úvod
homepage

Další vítězství Budějovického Budvaru v Evropské unii vytisknout článek

Přidáno: 15. prosince 2003  •  Autor: Honza Kočka
průměrné hodnocení Hodnocení: 2,43 hodnotících Hodnotících: 7 počet zobrazení Zobrazeno: 3142x

Úřad pro harmonizaci vnitřního trhu EU zamítl odvolání společnosti Anheuser-Busch a potvrdil Budějovickému Budvaru možnost registrace evropských (komunitárních) známek „Budějovický Budvar“.

Budějovický Budvar zaznamenal další významné vítězství ve známkoprávním sporu s americkým obchodním konkurentem Anheuser-Busch, který chtěl zamezit registraci ochranných známek Budějovického Budvaru s platností pro celé území Evropské unie. Druhá odvolací rada Úřadu pro harmonizaci vnitřního trhu EU (OHIM) zamítla odvolání americké společnosti Anheuser-Busch a nevyhověla tak námitkám této společnosti, že známka Budějovický Budvar je zaměnitelná s jejich známkou Bud. Rada OHIM tím potvrdila možnost registrace evropských (komunitárních) známek „Budějovický Budvar“ realizovanou Budějovickým Budvarem, n.p. v roce 1998.

„Toto je další závažné rozhodnutí instituce EU ve prospěch Budějovického Budvaru, které je významné svým dosahem, neboť evropská známka, stejně jako označení místa původu, požívá ochrany ve všech státech EU. Po vstupu kandidátských zemí bude tato ochrana automaticky rozšířena i na území nových členských států,“ sdělil ředitel Budějovického Budvaru Jiří Boček a dodal: „Díky těmto rozhodnutím jsou ještě více posíleny naše obchodní pozice v celé západní a střední Evropě“

Podle Smlouvy o přistoupení chrání Evropská unie pojmy „Budějovické pivo“ a „Českobudějovické pivo“. Ochrana podle místa původu odlišuje originální výrobky od jejich napodobenin. Ochrana podle místa původu je v zemích EU zaručena jen u výrobků, které jsou mezinárodně známé svou dlouholetou tradicí a stálou prvotřídní kvalitou. Takové výrobky zaručují konzumentům, že jsou vždy vyrobeny na stejném místě, ze stejných surovin a stejným postupem.

Pivovar Budějovický Budvar má zaregistrováno na 380 ochranných známek ve více než 100 zemích světa. V současné době brání své obchodní pozice a práva k ochranným známkám před soudními útoky společnosti Anheuser-Busch ve více než 40 soudních sporech a dalších více než 40 správních řízení před patentovými úřady. Kromě institutů EU zaznamenal Budějovický Budvar v poslední době vítězství ve známkoprávních sporech například v Rakousku, Španělsku, Švýcarsku, Velké Británii, Austrálii, na Novém Zélandu, Japonsku, Jižní Koreji, Tádžikistánu, Tchaj-wanu, Řecku, Portugalsku či Dánsku, Švédsku a Finsku a Rakousku.

vytisknout článek Vytisknout článek

Hodnocení článku

Pro hodnocení se nejprve přihlašte.

Celkem 0 komentářů Komentovat
Vyhledávání