úvod
homepage

Pivní kultura v podání Stelly vytisknout článek

Přidáno: 23. září 2003  •  Autor: Michaela Trýznová
průměrné hodnocení Hodnocení: 2,92 hodnotících Hodnotících: 12 počet zobrazení Zobrazeno: 4321x

V pátek 19. září 2003 proběhlo v pivovaru Staropramen celorepublikové finále mistrovství "STELLA ARTOIS DRAUGHT MASTER". Mistrovství tak již má svého vítěze, který bude Českou republiku reprezentovat na mezinárodním finále této soutěže. To se koná 23. říj

Mistrovství "STELLA ARTOIS DRAUGHT MASTER" pořádá celosvětově belgická společnost Interbrew. Ve spolupráci s Pražskými pivovary, a.s. se tato soutěž konala letos poprvé také v České republice.

Regionální kola mistrovství "STELLA ARTOIS WORLD DRAUGHT MASTER" proběhla v době od 19. května do 4. srpna v osmi městech České republiky - v Praze, Zlíně, Olomouci, Brně, Liberci, Pardubicích, Mostě a Táboře. Celkem se do regionálních částí zapojilo více než 70 soutěžících z řad číšníků a majitelů provozoven, ve kterých se podává alespoň jedna značka z portfolia společnosti Interbrew.

Během soutěže se hodnotil celý proces servírování a točení piva - od převzetí objednávky u stolu poroty, umytí sklenice, přípravy točených a lahvových piv až po servírování piv porotě. Dalším hodnoceným kritériem byl také styl, jakým soutěžící pivo prezentuje. Každý účastník připravil a servíroval dvě čepovaná piva Stella Artois, jedno čepované pivo Hoegaarden White a jedno lahvové pivo Leffe Brown.

Soutěž klade velký důraz na proces čištění sklenice, správnou pozici kohoutku při čepování piva (nesmí se dotýkat piva, pěny ani sklenice), výšku pěny (ne vyšší než dva prsty) a pečlivé ponoření sklenice do studené vody, což má vliv na udržení správné teploty piva Každý krok bedlivě sleduje a hodnotí odborná porota a za správné zvládnutí techniky přiděluje body. Rozhodujícími kritérii jsou také styl, jakým kandidát pivo prezentuje, a rychlost - za čas vyšší než sedm minut přiděluje porota trestné body.

V rámci mistrovství probíhají nejprve místní kola ve všech účastnických zemích. Vítězové národních kol reprezentují svou zemi v mezinárodním finále v Bruselu v Belgii, zemi původu piva Stella Artois, které belgickým pivům vévodí. Finále se koná 23. října 2003 a hlavní cena pro vítěze je cesta do "země snů" dle vlastního výběru kdekoliv na světě. Dva vícemistři, kteří ve finále obsadí 2. a 3. místo, se vydají na své vysněné místo v Evropě.


Českým mistrem se v silné konkurenci všech vítězů regionálních kol stal Petr Hrubec z Karlových Varů. Vícemistry se stali Vladimír Radník z Hrádku nad Nisou a Josef Ponížil z Přerova.

vytisknout článek Vytisknout článek

Hodnocení článku

Pro hodnocení se nejprve přihlašte.

Celkem 0 komentářů Komentovat
Vyhledávání