úvod
homepage

Hostivař vítá Hostivar vytisknout článek

Přidáno: 4. dubna 2013  •  Autor: Energetik
průměrné hodnocení Hodnocení: 0 hodnotících Hodnotících: 0 počet zobrazení Zobrazeno: 10977x

Další bílé místo na pražské pivní mapě se dočkalo a i oblast Hostivaře, přilehlých Strašnich a Měcholup má konečně svůj pivovárek. A není to pivovar ledajaký. Byl postaven na zelené louce na Hornoměcholupské ulici, nedaleko zastávky MHD Řepčická, na které

Pivovar Hostivar (nikoliv Hostivař) nepřímo sousedí i s golfovým areálem (golfový míček najdeme i na jednom ze tří druhů podtácků) a fotbalovým hřištěm Horních Měcholup. Poblíž jsou i četná sídliště, takže o potencionální zákazníky mít nouzi asi nebude.

Pivovar Hostivar
Pivovar Hostivar

Budova pivovaru byla postavená na zelené louce a to konkrétně v cípu křižovatky ulic Lochotínská a Hornoměcholupská. Budova je postavena v moderním stylu v kombinaci dřeva a skla. První co vás při příchodu upoutá je velká prosklená stěna, za kterou můžete spatřit v celé své kráse nablýskanou technologii, večer a v noci je i osvětlená. O několik metrů dál v tišší boční ulici se nachází i vchod do střídmě a vkusně zařízené restaurace. Odpůrci pivovaru MMX, resp. jeho architektury, která u mnohých znamená automaticky i špatné pivo :) , asi zrovna dvakrát nezaplesají, byť zde je vše vyvedeno ve dřevě a oceli a nikoliv betonu. Celkově ale interiér svou prostorností a stylem, byť ve zmenšené podobě, pivovar v Letech u Dobřichovic připomíná. Na léto se za prosklenou zdí restaurace chystá i zahrádka s masivními dřevěnými stoly a lavicemi. Okolí pivovaru se zatím stále vylepšuje, ale to náruživému pivaři je šumák. Podstatné čeká uvnitř.

Interiér ala MMX
Interiér ala MMX

Moderní design
Moderní design

Celý podnik je nekuřácký. Při vstupu vás zaujme prostorný výčep, ke kterému přiléhá i několik designově zajímavých stolečků na klábosení a pití na stojáka. V restauraci jsou pěkné dřevěné stoly pro více lidí, ale i klasické „čtyřky“. Naproti výčepu jsou umístěny tanky s pivem, takže každý se hned může podívat, co přímo ho čeká na čepu. První den návštěvy půl hodiny po otvíračce sice trochu zlobilo topení, ale primárně šel člověk za pivem a jídlem, takže to tolik nevadilo, vše se určitě vychytá. Jídelní lístek je střídmější, ale o to víc nápaditější. Polední menu se sestává z polévky a tří hlavních jídel, pozor na to, jídla ze stálého lístku se přes oběd vesměs nedělají, až na světlé výjimky. Což byl například můj vynikající talián s hořčicí a křenem. Jemu předcházela i opravdu vydařená kulajda.

Interiér
Interiér

Ale k samotnému pivku. Na své první návštěvě jsem ochutnal tři stálá piva z nabídky. Začal jsem světlou jedenáctkou, která na žízeň doslova zasyčela:). Z pohledu laika ji lze popsat jako opravdu krásně voňavé a nachmelené pivo, byla hodně pitelná, hořká, říz tak akorát. Barva zlatá a hezky zakalená. Deset bych jich dal bez problémů. Polotmavá dvanáctka je výrazně sladší, hodně v ní byl cítit karamelový slad, což nebylo rozhodně na škodu. Určitě vhodná alternativa pro ty, kdo nejsou takoví chmeložrouti jako já:). No a nakonec jsem si jako „digestiv“ dal i H-ALE, tedy svrchně kvašenou patnáctku a na české poměry to byla holka vskutku vydařená. Stojí jí za to ochutnat.

Nabídka piv
Nabídka piv

H-Ale
H-Ale

Ceny v pivovaru jsou průměrné, za jedenáctku 29 kaček a za dvanáctku 33 kaček. To samé za H-ALE, ale zde se jedná o třetinku. Veškeré sklo je logované, tácky vlastní, takže jsem zaznamenal i nájezd známých firem z řad sběratelů. Mohli by si dát i to pivo, mezi náma… Pivo mají stočené i do PET lahví po jednom litru za ceny v přepočtu nižší, než jsou na pípě.

Celou návštěvu umocnil nakonec i příjemný fakt, že se přišel sládek Honza Tržil osobně zeptat, jak chutnalo (nejen pivo) a byl to příjemný rozhovor na závěr. Pivovar Hostivar bude jistě důstojným zástupcem pražských minipivovarů a osobní můj názor je, že se již v samotném začátku, i přes drobné mušky na rozjezdu, zařadil mezi pražskou (mini)pivovarskou špičku.

Logované sklo
Logované sklo

Obědové pauzy v mé práci tak konečně dostaly nový smysl :).

 

vytisknout článek Vytisknout článek

Hodnocení článku

Pro hodnocení se nejprve přihlašte.

Celkem 4 komentáře, poslední komentář: 29.12.2013 11:53 Komentovat
Re: můj názor na obsluhu asima29.12.2013 11:53
náhodně jsme tuto restauraci navšívili pivo OK jak 11 tak i 12-polotmavá .. jídlo jsme...
můj názor na obsluhu M.07.07.2013 20:18
nevím co tu všichni povídáte, obsluha je super. možná je to dané i tím že jsem si...
Hodnocení Jirka27.05.2013 11:26
Prostředí, pivo a jídlo výborné. Obsluha katastrofa.
Díky za info Jan04.04.2013 12:25
O varně jsem tušil. Díky za info, určitě zajdu.
Vyhledávání