úvod
homepage

Bamberk - metropole piva vytisknout článek

Přidáno: 7. listopadu 2003  •  Autor: Pavel Borowiec
průměrné hodnocení Hodnocení: 2,25 hodnotících Hodnotících: 27 počet zobrazení Zobrazeno: 7385x

Každý, kdo chce poznávat kvalitní piva, vybírá dříve či později města, která mu poskytnou maximální zážitek. Mnichov, Kodaň, Dortmund, Brusel, Praha nebo Berlín ? Ano, ale pro mne se letos metropolí piva stal Bamberk.

Připouštím, že takovýto názor může překvapit, proto se jej pokusím podpořit nejenom konkrétními fakty, ale také osobními zkušenostmi z několikadenní návštěvy.

Před odjezdem jsem věděl, že v Bamberku najdu devět pivovarů. Nejznámější z nich Heller vaří Aecht Schlenkerla Rauchbier, což je pivní speciál s naprosto originální vůní i chutí. Rauchbier registruje každá dobře napsaná encyklopedie - takže jsem se připravil na spodně kvašený ležák, při jehož přípravě se slad udí v kouři. Právě tímto stylem si Bamberk získal místo na pivní mapě Evropy. Michael Jackson uvádí ještě další pivovar, který produkuje Rauchbier, Spezial Bräu. Na webu jsem si našel, že v tomto pivovaru se lze také ubytovat, a tak jsem v srpnu 2003 vyrazil.



Vstup do historického centra Amberka tvoří legendární brýle, jakmile je projdeme, čeká nás pivnice Russwurm Haus

Z Prahy do Bamberka se dá jet přes Plzeň směrem na Norimberk, před ním odbočit z dálnice 6 na sever na 73 a po zhruba sedmdesáti kilometrech. Jde o čtyři a půl hodiny jízdy. Druhá "svrchní" varianta směřuje přes Karlovy Vary a Cheb. Vzhledem k tomu, že vede v bezprostřední blízkosti Bayreuthu a Kulmbacha, kde by bezpochyby došlo ke zdržení kvůli tamní černým pivům nebo weissenu, volil jsem spodní cestu. Vše šlo bez problémů až do Amberka, což je město na půl cesty od hranic do Norimberka. Zde sice z původních deseti avizovaných pivovarů zbyla takřka polovina, ale v knihkupectví měli Oberpfälzer Bierführer, do kterého jsem se začetl v starobylé restauraci Russwurm Haus a poprvé narazil na některé později velmi významné termíny: Kellerbier, niedrig gespundet a hefetrüb.



Pivnice Russwurm Haus

Mé odhodlání pokračovat v cestě trvalo až do okamžiku, kdy muž u sousedního stolu dopil pivo z kameninového džbánku a položil jej na bok. Hell a pils nosila servírka ve skle, stejně jako weizen, avšak nefiltrovaný Brückmüller Kellerbier se ukrýval v kamenině. Toto pivo se nechlubí vzhledem, ale svojí chutí. Rozhlédl jsem se po velké zahradní restauraci, a když jsem viděl, že džbánky pokládají po dopití na bok muži středního a staršího věku s tázavým pohledem, jestli bude další, rád jsem se zúčastnil tohoto malého rituálu. Kellerbier je hutné, řízné a kvalitně chmelené pivo, což potvrzuje dlouhé nahořklé doznění. Pije se lehce. Dobu přinesení dalšího piva tak host určuje naprosto sám, což nebývá v Čechách, ani v Bavorsku zvykem. Stejně jako osobní přání servírky ke každému džbánku "Zum wolle". Jsou místa, kde se o kultuře pití piva hovoří, jinde je přirozenou součástí pohostinství.



Jeden z pivovaru v Amberku, kde se již nevaří pivo.

Druhý den následoval konečně příjezdu do Bamberka, kde jsem byl ujištěn tištěným průvodcem, že v městě žije zhruba 70 000 obyvatel. Najdu zde více než 50 druhů piva a kromě devíti pivovarů také muzeum. Na hlavu by se mělo ročně vypít 280 litrů piva a ve zdejších ubytovacích zařízeních je k dispozici 2 100 postelí. Byl čtvrtek a prakticky žádná nebyla volná. V centru se kromě podzemního parkoviště na nedalo odstavit auto a sytém jednosměrných ulic z něj vytvořil bludiště. Jestliže V. V. Štech připisoval kouzlo Prahy kopcovitému zvrásnění terénu a rozložení na města na pahorcích v okolí řeky, o Bamberku lze říci totéž. Řeka Regnitz se navíc dělí do dvou ramena a vytvoří malý romantický ostrov uprostřed města. Druhý podstatně větší ostrov nazvaný Inselgebiet tvoří kanál spojující řeku Dunaj a Main. Převýšení od řeky k nejvyššímu místu je sice pouhých 160 metrů nadmořské výšky, ale některé ulice jsou takřka strmé. Bamberk v sobě dodnes má atmosféru doby Rudolfa II. a pro každého, komu je doba rozkvětu alchymie v Čechách blízká, se město stane rázem povědomým. Má v sobě mnohé, co v Praze zaniklo.



Ubytování přímo v pivovaru je perfektní, ale bez rezervace jej v sezóně nepořídíte.

Ačkoli pršelo, spousta lidí si přijela prohlédnout barokní památky a katedrálu s legendárním jezdcem. Zasvěcenější pivní turisté z Evropy a USA si rezervovali ubytování několik týdnů dopředu. Město praskalo ve švech. V pivovaru Spezial můj dotaz na ubytování vzbudil pouze odmítavé mávnutí rukou. Jestliže v sezóně podceníte v Bamberku ubytování, může vás to stát tři až čtyři hodiny pojíždění po městě. Pokud vydržíte a neodjedete jinam, má to jednu výhodu, doprava je řešena tak zvláštně, že neminete jednotlivé pivovary a hospody. Respektive hospody v pivovarech. Město je však natolik malé, že kromě pivovaru Kaiserdom, se od jednoho k druhému dostanete během deseti maximálně patnácti minut pěšky, ve dvou případech stačí přejít ulici.



Od prvniho kroku je jasné, že jsme v pivnici, která patří pivovaru.

Které to jsou:
Fässla - Brauerei Fässla (1649)
Greifenklau - Privater Brauereigasthof Greifenklau (1719)
Kaiserdom - Privatbrauerei Kaiserdom (1718)
Keesman Bräu (1867)
Klosterbräu (1533)
Mahr´s Bräu (1670)
Maisel Bräu (1894)
Schlenkerla - Heller Bräu Trum KG ( 1678)
Spezial - Brauerei Spezial Familie Merz (1536)



Výčep v pivnici Fessla, pivo se čepuje ze sudů. Povšimněte si vysokých sklenic, které jsou ideálním sklem pro zdejší ležák.

Každý z těchto pivovarů si zaslouží samostatný článek, protože to je poněkud časově náročné, připravím je postupně na pokračování. Dozvíte se, že Bamberk není městem jednoho piva a stylu. Naopak skrývá řadu zcela neočekávaných překvapení a setkání. Zwergla, Sternla, Schwärzla, Keller Ungespundet, Gig Kutscherbier, Schlenkerla a další pivní speciály si to totiž zaslouží. Jestliže vám neuniklo, že v Bamberku jsou tak trochu posedlí častým opakování koncovky -la, tak zbývá dodat na vysvětlenou, že jde o místní nářeční prvek a používá se u přezdívek. Tu například před mnoho léty dostal majitel pivovaru Heller podle potácivého chůze a později ji po něm dostalo i pivo Schlenkerla.

vytisknout článek Vytisknout článek

Hodnocení článku

Pro hodnocení se nejprve přihlašte.

Celkem 3 komentáře, poslední komentář: 18.08.2005 16:22 Komentovat
Vylet do Bamberku - koupeni Pruvodce Honza18.08.2005 16:22
Skoda ze jste nam zde nenechala na sebe kontakt. V zari se totiz chystame z Mnichova z vystavy na...
Mohan Ivana Ebert18.08.2005 08:53
Děkujeme za zajímavý příspěvek. Jen bych chtěla podotknout, že Main je Mohan. To pro...
průvodce po zahradních restauracích Bamberk Borowiec13.11.2003 18:37
Kdo se chce dozvědět podrobnosti o zahradnich restauracích v Bamkerku a okolí, aniž by...
Vyhledávání