úvod
homepage

Pivní aktuality: Budvar v Rakousku vítězně vytisknout článek

Přidáno: 1. prosince 2003  •  Autor: Honza Kočka
průměrné hodnocení Hodnocení: 0 hodnotících Hodnotících: 0 počet zobrazení Zobrazeno: 3722x

Evropský soudní dvůr dne 18.11.2003 rozhodl, že si Budějovický Budvar v Rakousku podrží práva k ochranné značce "Bud". Pivovar má v Rakousku poměrně silné známkoprávní postavení, které se zde opírá o česko-rakouskou dohodu o ochraně zeměpisných označení p

Budvar si v Rakousku udrží svá práva
Evropský soudní dvůr dne 18.11.2003 rozhodl, že si Budějovický Budvar v Rakousku podrží práva k ochranné značce "Bud". Pivovar má v Rakousku poměrně silné známkoprávní postavení, které se zde opírá o česko-rakouskou dohodu o ochraně zeměpisných označení původu z poloviny 70. let. Rakousko přislíbilo jihočeskému výrobci piva ochranu značek Budějovický Budvar a Budweiser Budvar i označení Bud. Tento závazek je podle Evropského soudního dvora platný, přestože odporuje ustanovením EU o volném pohybu zboží. Pivo Budvar je v Rakousku nejprodávanějším dováženým ležákem. Do země s produkcí kolem osm miliónů hektolitrů piva se dováží přes 500 000 hl. Nejvíc Budvaru - 42 000 hl. Další silné zahraniční značky, mnichovského Löwenbrau, se vypije asi 30 tisíc hl. Pozice dovážených značek je přitom dost složitá, protože přes 60 % trhu ovládá linecká pivovarnická společnost BBAG. Zvláště potom, co ho v květnu 2003 ovládl nizozemský Heineken, se čeká, že jeho podíl poroste.

Poslední obchodní expanze amerického Anheuser-Busch byla zastavena v roce 2000 poté, co soudy ve Vídni a Salcburku vydaly předběžná opatření, zakazující prodej jeho piv Bud. Tento spor pak nyní soudy řeší jako řádnou žalobu vůči importujícím firmám Amercin a Stiegl. Nedávno zde Američané neuspěli ani s pokusem vymazat Budvaru jeho ochrannou známku Bud u rakouského patentového úřadu. V přístupové dohodě Česka s EU je chráněno jen zeměpisné označení Budějovické pivo, Českobudějovické pivo a Budějovický měšťanský var. Budvar čeká, že po vstupu Česka do EU, plně využije zeměpisné označení Budějovické pivo a Českobudějovické pivo. Nařízení 2081/92, určené právě pro ochranu zeměpisných označení, je součástí právního řádu unie. Výrobky chráněné podle míst původu se upřednostňují před ochrannými známkami. Ochrana zeměpisného označení ale neznamená, že by pivovar Anheuser-Busch přišel v některých zemích EU o svou už registrovanou známku Budweiser. Nařízení totiž umožňuje koexistenci mezi zeměpisným označením a ochrannou známkou zapsanou v dobré víře před tím, než bylo zeměpisné označení registrováno. Na druhou stranu ale v okamžiku zápisu zeměpisného označení už zápis známky není možný.

V dobrušském pivovaru se začalo sladovat
V pivovaru v Dobrušce ve východních Čechách byla opět obnovena výroba sladu. Projekt dobrušské firmy Staročeský pivovárek spočívá v postupné rekonstrukci pivovarského provozu, jež si vyžádá náklady ve výši 25 milionů korun Následně plánuje společnost dlouhodobé provozování objektů. V první etapě byla plynofikována průmyslová část a zprovozněna právě sladovna. Z ječmene od okolních pěstitelů, kteří jsou výhradními dodavateli, se od listopadu začal vyrábět slad. Do konce roku 2003 bude vybrána firma, jež provede další etapu oživení pivovarnické tradice v Dobrušce. Postupně by měla být dána do provozu klasická technologie výroby místního piva Rampušák. Další samostatnou částí podnikatelského záměru bude využití původních sklepů, v nichž chystá firma otevřít stylovou staročeskou restauraci, která bude propojena s dosud nevyužitou částí, ve které budou bowlingové dráhy, fitness, internetová kavárna a dalších prostory. Dobrušský pivovar se tak má stát zajímavou turistickou atrakcí.

SABMiller zaznamenal výrazný nárůst zisku
Světová dvojka ve výrobě piva SABMiller zaznamenala díky akvizicí pivovaru Miller a silnému kurzu jihoafrické měny výrazný nárůst zisku v prvním finančním půlroku. Jihoafrický majitel Plzeňského Prazdroje a Radegastu vykázal za období duben až září nárůst zisku před zdaněním o 78 % na 666 mil. USD. Zisk před odečtením úroků, zdaněním a amortizací (EBITA) vzrostl v prvním fiskálním půlroku o 61 % na 889 mil. USD. Analytici očekávali tento ukazatel na úrovni 758 až 847 mil. USD. Při konstantních devizových kurzech stoupl ukazatel EBITA o 21 %. Společnost však zdůraznila, že se tempo nárůstu zisku nebude v druhé polovině finančního roku opakovat. Firma taktéž uvedla, že firma Miller, kterou koupila v červenci roku 2002 za 5,6 mld. USD, se zotavuje podle plánu.

Soutěž o Zlatý pohár piva roku 2004 byla zahájena
Odborní degustátoři začali dne 20.11.2003 ochutnávat 46 vzorků piv, které zaslalo 23 českých pivovarů do 12. ročníku odborné degustační soutěže Zlatý pohár Pivex - Pivo 2004. Zvlášť se ochutnávají světlá výčepní a zvlášť světlé ležáky. Obě kategorie byly rozděleny na rovnou polovinu. Pořadatelem jsou společnosti Veletrhy Brno a.s. a reklamní společnost s r. o. SNIP & CO, odbornou garanci zajišťuje Výzkumný ústav pivovarský a sladařský v Praze, v jehož brněnské pobočce degustace probíhala. V zájmu co největší objektivity má soutěž dvě kola, druhé bude první týden v únoru. V prvních ročnících této dnes již jedné z nejprestižnějších akcí v ČR byly vzorky piva odebírány z prodejen. Jenže vzhledem k poměrně dlouhé životnosti piva se mohl do hodnocení dostat až půl roku starý vzorek, chuťově již méně kvalitní. Proto dnes dodávají vzorky přímo pivovary, každý posílá jeden kartón. Ochutnává se anonymně, příprava vzorků a vlastní degustace je oddělena, ani obsluhující nevědí, co nosí ke stolům. Dohlíží notář. Degustátoři ze soutěžících pivovarů, z pořádajícího výzkumného ústavu i z dalších institucí hodnotí chuť piva, jeho plnost, vůni, říz, hořkost i další chuťové vlastnosti i jiné příznaky. Vlastní ochutnávce předchází laboratorní analýza vzorků. Všechna přihlášená piva musí splňovat předepsané podmínky. Zahraniční piva jsou hodnocena jen ve druhém kole. Výsledky budou oficiálně vyhlášeny na Kontaktním galavečeru pivovarníků a sladovníků 1. března 2004.

Německo: Pivo v plastu
Spotřebitelé piva v Německu budou zřejmě konzumovat pivo hlavně z PET lahví. Společnost Aldi, provozující síť levných supermarketů, potvrdila, že vzhledem k nově zavedeným povinným zálohám na obaly nebude prodávat pivo v plechovkách. Tento systém podle Aldi brzdí tok peněz, které jsou zmrazeny v zálohách. Místo plechovek Aldi plánuje nabídnout pivo v jednocestných PET lahvích, což - jak říkají společnosti analyzující trh - je trendem trhu nápojových obalů. Do PET začaly plnit pivo například pivovary Karslberg, Holsten a Tucher, které tvrdí, že pozorují u zákazníků rostoucí zájem. Jelikož PET je poróznější než plech nebo sklo, má pivo balené do PET omezenou dobu životnosti. Řešením jsou PET lahve se speciální úpravou (bariérové, vícevrstvé). Ve světe je do vícevrstvých lahví (nejčastěji značky AmGuard) baleno více než 20 značek piva.

Hradecký pivovar zabydlí úředníci
Nevyužitá a chátrající budova někdejšího právovárečného pivovaru v historickém centru Hradce Králové zřejmě dostane nájemníka. Podle výsledku soutěže se do objektu nastěhuje krajský úřad a další instituce. Daňové poplatníky to přijde na zhruba půldruhé miliardy. Projekt na rekonstrukci pivovaru vyhrál veřejnou soutěž na pořízení nového sídla hradeckého hejtmanství. Podle projektu se má chátrající objekt přeměnit na administrativní centrum, kam se přemístí zhruba čtyři stovky úředníků z hejtmanství i zaměstnanci katastrálního úřadu či státního zastupitelství. Součástí krajského sídla má být parkovací dům, který ulehčí historickému centru Hradce od aut. Za nákup opraveného pivovaru by měl kraj zaplatit až půldruhé miliardy korun. Kraj by měl zrekonstruovanou budovu asi dvacet let splácet.

vytisknout článek Vytisknout článek

Hodnocení článku

Pro hodnocení se nejprve přihlašte.

Celkem 3 komentáře, poslední komentář: 02.12.2003 15:05 Komentovat
obaly Jiří Kaňa02.12.2003 15:05
Já bych spíš řekl, že v případě řetězce typu Aldi je to vcelku očekávatelná reakce...
Recyklace Marek Mikunda01.12.2003 17:48
Spíš bych to viděl na to, že ochota investovat do recyklace čehokoliv je pořád ještě...
plechovky Jiří Kaňa01.12.2003 08:45
Takže se jen potvrdilo, že "zálohování" plechovek v Německu je pěkná hovadina...
Vyhledávání