úvod
homepage

Rychtář v Českých Budějovicích vytisknout článek

Přidáno: 17. prosince 2003  •  Autor: Jiří Kaňa
průměrné hodnocení Hodnocení: 2,14 hodnotících Hodnotících: 29 počet zobrazení Zobrazeno: 4958x

Asi nejzajímavějším pivem, na které lze v Českých Budějovicích narazit v točené podobě, je Rychtář z pivovaru v Hlinsku. Pivního labužníka pak jistě potěší, že se jedná o pivo kvasnicové.

Před několika lety jsem víceméně náhodou objevil, že v jednom podniku v Českých Budějovicích podávají kvasnicového Rychtáře. Bylo to velice příjemné překvapení a díky hlineckému pivu jsem se tam záhy stal poměrně častým hostem.

Tím podnikem je restaurace „San Marco“. Najdete ji na břehu rybníka ve čtvrti Zavadilka, několik minut chůze z největšího českobudějovického sídliště (Máj). Vzhledem k chabé, donedávna téměř nulové nabídce restaurací v této oblasti mají často plno a rozhodně se vyplatí telefonická rezervace.

Interiér restaurace se mi hodnotí velmi těžko, protože nejvíc ze všeho připomíná spatlaninu všeho možného. V přední části si tak můžete připadat jako za výlohou nebo ve skleníku, zadní část blíž k výčepu se tváří jako slušnější restaurace, na stolech nechybějí svíčky, římsy oken jsou obloženy lahvemi cizokrajných vín. Restauraci rozděluje přepážka s velkým úzkým akváriem, kde by větší ryba měla problém s otočením. Je chvályhodné, že zadní část je striktně nekuřácká. My nekuřáci tak nejsme obtěžováni dýmem, vzhledem k nepřítomnosti účinného větrání nás však občas trápí nedostatek vzduchu. Zejména v létě zde bývá na padnutí. V létě je vůbec nejlepší zůstat venku, na obsluhované zahrádce.

Jídelní lístek nabízí bohatý výběr pokrmů za rozumné ceny, porce jsou spíš nadprůměrné. S místní kuchyní mám velice dobré zkušenosti, doporučil bych zejména těstoviny, případně některé z hotových jídel, inzerovaných na tabuli. Zajímavé bývají saláty. Jediné, co zde nestojí za moc, je pizza. Běžně jsou k mání pokrmy z jehněčího, někdy i kůzlečího masa. V nabídce jsou i žabí stehýnka a hlemýždi. Na přání vám připraví tatarský biftek. Při studiu jídelního lístku mne zaujalo volské oko (hned pod tatarákem a rovněž na přání) v kolonce „hovězí maso“. To snad ne!

Konečně se dostávám k pivu. Na čepu jsou ležáky Budvar, Prazdroj a Velvet, výčepní Gambrinus a tmavé Krušovice. A lahodně hořký a pěkně zakalený kvasnicový Rychtář, o kterého mi jde především. Je podáván s přídavkem nevařené rýže na dně sklenice a plátkem citronu. Já si pivo objednávám raději bez těchto rušivých přísad. Je potěšující, že během těch pár let, co „San Marco“ navštěvuji, vídám stále více hostů konzumujících právě Rychtáře. I když, víc lidí si přece jen raději dá G... Já jsem alespoň naučil pár svých známých na Rychtáře tu a tam zajít. V zimě občas bývá k mání dokonce i točená hlinecká patnáctka, letos jsem ji bohužel propásnul.



Rychtář Perlsee 0,5 - pohár určený pro kvasnicové pivo

Co mi na téhle restauraci vadí nejvíce, je kolísavá úroveň často se měnícího personálu. Ve většině případů je obsluha bezchybná. Pak přijdete příště, chcete své přátele seznámit se zajímavým pivem a ti jsou nakonec pevně odhodláni už nikdy sem nepřijít, jen kvůli mizerné obsluze. Personál má samozřejmě velmi slušné a úslužné vystupování. Jeho amatérismus se ale projevuje tím, že někdy čekáte až téměř půl hodiny na další pivo. Což už je opravdu neúnosné. Problémy se objevují více v létě, to když obsluha občas nezvládá zahrádku.

Restaurace „San Marco“ jistě není ideálním podnikem, ale kvůli pivu se určitě vyplatí ji navštívit. Nejhezčí jsou letní večery na zahrádce, kdy se setmí, trochu ochladí a nad rybníkem začnou poletovat netopýři. To pak pivo z dalekého Hlinska chutná nejlépe.

vytisknout článek Vytisknout článek

Hodnocení článku

Pro hodnocení se nejprve přihlašte.

Celkem 1 komentář, poslední komentář: 17.12.2003 09:18 Komentovat
vzkaz Tereza17.12.2003 09:18
Jiří, dnes bude jistě obsluha bezchybná!
Vyhledávání