úvod
homepage

Valentýnská pivní přehlídka vytisknout článek

Přidáno: 9. února 2004  •  Autor: Honza Kočka
průměrné hodnocení Hodnocení: 2,15 hodnotících Hodnotících: 20 počet zobrazení Zobrazeno: 6559x

Rádi byste svojí slečnu, dívku, manželku či přítelkyni letos na Valentýna něčím překvapili? Vezměte jí na pivo! Je to originální a sami přitom poznáte piva a chutě, které byste jinak asi těžko vyzkoušeli.

Je to tak. Ochucená piva a pivní speciály v naší zemi nemají na růžích ustláno. Je to škoda, že mnoho pivních zarputilců odmítá vůbec takováto piva ochutnat, nedej bože ještě k tomu na veřejnosti. Ta ostuda!

Pánové, a vlastně i dámy, není se čeho bát. Ve světě se běžně uvádí, že pivo v základním dělení můžeme rozškatulkovat do minimálně 50 kategorií. A to se bavíme jen o těch hlavních skupinách. Se všemi podskupinami se bychom se dostali alespoň na čísle 250. Rob Haiber, uznávaný americký pivní odborník a publicista jich vyzkoumal mnohem víc! Ale to už potom člověk ztrácí přehled.

A podle čeho že se to pivo vlastně dělí? Začíná se typem kvašení – svrchní a spodní (velice vzdáleně něco na způsob dělení na bílé a červené víno), dále pak typem sladu (ječmen, pšenice, oves…), odrůdy chmele, obsahem alkoholu, použitím přísad, případně ovoce. Pro nás nejběžnější typ piva, plzeňské (na našem trhu 99,99% všech vařených piv – od oblíbeného G, přes Budvar až po Janáčka z Uherského Brodu) , se dělí při amerických degustačních soutěžích do osmi kategorií – bohemian pilsner je jen jedna skupina z mnoha.

Také ochucená piva mají mnoho kategorií a podkategorií. Vezmeme-li v úvahu piva ovocná, kde při výrobě piva dojde k vlastnímu ovocnému kvašení, získáme okolo dvaceti podkategorií. Záleží na základním typu piva - jestli se jedná například o lambic, pivo spontánně kvašené, ale – svrchně kvašené nebo lager – spodně kvašené pivo. Pak záleží na druhu ovoce, použitém sladu (ječmen, pšenice…) a v neposlední řadě na vzájemné kombinaci výše uvedeného. Jo, jo, Rob Haiber by mohl vyprávět…

Valentýnská pivní přehlídka vám samozřejmě neumožní objevit všechna zákoutí tohoto Bohem zapomenutého kraje pivního světa. Ale vězte, že tato oblast rozhodně stojí aspoň za menší expedici. S klidným svědomím můžu prohlásit, že nebudete litovat.

A na co že se můžete těšit? Nabídneme vám „mňamky“ jak české, tak belgické provenience.

Česká Republika:

Pivovarský Dům banánové-pšeničné pivo
Pivovarský Dům višňový světlý ležák
Janáček Beerberry
Černá Hora Black Hill
Černá Hora Kvasar - světlý ležák s medem
Benešov Sedm kulí
Modrá hvězda polotmavý višňový ležák, Dobřany u Plzně
Krkonošský medvěd - Pivo s příchutí třešní, Vrchlabí
Excelent malinový ležák - Rýmařov
Klášterní pivovar Želiv svrchně kvašené pivo s medem
Starobrno Červený drak
Starobrno Black drak

Belgie:

Duvel - svrchně kvašené pivo, dokvašované v láhvi. Kategorie silné zlaté belgické ale
Belle-Vue - lambic kriek. Pivo tři roky zraje v dubovém sudu, ovocné kvašení probíhá po dobu 6 měsíců.
Duchesse de Bourgogne Belgie, pivo svrchního kvašení, kategorie Brown ale
Augustijn - svrchní kvašení, kategorie Abbey

Belle-Vue, pivo kategorie lambic kriek
Belle-Vue, pivo kategorie lambic kriek

Navíc pro vás chystáme překvapení!

To nejdůležitější na závěr: místo konání jako obvykle - Pivovarský Dům, Ječná ulice, Praha. Čas zahájení: 16 hodin. Datum: neděle 15.2.2004

Těšíme se na setkání s vámi.
Vaše redakce
redakce@svetpiva.cz

vytisknout článek Vytisknout článek

Hodnocení článku

Pro hodnocení se nejprve přihlašte.

Celkem 2 komentáře, poslední komentář: 17.02.2004 11:20 Komentovat
Neco se rozjednava... Honza17.02.2004 11:20
Neco malo se rozjednava. Bohuzel to zatim vypada, ze zajem by nebyl takovy, aby to bylo na...
povzdech J.Dadok17.02.2004 06:54
Je to sice pěkný a lákavý článek, ale musím si povzdechnout : zase jenom ti pražáci. Co...
Vyhledávání