úvod
homepage

Letošní táborké pivní slavnosti minulostí vytisknout článek

Přidáno: 5. února 2004  •  Autor: Honza Kočka
průměrné hodnocení Hodnocení: 2,11 hodnotících Hodnotících: 9 počet zobrazení Zobrazeno: 6197x

Tak a máme za sebou první významnou pivní přehlídku spojenou s degustační soutěží - Táborské pivní slavnosti spojené s degustačním kláním o titul Česká pivní pečeť. Kdo vyhrál, kdo obhájil své úspěchy z předešlých let?

Dne 30.1. 2004 skončily XIV. reprezentační slavnosti piva v Táboře. Navštívilo je kolem dvou a půl tisíce lidí a vytočilo se odhadem 60 sudů piva. Celkem se soutěže účastnilo 49 pivovarů s 202 druhy piv. Ve stáncích velkého sálu Amber Hotelu Palcát se prezentovalo 27 pivovarů. Nad hladkým průběhem degustační soutěže dohlížela firma Inspekta z Prahy.

A jak to všechno dopadlo a kdo získal letošní první významné ocenění?

Českou pivní pečeť pro rok 2004 za světlé výčepní pivo si odvezl Pivovar a sodovkárna Jihlava s pivem Ježek a Pivovar Ústí n/L. s pivem Zlatopramen. V kategorii světlých ležáků také bodovali Jihlavští s jedenáctkou světlý ležák Ježek. Za Jihočechy získal zlato v kategorii tmavých výčepních piv Budějovický měšťanský pivovar se Samsonem a za tmavé speciální pivo Rodinný pivovar Bernard s černým pivem Bernard, který tímto obhájil své prvenství z loňského i předloňského roku. Světlý ležák Ferdinand v kategorii prémium si odnesl stříbrnou pivní pečeť v konkurenci 42 přihlášených vzorků, kde Pivovary Staropramen si odvezly Českou pivní pečeť za světlý ležák prémium a tmavý ležák. Ze světlých speciálních piv nejvýše bodovalo Starobrno s Baronem Trenckem. Pivo se sníženým obsahem cukru měl nejlepší Pivovar Náchod pod značkou Primátor Diamant, čímž uhájil svůj loňský úspěch. Z nealkoholických piv získal první místo Budějovický měšťanský pivovar za Pito. Světlé pivo z minipivovarů měl nejlepší Pivovarský dvůr Dražíč pod názvem Lipan, u tmavých bodovala Pivovarská bašta Vrchlabí s tmavým ležákem Krkonošský medvěd.

Součástí pivních slavností byla soutěž o Zlatý český pramen. Za ochucené minerální vody si odvezl nejvyšší titul Alphaduct za Korunní-citron, z přírodních minerálek Mattoni od Karlovarských minerálních vod.

Postřehy z pivních slavností:

Otevírání pivních lahví.
Osobní rekord v otevírání pivních lahví zapsaný v Guinessově knize rekordů překonal Jozef Fraňo z Topolčan. Zatímco oficiální údaj hovoří o 101 lahvi za 1 minutu, v Táboře jich otevřel 103. Před časem jich však při tréninku zdolal dokonce 120. Asi měsíc před tímto pokusem vůbec netrénoval, proto si získaného výsledku z Tábora velice váží. Trénovat ale s lahvemi piva by se značně prodražilo, proto trénuje s lahvemi naplněnými vodou. K otevírání lahví má speciálně přizpůsobený otvírák.

Nejúspěšnější pivovar
Nejvícekrát na táborských pivních slavnostech bodoval nováček Pivovarská bašta Vrchlabí. Svou první účast korunoval ziskem čtyř pivních pečetí - jedné zlaté, dvou stříbrných a jedné bronzové. Majitel pivovaru a sládek Pavel Zeman kromě toho vyhrál soutěž o největší pivní břicho, na jehož změření nestačil ani krejčovský metr. Porota odhadla obvod v pase na 159 cm.

Úspěch Pivovarského dvoru Dražíč
Úspěšně si letos vedl na pivních slavnostech jihočeský minipivovar Pivovarský dvůr Dražíč. Za světlý ležák Lipan převzal majitel pivovaru Jiří Papula zlatou Českou pivní pečeť, za tmavý ležák stříbrnou Českou pivní pečeť.

vytisknout článek Vytisknout článek

Hodnocení článku

Pro hodnocení se nejprve přihlašte.

Celkem 2 komentáře, poslední komentář: 08.02.2004 00:38 Komentovat
Poradi bude... Honza08.02.2004 00:38
...hned jak ho z Tabora obdrzime. Vysledky pote hned updatujeme.
Pořadí ? Petr Pavlas07.02.2004 11:43
Bohužel mi v článku chybí celkový přehled pivních pečetí ve všech kategoriích, tj. i...
Vyhledávání