Moderní technologie tlačí pivo vzhůru
Hodnocení: 2,79 Hodnotících: 10 Zobrazeno: 6514x
Současné pivovarnictví - to jsou především moderní technologie. Právě ty se podepisují na dokonalém zpracování surovin v každé části varného či například přípravného procesu.
Znalci říkají, že nové technologie mají své ohromné plusy - především ekonomické a kvalitativní. Přinášejí však také jedno riziko: vytrácejí se pivní různorodosti. Mnohá piva se sobě začaly vzájemně podobat.
Velké obavy měli například před několika lety v Plzeňském Prazdroji, kde speciální techniky nahradily v některých částech tradiční provozy. "Neustále jsme to vyhodnocovali, testovali. Ale vše dopadlo až nečekaně dobře," vzpomíná na toto období Jan Veselý, manažer speciálních projektů v Plzeňském Prazdroji.
Nové technologie navíc umožňují, že tradiční a silné značky mohou vyrábět v absolutně stejné kvalitě v cizích pivovarech. Některé plzeňské značky se vyrábějí například na Slovensku, přímo Prazdroj se vaří v Polsku a zřejmě bude i v jiných částech světa. "Není s tím žádný problém, umíme upravit i místní vodu, aby měla přesně takové složení, jaké potřebujeme," říkají technologové z Plzně.
Moderní zařízení lze najít i ve většině malých či rodinných pivovarů. S často prehistorickými varnami by totiž nemohli konkurovat, mnohdy by ani nesplňovali současné přísné normy. Lidé z Českého svazu pivovarů a sladoven tvrdí, že v současné době není v tuzemsku žádný funkční pivovar, který by pracoval v podmínkách, jež nevyhovovaly evropským zvyklostem.
V posledních letech se také vedou diskuse o tom, jaké je nejvhodnější médium pro tlačení piva. Zatímco ortodoxní pivaři především ze "staré školy" nenechají dopustit na klasický kompresor, technologové z mnoha pivovarů tvrdí, že nejlepší je CO2 nebo směsi kysličníku uhličitého a dusíku. Jeden z největších tuzemských odborníků, Josef Krýsl z Plzeňského Prazdroje o tom pro server Světpiva.cz řekl: "S CO2 v pivě to máte jako se solí. Bez ní to nechutná a přesolené jídlo taky nikdo nepozře. CO2 je přirozenou součástí piva. Po načepování ho ve sklenici musí být přesně tolik jako té soli. Je nutné znát faktory, které jeho použití silně ovlivňují."
Všechny diskuse jsou ale marné, když se výčepní o pivo nesprávně starají. A to se podle zkušeností šéfů mnoha pivovarů stává velmi často.
Hodnocení článku
Pro hodnocení se nejprve přihlašte.
Celkem 1 komentář, poslední komentář: 05.11.2003 07:54 | Komentovat |
trend Marek Kodeda | 05.11.2003 07:54 |
---|---|
Tak nevím, kam tlačí moderní technologie pivo ? |