úvod
homepage

Pivní aktuality: Sdružení malých nezávislých pivovarů v Evropě vytisknout článek

Přidáno: 13. října 2003  •  Autor: Honza Kočka
průměrné hodnocení Hodnocení: 1 hodnotících Hodnotících: 1 počet zobrazení Zobrazeno: 4217x

Především potřeba dosáhnout po dalším rozšíření Evropské unie takových změn v legislativě, jež by napomohly fungování i malých pivovarů v silném konkurenčním prostředí, vedla malé pivovary k založení Sdružení malých nezávislých pivovarů v Evropě.

Sdružení malých nezávislých pivovarů v Evropě
Především potřeba dosáhnout po dalším rozšíření Evropské unie takových změn v legislativě, jež by napomohly fungování i malých pivovarů v silném konkurenčním prostředí, vedla malé pivovary k založení Sdružení malých nezávislých pivovarů v Evropě.

"Prosazování zájmů malých pivovarů v oblasti legislativy je klíčovou, nikoliv však jedinou rolí, kterou si sdružení předsevzalo," řekl na dnešním setkání s novináři viceprezident Českého svazu malých nezávislých pivovarů (ČSMNP) Karel Witz, který se zároveň stal revizorem účtů v novém evropském svazu. Svaz založili v Berlíně zástupci svazů malých nezávislých pivovarů České republiky, Německa, Polska a Švýcarska. Prezidentem nové zájmové organizace se na tři roky stal prezident ČSMNP Jiří Fusek. Nově vzniklé sdružení bude mít své sídlo u německého svazu, do budoucna počítá s otevřením svého zastoupení v Bruselu pro zajištění bezprostředního kontaktu s legislativními orgány. Slibuje si od toho dosažení podmínek, které umožní malým pivovarům za specifických, daňově výhodnějších podmínek existovat a upevňovat své pozice. Mezi kandidáty na členství jsou svazy ze zemí Beneluxu, Bulharska, Francie, Chorvatska, Skandinávie a Velké Británie. Sdružení si vedle legislativních a ekonomických zájmů klade za cíl i dodržování ekologických norem například prosazováním stáčení piva do skleněných vratných (vícecestných) lahví před prodejem v plechovkách a PET lahvích. Významnou cestou komunikace je vzájemná výměna informací o práci národních svazů, daňové změny a podobně.

Pivovar v Uherském Brod odstranil následky požáru
Výrobce piva značky Janáček již odstranil škody, které dne 22.9.2003 způsobila havárie ve stáčírně lahví, a do konce prvního říjnového týdne ve stáčírně obnovil plný provoz. Škoda, již způsobil lokální požár elektrické rozvodné skříně, byla vyčíslena na čtyři sta tisíc korun.

Daně na Slovenku se už promítly do spotřeby piva
Nárůst spotřební daně v tomto roce o 60 % se podle představitelů Slovenského sdružení výrobců piva a sladu promítlo do snížení spotřeby piva. Výkonný ředitel sdružení Roman Šusták v Popradě po skončení společného zasedaní sladovníků a pivovarníků řekl, že navzdory horkému létu se v srpnu zastavil dlouhodobý trend růstu spotřeby piva a v září očekávají výrobci její pokles. Problémy mohou mít hlavně menší slovenské pivovary. V Bruselu se 11. až 13. října uskuteční střetnutí evropských pivovarníků, na kterým by měli prodiskutovat aktuální problémy. Prezident sdružení Štefan Karšay zdůraznil, že slovenské výrobce piva čeká těžké období, když hranice jsou otevřené a tlak zahraničních producentů roste. R. Šusták doplnil, že rovněž koupěschopnost obyvatelstva je na Slovensku nižší. Zvýšení spotřební daně nad úroveň okolních zemí, zejména Česka a Německa, označil za zásah do trendu spotřeby piva na Slovensku. V srpnu 2003 se navzdory vedrům, které v uvedených zemích zvýšily spotřebu piva, na Slovensku se jeho prodej v porovnaní s loňským srpnem snížil o 14 %. Spotřeba piva v SR minulý rok dosáhla 94 litrů na obyvatele, čím si SR vysloužila 8. místo v Evropě.

Pivo Klasik pomohlo protivínskému pivovaru zvýšit výstav
Výstav Městského pivovaru Platan Protivín vzrostl v 1.pololetí 2003 o 61 % na 104 800 hl. To byl největší nárůst výroby piva z 53 tuzemských pivovarů. Zásluhu na tom měla především výroba piva Klasik pro a.s. Plzeňský Prazdroj, která v Platanu začala letos na jaře. Zatímco pivo vlastní značky Platan posílilo o 10,5 %, Klasik výstav městského pivovaru vytáhl o dalších více než 50 %. Protivínskému výrobci piva to umožňuje mnohem efektivněji využívat vybudované kapacity. Zisk z výroby formou contract brewing také umožní investovat do oprav a obnovy zařízení. Pivovar hodlá ve druhé polovině roku uvařit nejméně 140 000 hl. Pozice značky Platan sílí hlavně na lokálním jihočeském trhu, kde se k ní vracejí zákazníci. Platan v roce 2002 prodal 135 000 hl piva. Jeho kapacity mu ale umožňují vyrobit na 380 000 hl chmelového moku.

Letošní Pilsner Fest splnil očekávání
Zhruba padesát tisíc návštěvníků navštívilo v letošním roce festival Pilsner Fest v Plzni. V průběhu třídenního programu bylo vypito 250 hl piva. Do Plzně právě kvůli svátkům piva zavítala i řada zahraničních turistů. Vedení akciové společnosti Plzeňský Prazdroj bylo s průběhem festivalu spokojeno. Slavnosti připomínající 161. výročí uvaření první várky piva Pilsner Urquell začaly 3.10. na plzeňském náměstí rekordním přípitkem 4956 lidí. Z náměstí vyrazil průvod k pivovaru, kde program pokračoval. Čtyři scény dospělým i dětem nabídly vystoupení řady populárních skupin a divadel. Zatímco se před sobotním ohňostrojem bavily na nádvoří Prazdroje tisíce lidí, v návštěvnickém centru začala vernisáží a nezbytným seminářem výstava Jára Cimrman světoběžník a vynálezce. Výstava je výsledkem dlouhodobé spolupráce pivovaru a Divadla Járy Cimrmana, jehož historii zachycuje. Hlavním autorům divadla Zdeňku Svěrákovi a Ladislavu Smoljakovi předal manažer značky Plzeňský Prazdroj Vladimír Jurina dar v duchu cimrmanovské recese. Převzali torzo mramorové desky, na které zakladatelé pivovaru děkují Jaroslavu Cimrmanovi za nápad zbudovat bránu, která měla bránit germanizaci pivovaru.

Domažlice uvažují o prodeji celého areálu pivovar
Za nemovitosti v horní části komplexu starého domažlického pivovaru obdržela zdejší radnice od společnosti Inter Cora 26 milionů korun. V místech, kde se dříve vařilo tmavé pivo Purkmistr, bude stát supermarket Kaufland a parkoviště. V současné době má obec dva kupce na spodní část zchátralého a opuštěného areálu s původní historickou budovou pivovaru. K mexickému investorovi se nyní přidal jeden z místních podnikatelů. Původně domažlická radnice uvažovala o tom, že si areál ponechá ve vlastnictví a pronajme jej. Ovšem investice do přestavby je vyšší než sto milionů. Za těchto podmínek by na pronájem nikdo nepřistoupil. Spodní část při silnici chtějí firmy přestavět na hotel spolu s minipivovarem a restaurací. Rozhodující při prodeji nebude pro obec ani tak cena, ale projekt. Pro město je podstatné, aby v areálu vznikl hotel, který Domažlicím velmi chybí.

vytisknout článek Vytisknout článek

Hodnocení článku

Pro hodnocení se nejprve přihlašte.

Celkem 0 komentářů Komentovat
Vyhledávání