," prohlásil. Vlivný sociální demokrat, který si nepřál zveřejnit své jméno s odvoláním na křehkou rovnováhu uvnitř vládní koalice, ale uvedl, že takový seznam bude jen velmi těžké prosadit v celé sněmovně. "Ale jistě se nějak domluvíme," odtušil a ihned polohlasem dodal, že Miroslav Kalousek je skvělý, obratný a hlavně úspěšný vyjednávač.

Po prvním zděšení se k záměru stavějí klidně i představitelé pivovarnické lobby. "Není nic lepšího pro propagaci kvalitního nápoje, než když vám ho předepíše lékař," uvedl předseda Českého svazu pivovarů a sladoven Jiří Veselý. Dodal, že se společně s evropskými kolegy pokusí prosadit systém certifikátů, který by mohli získat jednotlivá hostinští v kvalitních pivnicích. "Takový doklad by prakticky sloužil jako lékařský diplom. Ovšem jen pro to, aby hostinský mohl psát čárky za pivo přímo na recept," uvedl Veselý.

Politolog Jindřich Meloun z univerzity v Sydney míní, že záměr pivovarníků prosadit český doplněk k připravovanému zákonu v Evropě má velkou šanci na úspěch. "V zahraničí obdivují naše české cesty při řešení problémů. Dokazuje to například nebývalý příliv zahraničních investorů," uvedl Meloun.

vytisknout článek Vytisknout článek

Hodnocení článku

Pro hodnocení se nejprve přihlašte.

Celkem 3 komentáře, poslední komentář: 15.05.2008 20:45 Komentovat
Šok Jakak15.05.2008 20:45
Náhodou jsem tenhle článek vygooglil a po přečtení několika prvních slov jsem myslel, ze...
Zpráva ČTK Petrol01.04.2004 13:43
Ve 12.30 předstoupila před novináře MZ Marie Součková a ostře protestovala proti...
Příjemné podání, Sládek CZ01.04.2004 02:26
pěkné počtení ... k Aprílu. Díky
Vyhledávání