úvod
homepage

MDŽ vytisknout článek

Přidáno: 8. března 2004  •  Autor: Honza Kočka
průměrné hodnocení Hodnocení: 2,3 hodnotících Hodnotících: 29 počet zobrazení Zobrazeno: 9056x

Když se řekne MDŽ, většina z nás si vzpomene na bujaré oslavy, které byly zakončeny pánskou jízdou, protože většina žen-matek již doma pečovala o ratolesti. Proč si to ale dnes připomínáme?

Důvod je jednoduchý – je 8. března, tedy právě den, kdy se tento svátek žen slavil. Jen tak na okraj pro ty později narozené: MDŽ znamená Mezinárodní den žen, který se slavil do „revoluce“ na oslavu našich slabších poloviček. Květiny a přípitky patřily ke koloritu oslav. Později byly vytlačeny jako „všechno východní“ vším „západním“, v tomto případě Valentýnem a Dnem matek.

Ale proč se zmiňuje MDŽ na pivním serveru? Protože je to příležitost jak objevit báječný kus světa piva, nad kterým bychom běžně ohrnuli nos. Odhoďte předsudky a začtěte se.

Když se řekne pivo, český pivař si představí chmelový mok zlatavé barvy s nádhernou pěnou, příjemné hořkosti a obsahem alkoholu kolem pěti procent. A to si drtivá většina z nich vybaví hlavně ty značky, které vídává na obrazovce své televize. Ani neví, o co se ochuzuje.

Ve světě se běžně rozlišuje na padesát základních pivních kategorií, či druhů, chcete-li. Kritériem dělení piva do skupin je zejména typ kvašení – spodní nebo svrchní, dále pak použitý chmel, slad, obsah alkoholu, případně druh ovoce u piv ovocně kvašených.V různých zemích najdete i piva dokvašovaná v lahvi, chmelená za studena, vařená přímo v klášterech, nebo dokonce tak bohatá na alkohol, že před spaním vám bude stačit jediná třetinka.

Zvláštní kategorii piv zaujímají piva spontánně kvašená. V dnešní době příklad takovýchto piv najdete již jen v Belgii, a to zejména v oblasti Lambeek západně od Bruselu. Specifické pro tyto piva lambik je fakt, že ke kvašení se nepoužívají kulturní kvasnice, nýbrž jen to, co „napadá“ ze vzduchu. Dříve se vlastně takto vařila všechna piva – odtud pivovarský pozdrav „Dej Bůh štěstí“J. Další zajímavý fakt je ten, že pivo zraje v dubovém sudu po dobu 1 až 3 let.

Lambic kriek Belle-Vue
Lambic kriek Belle-Vue

Podskupinou piv lambik jsou piva kriek, u kterých proběhlo ovocné kvašení. Za základ se vezme pivo, které zraje v sudu po dobu šesti měsíců, přidá se 20 kg višní na hektolitr piva a po osmi měsících se „odpeckuje“. Vzhledem k tomu, že lambik je pivo značně kyselé a přidáním višní se kyselost zvýší, pivo kriek se lehce doslazuje. Získáte tím osvěžující pivo, které jak vůní, barvou a chutí příjemně překvapí.

Pro ty, co najdou odvahu takové pivo ochutnat, doporučuji vyzkoušet značku Belle-Vue, která je běžně k dostání v obchodní síti. Dá se taky zajít do jedné z restaurací řetězce Potrefená husa. Odměnou za vaši odvahu vám bude nevšední zážitek, který rozhodně stojí za to. Pivo má díky ovocnému kvašení višní nádherně červenou barvu, vůně je překvapivě pivní až kvasničná se slabými ovocnými tóny. A jak takové pivo může chutnat? Je příjemně trpké, osvěžující a chuťově dobře vyvážené. Naše degustační komise mu přidělila hodnocení „za tři“ na stupnici 1 až 9, kde pivo za 1 vaří jen Bůh, 5 znamená dobře pitelné pivo a 9 hrozí možnou zdravotní komplikací.

Takže dost bylo nedůvěry a ostychu. Vydejte se objevovat báječný svět piva. A vezměte s sebou i svou drahou polovičku. Je přece to MDŽ.

vytisknout článek Vytisknout článek

Hodnocení článku

Pro hodnocení se nejprve přihlašte.

Celkem 0 komentářů Komentovat
Vyhledávání