úvod
homepage

Moderní technologie tlačí pivo vzhůru vytisknout článek

Přidáno: 4. listopadu 2003  •  Autor: Josef Albrecht
průměrné hodnocení Hodnocení: 2,79 hodnotících Hodnotících: 10 počet zobrazení Zobrazeno: 6440x

Současné pivovarnictví - to jsou především moderní technologie. Právě ty se podepisují na dokonalém zpracování surovin v každé části varného či například přípravného procesu.

V posledních patnácti letech prošly modernizací prakticky všechny tuzemské pivovary. Většina z nich, které ji nebyly schopné uskutečnit, zanikla. Celkové rekonstrukce byly nutné téměř všude. Jednou z mála výjimek byl pivovar Radegast, který už jako velmi moderní vznikl v sedmdesátých letech.

Znalci říkají, že nové technologie mají své ohromné plusy - především ekonomické a kvalitativní. Přinášejí však také jedno riziko: vytrácejí se pivní různorodosti. Mnohá piva se sobě začaly vzájemně podobat.

Velké obavy měli například před několika lety v Plzeňském Prazdroji, kde speciální techniky nahradily v některých částech tradiční provozy. "Neustále jsme to vyhodnocovali, testovali. Ale vše dopadlo až nečekaně dobře," vzpomíná na toto období Jan Veselý, manažer speciálních projektů v Plzeňském Prazdroji.

Nové technologie navíc umožňují, že tradiční a silné značky mohou vyrábět v absolutně stejné kvalitě v cizích pivovarech. Některé plzeňské značky se vyrábějí například na Slovensku, přímo Prazdroj se vaří v Polsku a zřejmě bude i v jiných částech světa. "Není s tím žádný problém, umíme upravit i místní vodu, aby měla přesně takové složení, jaké potřebujeme," říkají technologové z Plzně.

Moderní zařízení lze najít i ve většině malých či rodinných pivovarů. S často prehistorickými varnami by totiž nemohli konkurovat, mnohdy by ani nesplňovali současné přísné normy. Lidé z Českého svazu pivovarů a sladoven tvrdí, že v současné době není v tuzemsku žádný funkční pivovar, který by pracoval v podmínkách, jež nevyhovovaly evropským zvyklostem.

V posledních letech se také vedou diskuse o tom, jaké je nejvhodnější médium pro tlačení piva. Zatímco ortodoxní pivaři především ze "staré školy" nenechají dopustit na klasický kompresor, technologové z mnoha pivovarů tvrdí, že nejlepší je CO2 nebo směsi kysličníku uhličitého a dusíku. Jeden z největších tuzemských odborníků, Josef Krýsl z Plzeňského Prazdroje o tom pro server Světpiva.cz řekl: "S CO2 v pivě to máte jako se solí. Bez ní to nechutná a přesolené jídlo taky nikdo nepozře. CO2 je přirozenou součástí piva. Po načepování ho ve sklenici musí být přesně tolik jako té soli. Je nutné znát faktory, které jeho použití silně ovlivňují."

Všechny diskuse jsou ale marné, když se výčepní o pivo nesprávně starají. A to se podle zkušeností šéfů mnoha pivovarů stává velmi často.

vytisknout článek Vytisknout článek

Hodnocení článku

Pro hodnocení se nejprve přihlašte.

Celkem 1 komentář, poslední komentář: 05.11.2003 07:54 Komentovat
trend Marek Kodeda05.11.2003 07:54
Tak nevím, kam tlačí moderní technologie pivo ?
Vyhledávání