úvod
homepage

Ochutnávka silných českých piv vytisknout článek

Přidáno: 11. prosince 2003  •  Autor: Honza Kočka
průměrné hodnocení Hodnocení: 2,33 hodnotících Hodnotících: 25 počet zobrazení Zobrazeno: 6395x

Přes šedesát vyznavačů dobrého piva se sešlo toto pondělí v Pivovarském domě na prvním setkání "Spolku pivních znalců", čímž byl položen základ propagaci piva "z té lepší stránky".

Úderem šesté hodiny vpodvečerní se začali nesměle trousit první čtenáři našeho webu do salónku Pivovarského domu v Ječné ulici v Praze. K již přítomným novinářům, pracovníkům Výzkumného ústavu pivovarského a sladařského a ostatním pozvaným hostům se tak záhy přidali nedočkaví zájemci o nevšední zážitek - ochutnávky českých silných piv, kterou pro ně uspořádal náš server ve spolupráci s Pivním magazínem.


Zleva ing. Jan Šuráň - spolumajitel Pivovarského domu, Honza Kočka - Svět Piva.cz, Jarda Novák Večerníček - Pivní magazín, Ondra Koucký - student VŠCHT, technické zázemí

Nejistota, zda vůbec někdo přijde (což je nejspíš průvodní jev každé první akce svého druhu) a jak se celý večer bude odvíjet, se rozplynula během krátké doby při ochutnávání mnohdy i vzácných exemplářů - vždyť nejvzdálenější pivo k nám dorazilo až z pivovaru Janáček z Uherského Brodu. Celkem bylo k odegustování deset lahvových piv (Primátor Vánoční, 21 Rytířský, 24 Double, Starobrno Baron Trenck, Bernard Ox 14, Vyškov Generál 14, Janáček Vánoční polotmavý speciál 14, Hlinsko Rychtář 15, Hlinsko Výroční 13,90, Březňák 14) tři točená piva (Hlinsko 15, Primátor 16 Exkluziv, Podkováň 14). Pivo bylo záměrně nabízeno v třetinkových sklenicích, neboť minimální obsah alkoholu byl kolem 6 procent a maxima dosáhl 10% u piva Primátor 24 Double, což je nejsilnější komerčně vařené pivo v České republice.



Nabízená piva

Sebekriticky musím přiznat, že akce měla i své nedostatky, tak jak to u začátků bývá. Nejvíce připomínek bylo k pivnímu sklu. Vzhledem k tomu, že piva pocházela prakticky ze všech koutů republiky, nebylo v našich silách zajistit originální pivní sklenice daných pivovarů. Sice to bylo náš původní záměr, ale technicky neproveditelný. Proto jsme s vděkem přijali nabídku Pivovarského domu na třetinkové sklo, i když to v důsledku znamenalo, že se občas pilo i ze skla opatřené logem nadnárodní mamutí firmy známé výrobou nealko nápojů.



Zleva Pavel Borowiec, autor článků o německých pivech; čtenář našeho webu; Michal Tomšovský, autor članků o pivech Černé Hory

Druhý výraznější nedostatek, který se do příště vynasnažíme napravit, byla absence možnosti degustačních zápisků. Přeci jen většina lidí přišla pivo ochutnat, ne se opít ( a opravdu jsme nezanamenali během celého večera jediný incident). Proto se na příští akci pokusíme zajistit krátký materiál, který bude pojednávat o daném pivu, pivovaru, kde se vaří a s degustačním hodnocením odborníků jako malou nápovědou, co vlastně v daném pivu hledat.



Čtenář našeho webu si vybírá další pivo. Napravo Petr Vácha, autor databáze "Hospody pro znalce".

Příští setkání by mělo být o zahraničních speciálech, které jsou u v Česku běžně k mání, které jste ale se báli koupit ať už z důvodů cenových, či z důvodu nedostatku informací.

Závěrem si nelze než přát, aby toto první setkání nebylo i tím posledním, aby se v dalších pokračováních všichni dobře bavili tak jako nyní, aby se nám podařilo odstranit nedostatky, které se nyní vyskytly a aby konečně pivo bylo bráno jako kulturní nápoj, který může mnohé mile překvapit. Dle mínění mnohých, s kterými jsme měli možnost v pondělí mluvit, si to pivo opravdu zaslouží.

Dej Bůh štěstí!

Naše poděkování patří pivovarům:

Rychtář - Hlinsko
Primátor - Náchod
Janáček - Uherský Brod
Vyškov - Vyškov
Březňák - Velké Březno
Starobrno - Brno
Bernard - Humpolec

vytisknout článek Vytisknout článek

Hodnocení článku

Pro hodnocení se nejprve přihlašte.

Celkem 3 komentáře, poslední komentář: 14.12.2003 23:03 Komentovat
Prima akce, opravdu weetek14.12.2003 23:03
Každá první věc je s pár muškami, ale především bych chtěl organizátorům poděkovat...
Zlepsime honza13.12.2003 10:41
diky za pripominku. Priste se polepsime. Vychazel jsem z debat s ucastniky. Honza
teplota piva habaan12.12.2003 18:14
Mne jako nejvetsi nedostatek pripadala ne moc idealni teplota piva... zkratka pivo bylo prilis...
Vyhledávání