úvod
homepage

Český pivař na chorvatské pláži vytisknout článek

Přidáno: 12. listopadu 2003  •  Autor: Josef Albrecht
průměrné hodnocení Hodnocení: 2,3 hodnotících Hodnotících: 30 počet zobrazení Zobrazeno: 6841x

Azurové pláže, v létě mimořádně stálé počasí, ohnivě rudé víno a v porovnání s ostatními státy na jihu Evropy vcelku obstojné ceny. Takové argumenty se každý rok převalují obývacími pokoji stovek tisíc českých domácností.

V letácích cestovních kancelářích by přitom turista jen těžko hledal informace o tom, co považují miliony Čechů za nejdůležitější a nejtypičtější věc potřebnou pro obvyklou relaxaci - jaké pivo lze v této zemi ochutnat.

Zřejmě nejpopulárnější a nejznámější jsou místní značky Karlovačko, Ožujsko, Osiječko a piva vyráběná v zahraniční licenci jako například Kaltenberg nebo Zlatorog. Velmi dobře je znají i Češi. V hlasování na jednom z pivních serverů nazvaném Top pub, kde se například tmavé pivo Karlovačko nebo značka Osiječko umístily v první dvacítce.

Karlovačko nabízí klasický sortiment piva, můžete volit přinejmenším mezi světlým a tmavým ležákem. Světlé Karlovačko, které se prodává hlavně v malých třetinkových láhvích, má intenzivní nahořklou chuť. Svými vlastnostmi je toto pivo srovnatelné například moravským Ostravarem – převažují totiž výrazné nahořklé chuťové tóny.

O poměrně dlouhé pivovarnické tradici v Chorvatsku svědčí například více než stoletá historie pivovaru Zagrebačka, které na trh dodává pivo značky Ožujsko. Nabízí tradiční škálu piv, nejznámější je klasický světlý ležák. V tomto pivovaru se od roku 1997 licenčně vyrábí také velmi známá belgická značka Stella Artois.

Ortodoxní pivaři, kteří považují českou pivovarnickou tradici za pupek světa, také nejsou v Chorvatsku ztraceni. Česká menšina totiž v Daruvaru vaří pivo nazývané Staročesko. Daruvarský pivovar patří v Chorvatsku mezi nejstarší. První pivo tady vyrobili v roce 1840. Staročesko je velmi slušné pivo hlásící se k typické české pivovarské škole. Nabízejí klasickou světlou dvanáctku, lehké pivo a silnější speciální pivo Old Bohemian., které patří mezi nejnovější chorvatské značky. Dvanáctka je malinko silnější, než jsou Češi zvyklí. Obsah alkoholu se totiž mírně přehoupne přes pět procent.

Kdo si nenakoupí již doma, může české pivo bez potíží pořídit přímo tam. Nejrozšířenější značky jsou v této zemi Budvar, Plzeňský Prazdroj a Radegast. V některých barech ale i obchodech lze ale najít i speciality jako třeba moravský Janáček. Všechna tato piva ale vyjdou přibližně o třetinu dráž než doma.

A co vy? Kde jste strávili letní měsíce a jaká piva jste ochutnali?

vytisknout článek Vytisknout článek

Hodnocení článku

Pro hodnocení se nejprve přihlašte.

Celkem 4 komentáře, poslední komentář: 22.08.2004 11:53 Komentovat
PAN pepinno22.08.2004 11:53
Pri dovolene v Chorvtsku me nejvice oslovilo pivo PAN, ktere jako jedine nemelo nasladlou chut...
Co Černá Hora ? Michal13.11.2003 09:29
Pokud turisté pokračují až do Černé Hory, nechť ochutnají dominantní značku Nikšičko...
Oprava Honza13.11.2003 00:13
Dekujeme za upozorneni, chybicka se vloudila. Chybny odstavec byl vymazan. Za redakci Honza
laško martin12.11.2003 09:45
Zlatorog(Laško pivo)je slovinské.
Vyhledávání