úvod
homepage

Povedená aktualita vytisknout článek

Přidáno: 10. února 2004  •  Autor: Jiří Kaňa
průměrné hodnocení Hodnocení: 1,67 hodnotících Hodnotících: 12 počet zobrazení Zobrazeno: 3668x

Po pozorném přečtení zpráv jde z předkládaných informací člověku občas hlava kolem. Zvlášť týkají-li se věcí, o kterých alespoň něco málo tuší. Jedna aktualita tohoto druhu se před pár dny objevila i na našich stránkách.

Netvrdím, že jsem neomylný, ostatně sám jsem ve svém starším článku úspěšně pomotal názvy obcí. Ovšem aktualita z 5.2., nazvaná „Němci vyvinuli „omlazovací“ pivo“, není nic jiného než zmetek, navíc nám i po přečtení celé zprávy zůstává utajen ten pravý důvod výjimečnosti pivního speciálu z Neuzelle. Zpráva byla zřejmě převzata od nějaké agentury. Těžko říct, kde byla informace na své cestě od tiskové konference ke čtenáři zmrzačena.

Nejlepší bude citovat aktualitu celou, není příliš dlouhá:

NĚMCI VYVINULI „OMLAZOVACÍ“ PIVO

Německé pivovary Klosterbrauerei vyvinuly nový typ piva, které má přispívat k udržení mladistvého vzhledu věrného pijáka. Dosud však není jasné, zda se zlatavý mok proti stárnutí bude moci prodávat pod označením "pivo". Nápoj s obsahem 4,8 % alkoholu je vyráběn z vody čerpané z teplého termálního pramenu bohatého na minerály a proteiny, který je známý pod názvem Spirulina. V pěnivém moku se proto nalézá celá řada vitamínů, stejně tak jako běžné ingredience - chmel, ječmen a kvasnice. Pivovary kontaktovaly některé univerzity a zdravotnické instituce, aby blahodárné účinky potvrdily. Zlatavý mok proti stárnutí však sám o sobě věčné mládí nezaručuje, nýbrž je pouhým doplňkem, který může pomoci pozastavit proces stárnutí. Odborníci proto doporučují celkově vést zdravý způsob života, zdravě se stravovat a nevyhýbat se pohybu. Otázkou však zůstává, zda se alkoholický mok bude moci uvést na trh pod označením "pivo". Ochranný dekret z roku 1516 totiž ukládá jiné standardní složení, než obsahuje pivo bránící stárnutí lidského organismu.


Dovolil jsem si zvýraznit jednu pasáž, protože tolik hloupostí pohromadě na tak malém místě se moc často nevidí. „Teplý termální pramen“ je jen drobná neobratnost, ale troufám si tvrdit, že „termální pramen bohatý na proteiny“ je naprostý nesmysl. Neuvažujeme-li samozřejmě nějakou kontaminaci. Zarazil mě také údajný název onoho pramene. Je pravda, že lidé občas dávají místům a přírodním útvarům podivná jména. Ale proč zrovna Spirulina? Spirulina je totiž sinice. A taky nesprávné (leč používané) jméno pro jinou sinici, využívanou v potravinářství. A to už se konečně dostáváme k tomu, co nám zpráva zatajuje.

Naštěstí nejsme odkázáni jen na podobně pochybné zdroje, „pivovary Klosterbrauerei“ (ve skutečnosti „Klášterní pivovar Neuzelle“) lze snadno najít na internetu na adrese klosterbrauerei.com. Zde se nám konečně potvrzuje to, co jsme díky „prameni s názvem Spirulina“ již delší dobu tušili. Že totiž výjimečnost tohoto piva spočívá zejména v použití sinic, kromě toho také minerálů z Bad Saarow a flavonoidů. Co mají sinice společného s dlouhověkostí? Cituji o zmiňované sinici z webových stránek věnovaných řasám a sinicím (http://www.sinicearasy.cz/cz/content/58): „...rod, který je často průmyslově využíván jako potravina, zdroj různých vitamínů, bílkovin a jiných biologicky aktivních látek. Skutečná pozitivní role prodávaných preparátů je však diskutabilní, mírně řečeno...“. A jsme doma!

Podobné zprávy mohou mít ale i pozitivní efekt – někdy člověka pobaví nebo přimějí k většímu zapojení mozku. Myslím, že obojí by mohlo „pomoci pozastavit proces stárnutí“.


vytisknout článek Vytisknout článek

Hodnocení článku

Pro hodnocení se nejprve přihlašte.

Celkem 0 komentářů Komentovat
Vyhledávání