úvod
homepage

Tak jaký bude rok 2022? vytisknout článek

Přidáno: 22. února 2022  •  Autor: Honza Kočka
průměrné hodnocení Hodnocení: 0 hodnotících Hodnotících: 0 počet zobrazení Zobrazeno: 1737x

Jaký podle vás bude rok 2022 po pivní stránce?

Poslední dva roky dění nejen ve světě piva dominoval Covid. A to hlavně v negativním smyslu. Zavírání pivnic a hospod, nebo aspoň minimálně velmi omezená možnost provozovat tato zařízení, rušení akcí, ať už pivních festivalů, tak i veletrhů.

Ano, Covid rozděloval a stále rozděluje společnost nejen pivně, ale hlavně společensky. Nechci se tu rozepisovat o očkování, tečkách a jiných covidových zdravotnických souvislostech. Z pivního pohledu Covid znamenal razantní úbytek hostů v gastro zařízeních, vznik soukromých garážových klubů „na tajňačku“ a v posledních týdnech třeba i vznik seznamů míst, které se prohřešily tím, že dodržovaly vládní nařízení. Ostatně český národ má s různými black listy i blackliists.cz bohaté zkušenosti.

Ale zpátky k pivu jako takovému. Už loňský rok, zejména pak v září, se mohlo zdát, že se pivo vrací k normálu. Po nepovedeném létu, kdy počasí nebylo ani rozmarné, září nabídlo krásné babí léto, spoustu pivních akcí, které se do tohoto měsíce přesunuly z jarních lockdownů. I když vše vzalo brzo za své, byl tu aspoň náznak normálnosti.

Bohužel akce typu Jarní cena sládků na Zvíkově, veletrh Braubeviale v Norimberku a ani předloňský Světový pivní pohár nám to už nevrátilo, ale i tak po dlouhé době strádání si člověk mohl připadat jak v době předcovidové.

Některé pivní akce se konají každým rokem a tudíž výše zmíněná Jarní cena sládků snad po dvouleté pauze opět na Zvíkově přivítá desítky českých sládků, aby si vzájemně odegustovali svá piva a rozdělili diplomy. Horší by to bylo se Světovým pivním pohárem, který se jednou za dva roky pořádá ve Spojených státech (LINK). To je tak složitá akce na přípravu (letos se očekává na 11 tisíc vzorků z celého světa), že pokud dojde byť jen k menšímu zhoršení covidové situace, akce se bez náhrady zruší.

Ostatně k tomuto kroku, tedy zrušit celou akci, se rozhodl BrauBeviale, největší nápojářský veletrh v Evropě, pořádaný v listopadu v Norimberku. Je teprve začátek roku a na jejich webu visí info, že na základě požadavku celého odvětví, letošní akce jednoduše nebude. A že se můžete těšit na listopad 2023…

BrauBeviale 2022
BrauBeviale 2022

Tak co, jak vidíte letošní rok z pohledu piva vy?

vytisknout článek Vytisknout článek

Hodnocení článku

Pro hodnocení se nejprve přihlašte.

Celkem 0 komentářů Komentovat
Vyhledávání