úvod
homepage

Beskyde, Beskyde (Kdo na pivo ide?) vytisknout článek

Přidáno: 6. května 2013  •  Autor: Martin Jarošek
průměrné hodnocení Hodnocení: 0 hodnotících Hodnotících: 0 počet zobrazení Zobrazeno: 7012x

Zvenčí vypadá podnik jako obyčejná hospoda s Radegastem, o čemž svědčí i nepřátelské zelené logo. Když však přijdete blíže, upoutá vás pestrá cedule s naprosto výmluvným nápisem: Podhorské pivo, pivovar Hotel Beskyd.

 

Ano. I ve Frýdlantě nad Ostravicí se vaří pivo. Po krátkém experimentu na místním Letohrádku se toto město oficiálně zařadilo mezi města s využitým várečným právem. Vznik pivovárku byl poněkud obskurní. Na rozdíl např. od provozovny na Ostravici, jejíž budování bylo veřejnosti řádně ohlášeno, informace o hotelu Beskyd bývaly kusé, fragmentální a často neověřené. V lipnickém pivovárku mi loni na podzim sdělili, že prodali své staré zařízení právě do Frýdlantu, na druhé straně můj pivní kolega, který bydlí od hotelu Beskyd takřka přes ulici se údajně nic zajímavého a upřesňujícího nedozvěděl a komentoval tuto situaci s použitím názvu jednoho starého českého filmu: Nikdo nic neví.

Naštěstí v pátek 3. května to vypuklo a Podhorský pivovar ve Frýdlantě byl oficiálně otevřen. Pivovarská restaurace se nalézá na kraji Náměstí, blízko od kostela sv. Bartoloměje. Budova je zrekonstruovaná a poměrně členitá. Interiér je hospodsky útulný, ačkoliv nějaký architekt by mohl reptat ohledně čistoty stylu a vkusu. Podnik nabízí poměrně širokou škálu pivních chuťovek za slušné ceny (tvarůžky v pivu, hranolky, hermelíny, topínky, škvarkové pomazánky, polévky, tlačenka) a zejména vlastní pivo v 11°světlé a 13°polotmavé verzi. V zadním lokále veřejnost může spatřit část minipivovarského zařízení a též se setkat s místním sládkem, který ochotně v kostce popíše postup výroby piva.

Jedenáctka podávaná v předpisové podobě o vyhovující teplotě v orosené sklenici bez přítomnosti excesivních bublin stojí v Beskydu 23 Kč. Pivo je osvěžující, slušně hořké, na pomyslném chuťovém ekvalizéru trochu chybí výplň středního pásma, tak se mok zdá trochu prázdný a vodnatý. Má však výrazné chlebovité doznívání a příjemně se pije. Polotmavá 13° je již o poznání tělnatější a jak už to v pivech s přítomností karamelového sladu bývá, má učesanější, zakulatěnější chuť. Osobně tam bych přidal na chmelové vůni – prostor tam určitě je.

Podhorský pivovar používá slad ze Záhlinic a dva druhy žateckého chmele (Červeňák a Sládek). Ku prospěchu věci může být i místní voda. Vítáme tímto další přírůstek na pivní mapě a připojujeme zbožné přání Dej Bůh štěstí!

vytisknout článek Vytisknout článek

Hodnocení článku

Pro hodnocení se nejprve přihlašte.

Celkem 4 komentáře, poslední komentář: 01.07.2013 21:38 Komentovat
Beskydské hořké Vojta H.01.07.2013 21:38
Páni v Beskydském pivovaru připravili výborné IPA s názvem "Beskydské hořké" - vřele...
Nešvar boro06.06.2013 21:14
Souhlasím s Martinem,příjemné prostředí,piva velmi dobrá,ale v době mé návštěvy...
Podhorské Martin jarošek09.05.2013 08:01
Prozatím jsem z krátkého rozhovoru se sládkem vyrozuměl, že piva se jmenují Podhorské...
jaké jsou názvy piva? jiri.j08.05.2013 16:38
Chtěl bych se zeptat, jak se piva jmenují (pokud se nějak jmenují) a zda plánují ve FnO...
Vyhledávání