úvod
homepage

Zdražení! Zdražení? vytisknout článek

Přidáno: 5. března 2004  •  Autor: Honza Kočka
průměrné hodnocení Hodnocení: 3,1 hodnotících Hodnotících: 18 počet zobrazení Zobrazeno: 5680x

Největší pivovarnická skupina v zemi sdružená kolem Plzeňského Prazdroje od tohoto pondělí zdražila většinu svých piv o několik procent. Pro pivaře rozhodně neveselá zpráva. Znamená to ale tragédii?

Již s předstihem vyšla z Plzně tisková zpráva oznamující zdražení většiny svých piv v průměru o pět procent. V reálném životě se to projeví následovně: sudový Gambrinus, Radegast, Velkopopovický Kozel zdraží o 40 haléřů na půllitru. Z lahvových piv se zvyšuje cena pouze u "dvanáctky Prazdroj" (Pilsner Urquell), ostatní lahvová (Gambrinus, Radegast a Velkopopovický Kozel) zůstávají na stejných cenách. Točený i lahvový půllitr vlajkové lodi z Plzně podražil od nového měsíce shodně o jednu korunu.

Vyjádření ostatních pivovarů nenechala na sebe dlouho čekat. Z významných hráčů domácího trhu zdraží v nejbližší době Královský pivovar Krušovice a skupina PMS, která zahrnuje trojici moravských pivovarů Holba – Litovel – Zubr. "Nárůst cen, který činí v průměru čtyři procenta, je mírně diferencován v závislosti na typu piva a jeho balení. Lahvová piva podraží průměrně pouze o 25 haléřů, u sudového piva zvýšení ceny nepřesáhne 40 haléřů," řekl pro agenturu ČTK obchodní ředitel PMS Přerov Antonín Chytil.

Pivaři, kteří si oblíbili pivo z regionálních pivovarů Konrád z Vratislavic, Primátor z Náchoda a Pernštejn z Pardubic, si budou muset připravit o pár desetníků (no jo, jenže oni skončily:) ) navíc. Vratislavický pivovar podraží hlavně svojí desítku a jedenáctku.“ I po zdražení ale budeme v kraji patřit k těm levnějším," poznamenal Jaroslav Toman z obchodního oddělení pivovaru. Většinu produkce prodává pivovar na Jablonecku a Liberecku, tedy kolem „komína“.

Nerozhodnuti zatím zůstávají v Drinks Union (Zlatopramen, Březňák, Kutná Hora a Louny), v Humpolci u Bernarda, čas na rozmyšlenou si vzali i u Rychtáře v Hlinsku a v Černé Hoře u Brna. Budějovický Budvar od března zdražovat nebude, naposledy k tomu přistoupil loni v červnu, kdy zvýšil cenu půllitru světlého ležáku asi o 70 haléřů.

Každé zdražování, navíc v době plošného utahování opasků naordinované vládou, vyvolává vlnu nevole. Pokud si k tomu ještě představíme pivo, které bylo, je a nejspíš ještě v nejbližších letech bude v našich zemích politikum, není se co divit, že tiskový mluvčí Prazdroje Alexej Bechtin měl co vysvětlovat.

Na druhou stranu stačí kupecké počty, aby si každý sám udělal obrázek o reálném dopadu na naše peněženky. Vezměme tedy točený Prazdroj, který podraží o celou korunu (v nákupních cenách pro obchodníky) - při obědě si dáte tři piva, zaplatíte 150 korun českých (skromný oběd v levné restauraci) a jdete domů. Pokud necháváte v restauraci spropitné do deseti procent útraty, zvýšení ceny piva si ani nevšimnete. Jestli si někdo z vás nechává účtenky z minula a chodí pravidelně do své oblíbené osvěžovny, dej nám prosím vědět, jestli je celková cena pro vás citelně rozdílná.

Samozřejmě nechci bagatelizovat dopad zvýšení cen na sociálně nejslabší část obyvatelstva. Jak ale potvrdili účastníci lednového projektu MF Dnes a rádia Impuls z řad členů Parlamentu a Senátu, kteří se snažili „přežít“ celý měsíc se státním minimem, prémiové značky piva nebyly uvedeny na nákupním seznamu. Spíše se poprvé v životě poohlíželi po privátních značkách super- a hypermarketů, které v akcích nabízejí i půllitrový lahváč v ceně pod tři koruny. To si pak ale musíte dát pozor, abyste nerozbili vratný obal, neboť ten má pak větší cenu než samotné pivo.

Kdysi dávno, na podzim roku 85, se na zdi chemického závodu v Záluží u Litvínova objevil po právě oznámeném zdražení piva nápis: vláda která zdraží pivo, padne. Je ale rok 04, pivovary jsou soukromé, tudíž si mohou dělat co chtějí, doba centrálního plánování je pryč ( i když ve skutečnosti se vždy čeká, co udělá skupina z Plzně. Zdražovat jako první si u nás nikdo nedovolí) a vládu teď nejspíš více trápí odstoupivší člen US-DEU než nějaké pivo.

Třeba to v důsledku donutí majitele restaurací se více snažit o vyšší úroveň nabízených služeb, i když moc velké iluze si nedělám. A nakonec to může pomoct i malým pivovarům, kterým určitě každá koruna navíc přijde vhod.

A co vy, máte obavy ze zdražování piva? Omezíte své návštěvy restaurací? Přejdete z Prazdroje na Budvar? Koupíte si místo lahváče prémiového piva privátní značku obchodního řetězce? Těšíme se na vaše reakce. Vaše redakce.

vytisknout článek Vytisknout článek

Hodnocení článku

Pro hodnocení se nejprve přihlašte.

Celkem 0 komentářů Komentovat
Vyhledávání