úvod
homepage

České pivo roku 2003 vytisknout článek

Přidáno: 3. října 2003  •  Autor: Honza Kočka
průměrné hodnocení Hodnocení: 2 hodnotících Hodnotících: 10 počet zobrazení Zobrazeno: 3561x

Výrazným úspěchem velkých pivovarů skončil letošní ročník degustační soutěže České pivo roku 2003, kterou pořádá Český svaz pivovarů a sladoven ve spolupráci s Výzkumným ústavem pivovarnickým a sladařským.

Tato odborná degustační soutěž měla svého předchůdce pořádaného v rámci dnes již zaniklého veletrhu Pivex. Nyní je součástí dlouhodobého projektu České pivo, který si v prosinci roku 1999 (realizován od léta 2000) dal za úkol zlepšit image piva v očích veřejnosti. Český svaz pivovarů a sladoven (www.cspas.cz) by chtěl toutu cestou oslovit zejména tu část populace, která si k pivu ještě nenašla cestu, což je hlavně mladá generace a ženy.

Kromě této odborné degustační soutěže pořádá ČSPS také "kulaté stoly" za účasti odborníků, kde objasňuje kladný přínos pěnivého moku pro lidský organismus, diskutuje se o kultuře jeho konzumace, předkládají se důkazy o kvalitě a výlučnosti českého piva a probírají se další aspekty, které by měly veřejnost přesvědčit o vhodnosti střídmé konzumace.

Degustační soutěž České pivo roku XX probíhá dvoukolově, kdy se hodnotí senzorické a analytické vlastnosti hodnocených piv. Odborná porota byla letos složená ze sládků zastoupených pivovarů, pracovníků Výzkumného ústavu pivovarského a sladařského, Ústavu kvasné chemie a bioinženýrství Vysoké školy chemicko-technologické a Střední průmyslové školy potravinářské technologie. Do letošní soutěže bylo přihlášeno 25 vzorků piv do kategorie světlý ležák a 25 vzorků v kategorii světlé výčepní pivo. Vlastní soutěžní degustace je anonymní a proběhla na VÚPS pod dohledem notáře, který zajišťoval regulérnost soutěže.

A jak to vše dopadlo?

V kategorii světlý ležák bylo vyhodnoceno jako nejchutnější pivo Zubr Premium ze skupiny PMS Přerov (přerovský Pivovar Zubr., a.s.). Na druhém místě se umístil Radegast Premium, jenž se vyrábí v Pivovaru Radegast ze skupiny Plzeňského Prazdroje, a.s. a na třetím místě skončil Velkopopovický kozel Premium z téže pivovarské skupiny.


V kategorii světlá výčepní piva Pivovar Zubr z Přerova završil "double", když jeho Zubr Classic získal prvenství (loni druhý). Na druhém místě byl Braník z Pražských pivovarů a třetí místo obsadilo pivo Starobrno Tradiční z nabídky pivovaru Starobrno, a.s., což je po loňském vítězství nepatrný ústup ze slávy.

Závěrem si snad lze jen přát, aby kvalita piva vařeného v našich pivovarech zůstala na stejně vysoké úrovni a malým pivovarům popřát hodně úspěchů v dalších degustačních soutěžích.

vytisknout článek Vytisknout článek

Hodnocení článku

Pro hodnocení se nejprve přihlašte.

Celkem 2 komentáře, poslední komentář: 04.10.2003 09:44 Komentovat
Braník freedoom04.10.2003 09:44
Tak jestl Zubr vyhrál double a Braník byl v jedný z kategorií druhý, tak Alláh s českým...
ZUBR,jo? Eiger03.10.2003 19:02
tak to tam asi museli byt vsichni ozrali nasrot, kdyz zubr vyhral.nejlepsi pivo je RADEGAST !!!
Vyhledávání