úvod
homepage

Znalci: Pivo je zdravé vytisknout článek

Přidáno: 19. listopadu 2003  •  Autor: Josef Albrecht
průměrné hodnocení Hodnocení: 1,83 hodnotících Hodnotících: 22 počet zobrazení Zobrazeno: 7450x

Žádný nápoj na světě není tak zdravý jako pivo! Právě to se snaží dokázat tým vědců, s nimiž pracují odborníci z největších evropských pivovarů a členové Evropské pivovarské konvence.

"Pivo obsahuje prakticky všechny látky prospěšné lidskému tělu, jako má v sobě červené víno. Navíc jsou v něm ještě další významné prvky a látky," tvrdí šéf Evropské pivovarské konvence Jan Veselý. Jediným problémem je pro lékaře většinou alkohol. "Je zajímavé, že v České republice se stále příliš nedaří nízkoalkoholickým pivům, která jinak obsahují stejné zdraví prospívající látky jako pivo s obsahem alkoholu," přemítá Veselý. Odborníci si to vysvětlují konzervativním postojem českých pivařů. Ti většinou zůstávají u stejné značky. Podle marketingových průzkumů v hospodách pijí nečastěji dvanáctku a domů se nejčastěji kupuje desítka.

V České republice, kde se vypije nejvíce piva na hlavu na světě, má vážné alkoholické příznaky přibližně tři sta tisíc lidí, větší či menší potíže s alkoholem má navíc zhruba milion obyvatel. V posledních letech navíc pije alkohol stále větší množství žen.

Přesto mluví lékaři o pivu jako o zdravém nápoji. Samozřejmě v přiměřeném množství. Pivo si navíc někteří lidé spojují se sportem. Například při jízdě na kole může být výhodou jeho kalorická hodnota. Možná i na to vsadili autoři projektů pivních cyklistického stezek, které najdete například v Beskydech.

A jak jste na tom vy? Máte problémy s alkoholem? Pijete pivo denně? Myslíte si, že pivo jen "dělá hezká těla"? Nebo může po sportovním výkonu doplnit jak tekutiny, tak energii? Zde se můžete podělit o své zkušenosti a názory s ostatními.

vytisknout článek Vytisknout článek

Hodnocení článku

Pro hodnocení se nejprve přihlašte.

Celkem 3 komentáře, poslední komentář: 07.07.2007 11:50 Komentovat
Já a pivo Jasna07.07.2007 11:50
Já jsem pivo začala pravidelně pít až tak posledních 5 let / je mi 42/ - měla jsem...
pivo pokaždé Matějka11.05.2007 06:29
Pivo je lepší než voda i když je ochucená tak jak Poděbradka a další.Je to prostě...
Problemy s alkoholem nemam, Marek19.11.2003 02:06
pivo si denne dam a jestli muzu uvest, tak 2-3 dobre desitky po jakemkoliv poradnem fyzickem...
Vyhledávání