úvod
homepage

Nový endoskop pro Frýdek-Místek vytisknout článek

Přidáno: 29. února 2004  •  Autor: Honza Kočka
průměrné hodnocení Hodnocení: 2,11 hodnotících Hodnotících: 19 počet zobrazení Zobrazeno: 8133x

Kromě prvenství v počtu vypitých litrů piva na hlavu za rok má Česko i jeden smutný primát: první místo ve výskytu nádorových onemocnění tlustého střeva a konečníku.

Na začátek trochu smutných, leč nezbytných informací:

Česká republika nemá mnoho světových prvenství. Jedním z nich je dle mezinárodních statistik od roku 1989 smutná první příčka ve výskytu nádorových onemocnění tlustého střeva a konečníku: 75 ze 100 000 obyvatel. Ročně u nás bývá zjištěno 5600 těchto nádorů, 4000 případů končí úmrtím. Od roku 1970 vzrostl výskyt onemocnění trojnásobně a úmrtnost dvojnásobně. Jedna z nejdůležitějších cest k nápravě současného stavu je osvěta a prevence.

Nádory tlustého střeva a konečníku patří mezi civilizační choroby. Vznikají při nepříznivé kombinaci vrozených (genetických) vlivů a faktorů zevního prostředí (skladba stravy, pohybová aktivita , nadváha …). Je smutnou skutečností, že pokud je nádor diagnostikován až při potížích nemocného, jako jsou hubnutí, slabost, přítomnost okem viditelné krve ve stolici, zácpa či chudokrevnost, je léčba obtížná a 5 let od zjištění onemocnění přežije jen necelá polovina nemocných.

Proto je snahou diagnostikovat nádory dříve. Časné nádory nezpůsobují obtíže, ale ztrácejí do střevního obsahu stopy krve, které je možné odhalit ve stolici jednoduchým a levným testem. Pozitivně testované osoby jsou následně vyšetřeny metodou kolonoskopie, při které je ohebným přístrojem vyšetřeno vnitřní prostředí střeva.


Endoskopické vyšetření přístrojem firmy Pentax na Ambulanci digestivní endoskopie

Proto se není moc co divit, že jedním z návrhů, kterým lidé dali svůj hlas v prvním ročníku programu Občanská volba Plzeňského Prazdroje na Frýdecko-Místecku, byl projekt „Včasný záchyt a prevence nádoru tlustého střeva a konečníku“ předkládaný Privátním zdravotnickým zařízením.

Pořízení tohoto přístroje není žádná levná záležitost – cena endoskopu je přes 2 mil. Kč. Zakoupení umožnila dotace státu i grant společnosti Plzeňský Prazdroj z programu Občanská volba. Symbolický šek na pořízení přístroje převzal v Ambulanci digestivní endoskopie z rukou technického ředitele Plzeňského Prazdroje Stanislava Fridricha primář MUDr. Karel Paiger za přítomnosti starostky Frýdku-Místku Evy Richtrové a vedoucí odboru sociálních věcí a zdravotnictví Frýdku-Místku Petry Lampartové.

Primář MUDr. Karel Paiger přebírá symbolický šek od technického ředitele Plzeňského Prazdroje Stanislava Fridricha
Primář MUDr. Karel Paiger přebírá symbolický šek od technického ředitele Plzeňského Prazdroje Stanislava Fridricha

V regionu města Frýdek-Místek jsou občané starší 50 ti let testováni již od roku 1998. Tento preventivní program zachránil život desítkám pacientů tohoto regionu a jeho výsledky byly prezentovány na řadě mezinárodních i českých kongresů. Od roku 2001 je regionální program koordinován s programem národním. 150 000 občanů Frýdku-Místku má nyní k dispozici nový moderní endoskop v Ambulanci digestivní endoskopie na ulici Mlýnské. „Je to špičkové zařízení v rámci možností dnešní techniky. Přístroj umožňuje díky maximální ohebnosti a pohyblivosti jednotlivých částí pronikat střevem velmi jemně a obratně. Přináší tak komfort pro pacienta i vyšetřujícího. Další předností přístroje je obrovská rozlišovací schopnost. Díky velkému zvětšení odhalíme lézy (pozn.: počáteční stádia karcinomu), které by jinak nebyly viditelné. Neméně důležitou výhodou přístroje je hygienická stránka přinášející snadnější dezinfekci a sterilizaci přístroje po vyšetření,“ přiblížil nový přístroj firmy Pentax MUDr. Karel Paiger, CSc. ze zmiňované Ambulance digestivní endoskopie. Na vyšetření v délce 1 hodiny se čeká od dvou do 14 dní.

vytisknout článek Vytisknout článek

Hodnocení článku

Pro hodnocení se nejprve přihlašte.

Celkem 0 komentářů Komentovat
Vyhledávání