úvod
homepage

A přece se vaří vytisknout článek

Přidáno: 9. března 2004  •  Autor: Honza Kočka
průměrné hodnocení Hodnocení: 2,1 hodnotících Hodnotících: 10 počet zobrazení Zobrazeno: 3357x

Parafrází známého výroku by se dala jednoduše popsat historie tohoto severočeského pivovaru, který najdete na cestě mezi Libercem a Jabloncem.

Kdysi jeden z neúspěšnějších regionálních pivovarů s výstavem piva kolem 400 tisíc hektolitrů ročně, po té opuštěné starší budovy s varnou děravou jako ementál, nyní opět jako funkční pivovar. Vítejte ve Vratislavicích nad Nisou.

Historie pivovaření na Liberecku má mnohasetletou tradici a rozhodně není nudná. Právo vařit pivo získali liberečtí měšťané již v červnu roku 1560. Roku 1873 se začalo se stavbou nového pivovaru, protože stávající se nacházel v centru města a již nevyhovoval. Jeho slavnostní otevření proběhlo v lednu 1874. Z významných dat lze připomenout 1. října léta páně 1891, kdy pivovar svojí návštěvou poctil i sám císař František Josef I.. Koncem 19téhostoletí dosahuje roční výstav přes 130 tisíc hektolitrů. Ačkoliv turbolentní období před- i válečných let pivovar díky své poloze v Sudetech a velkému počtu německých zaměstnanců neprožíval nejjednodušeji, přesto ji přečkal bez úhony. Znárodněn byl hned v červnu 1945, aby byl poté začleněn do národního podniku Severočeské pivovary. Popřevratové privatizační kotrmelce dostaly spád vstupem britského koncernu Bass, toho času majitele Pražských pivovarů, kam byl pivovar ve Vratislavicích přičleněn o dva roky později. 25.5.98 tvrdí hoši z ostrovů praktikující globalizačně-úsporné trendy pivovar uzavřeli, propustili všechny zaměstnance a přesunuli výrobu do pivovaru Braník.

Roku 2000 si místní opět mohou říct „ a přece se vaří“, když firma Hols, která pivovar zakoupila, musí vyměnit většinu zařízení, protože již není použitelné k výrobě. Hols uvádí na trh novou značku Konrád a začíná se psát nová historie pivovaru.

 Pivovar Hols ve Vratislavicích nad Nisou
Pivovar Hols ve Vratislavicích nad Nisou

Výběr jména řady piv Konrád sice s sebou přináší sarkastické poznámky v tisku, který připomíná, že nejslavnějším rodákem tohoto jména byl Henlein, ale důvod pro tuto volbu je prozaičtější – původ nastupující značky Konrád je zrcadlením dějin českého státu, kdy po Vratislavovi nastoupil na trůn kníže Konrád.

Portfolio piv zahrnuje nejoblíbenější KONRAD 11% světlá(4,8% obj. alkoholu),dále pak jsou to další druhy: 12% světlá(5,4% obj.), 11% tmavá(4,4% obj.), 10% světlá(4% obj.) a dále speciální 14% světlá JOCKER(6% obj.), polotmavé ESO, jehož obliba o letošních vánočních svátcích stoupla nad očekávání a sváteční ležák ČERVENÝ KRÁL, který je díky bylinným přísadám opravdu červený.

Pivovar Hols využívá místních zdrojů vody, granulovaný chmel a slad z vlastní sladovny. Výstav piva je za poslední tři roky novodobé historie v průměru kolem 60 tisíc hektolitrů. To se sice může zdát málo, ale začínat od nuly s novou značkou, kdy místní štamgasti truchlí po „svém“ pivu a kdy ostatní pivovary rozhodně nelenily při obsazování uvolněného místa, je věc složitá a cesta to rozhodně není přímočará. Zřejmě i proto se po pivovaru provádí turistické návštěvy, aby si lidé jméno Konrád lépe zapamatovali. A protože můžete získat i pěkný suvenýr, dá se návštěva doporučit i rodinám s dětmi při jejich příští cestě do libereckého aquaparku.

Nezbývá než si přát, aby se i v budoucnu sportovně založení pivaři, kteří vyznávají běh na lyžích, mohli při svých cestách do lužických a jizerských hor zastavit na ochutnávku v tomto pivovaru. A nejen oni určitě přivítali, že se podařilo zachránit jeden český pivovar. A přece se vaří…

Hodnocení piv:

Předložená piva hodnotila degustační komise serveru Světa piva. Stupnice je od 1 do 9, kde za 1 vaří jen Bůh, 5 znamená dobře pitelné pivo a za 9 možné zdravotní komplikace.

Světlý ležák 14° Jocker
výborný vizuální dojem – výborná pěnivost, barva, čirost. Vyšší plnost společně se slabou alkoholickou a sladkou příchutí odpovídá vícestupňovému pivu. Jedinou nepatrnou nevýhodou je aromatická složka vyšších alkoholů ve vůni.
Celkové hodnocení: 3

Tmavý ležák 11° -
Výrazná karamelová vůně odpovídá tmavému typu piva. Karamel je příjemně patrný i v chuti. Naopak za menší nedostatek lze považovat nízkou plnost a lehce kontroverzní sladkost.
Celkové hodnocení: 4

vytisknout článek Vytisknout článek

Hodnocení článku

Pro hodnocení se nejprve přihlašte.

Celkem 0 komentářů Komentovat
Vyhledávání