úvod
homepage

Pivní Valentýn. Jaký byl? vytisknout článek

Přidáno: 25. března 2004  •  Autor: Honza Kočka
průměrné hodnocení Hodnocení: 2,4 hodnotících Hodnotících: 10 počet zobrazení Zobrazeno: 4720x

Březnové setkání klubu znalců piva se blíží, proto se dnes se zpožděním a s omluvou vracím k naší poslední ochutnávce - k Valentýnovi.

Naše poslední setkání proběhlo v neděli 15. února, tedy hned po Svatém Valentýnovi, který si v naší zemi získává stále větší a větší oblibu. Někdy to až vypadá, že dřívější tvrzení "vše z Východu je správné" je pomalu ale jistě nahrazováno opačnou geografickou polohou, tou západní.Je až s podivem, že teprve nedávno skončené Vánoce a lednové výprodejové šílenství nepřiměje lidi více uvažovat, kam se svými penězi. Holt umění marketingových mágů, kteří jsou schopni vsugerovat nakupující většině, že Valentýn je ten pravý okamžik pro zakoupení nějakého překvapení pro svojí milou/milého (nehodící si škrtněte). Celé je to navíc podpořené vizuální masáží tiskovin různého zaměření a kvality, což nakonec způsobí, že člověk sáhne po posledních úsporách a vydá se navštívit nejbližší obchod. Nevím jak vy, ale mě Valentýn "zavání" stejným pojetím jako Silvestr - tedy s tím rozdílem, že místo "teď se musím radovat/opít/koukat na vtipné programy v televizi" je nahrazeno "teď Tě mám rád/zrovna teď bez Tebe nemůžu být". Vždyť je ten Valentýn.
  Pivní Valentýn
Pivní Valentýn

Doufám, že jsem úvodem článku neodradil naše milé čtenáře - já prostě tyto komerční běsnění "moc nemusím". Nicméně i pro mě Valentýn byl záminkou k vybrání pivní oblasti, na kterou jsme se v únorovém setkání zaměřili. Když už máme toho ochránce zamilovaných,proč nezkusit české ochucené pivní speciály, doplněné podobně zaměřenými "dobrotami" z Belgie. Proto ten, kdo obětoval pohodlí nedělního volna (pro tentokrát jsme posunuli setkání z pondělí na neděli - zřejmě to nebyla nejšťastnější volba, neboť se nás sešlo míň než obvykle), měl možnost ochutnat následující piva:

Česká Republika:

Pivovarský Dům banánové-pšeničné pivo
Pivovarský Dům višňový světlý ležák
Černá Hora Black Hill
Benešov Sedm kulí
Modrá hvězda polotmavý višňový ležák, Dobřany u Plzně
Starobrno Červený drak
Starobrno Black drak

 Pestrá Valentýnská nabídka piv
Pestrá Valentýnská nabídka piv

Belgie:

Duvel - svrchně kvašené pivo, dokvašované v láhvi. Kategorie silné zlaté belgické ale
Belle-Vue - lambic kriek. Pivo tři roky zraje v dubovém sudu, ovocné kvašení probíhá po dobu 6 měsíců.
Duchesse de Bourgogne Belgie, pivo svrchního kvašení, kategorie Brown ale
Augustijn - svrchní kvašení, kategorie Abbey
Goudenband - svrchní kvašení, kategorie Abbey
Tripple Karmeliet
Kwak

A co nejvíce zachutnalo?

Začněme od piv, která svou barvou nejvíce připomínají Valentýna, tedy od piv kategorie kriek. Zde byl vítěz jednoznačný - Belle-Vue svojí příjemně trpkou, osvěžující a dobře vyváženou chutí jasně převálcovalo své konkurenty. Není to zřejmě náhoda, že Belle-Vue je nejprodávanějším pivem kriek na světě - roční produkce činí 200 tisíc hekrolitrů. U piv De Ranke a Echte Kriek (nyní přejmenované na Echten Kriekenbier - základ tvoří pivo svrchně kvašené a ne pivo spontánně kvašené jako u originálních krieků) svojí kyselostí rozdělilo příchozí na dva tábory - "dobré pivo" a "tohle tedy nemusím". Překvapivě jediným vážnějším kandidátem Belle-Vue nakonec byl polotmavý višňový ležák z restauračního pivovaru Modrá Hvězda v Dobřanech u Plzně.

 Belle-Vue, pivo kategorie lambic kriek
Belle-Vue, pivo kategorie lambic kriek

Druhá kategorie piv - silná belgická ales s obsahem alkoholu 8% a výše - Duvel, Augustijn, Goudenband, Kwak a Tripple Karmeliet, vítěze nemělo. K mé radosti většina lidí, která tato piva ochutnala, s potěšením konstatovala dobrou pitelnost i při (pro nás nezvyklém) vysokém obsahu alkoholu. Na závěr jsme se shodli, že výběr piva by byl nejspíš ovlivněn pivním sklem - zde by volba padla na Duvel a Trippel Karmeliet.

Závěrečná kategorie - nazveme jí třeba "ostatní piva", mi způsobila největší zklamání celého setkání. Podle mého úsudku jedno z nejlepších belgických piv - Duchesse de Bourgogne - zástupce kategorie piv Brown Ale, zcela propadlo. Vyvážená sladko kyselá chuť, která mě na tomto pivu fascinuje, prostě a jednoduše u vás nezabodovala. Z dalších zástupců Černý drak byl oblíbenější svého červeného kolegy, Kule z Benešova i Pivní Šamp si většinou získaly vaší přízeň.

 Duchesse de Bourgogne, pivo kategorie Brown Ale
Duchesse de Bourgogne, pivo kategorie Brown Ale

Co dodat závěrem? Snad jen to, že se k zahraničním speciálům určitě vrátíme. Nejpozději snad v létě, kdy plánujeme ochutnávku pšeničných piv belgických a bavorských. Rozhodně si zaslouží naší pozornost a většina z nich stojí minimálně za ochutnání.

Na setkání s vámi se těším už toto pondělí - kromě polotmavých piv bude k ochutnání i jeden zástupce stoutů - Murphy (když je v březnu toho Svatého Patrika, patrona všech Irů). A protože opakování je matka moudrosti, tak ještě jednou: pondělí, 29.3., od 16 hodin v pivovarském domě v Ječné ulici (v Praze).

vytisknout článek Vytisknout článek

Hodnocení článku

Pro hodnocení se nejprve přihlašte.

Celkem 0 komentářů Komentovat
Vyhledávání