Hostivař vítá Hostivar
Hodnocení: 0 Hodnotících: 0 Zobrazeno: 11056x
Další bílé místo na pražské pivní mapě se dočkalo a i oblast Hostivaře, přilehlých Strašnich a Měcholup má konečně svůj pivovárek. A není to pivovar ledajaký. Byl postaven na zelené louce na Hornoměcholupské ulici, nedaleko zastávky MHD Řepčická, na které
Pivovar Hostivar (nikoliv Hostivař) nepřímo sousedí i s golfovým areálem (golfový míček najdeme i na jednom ze tří druhů podtácků) a fotbalovým hřištěm Horních Měcholup. Poblíž jsou i četná sídliště, takže o potencionální zákazníky mít nouzi asi nebude.
Budova pivovaru byla postavená na zelené louce a to konkrétně v cípu křižovatky ulic Lochotínská a Hornoměcholupská. Budova je postavena v moderním stylu v kombinaci dřeva a skla. První co vás při příchodu upoutá je velká prosklená stěna, za kterou můžete spatřit v celé své kráse nablýskanou technologii, večer a v noci je i osvětlená. O několik metrů dál v tišší boční ulici se nachází i vchod do střídmě a vkusně zařízené restaurace. Odpůrci pivovaru MMX, resp. jeho architektury, která u mnohých znamená automaticky i špatné pivo :) , asi zrovna dvakrát nezaplesají, byť zde je vše vyvedeno ve dřevě a oceli a nikoliv betonu. Celkově ale interiér svou prostorností a stylem, byť ve zmenšené podobě, pivovar v Letech u Dobřichovic připomíná. Na léto se za prosklenou zdí restaurace chystá i zahrádka s masivními dřevěnými stoly a lavicemi. Okolí pivovaru se zatím stále vylepšuje, ale to náruživému pivaři je šumák. Podstatné čeká uvnitř.
Celý podnik je nekuřácký. Při vstupu vás zaujme prostorný výčep, ke kterému přiléhá i několik designově zajímavých stolečků na klábosení a pití na stojáka. V restauraci jsou pěkné dřevěné stoly pro více lidí, ale i klasické „čtyřky“. Naproti výčepu jsou umístěny tanky s pivem, takže každý se hned může podívat, co přímo ho čeká na čepu. První den návštěvy půl hodiny po otvíračce sice trochu zlobilo topení, ale primárně šel člověk za pivem a jídlem, takže to tolik nevadilo, vše se určitě vychytá. Jídelní lístek je střídmější, ale o to víc nápaditější. Polední menu se sestává z polévky a tří hlavních jídel, pozor na to, jídla ze stálého lístku se přes oběd vesměs nedělají, až na světlé výjimky. Což byl například můj vynikající talián s hořčicí a křenem. Jemu předcházela i opravdu vydařená kulajda.
Ale k samotnému pivku. Na své první návštěvě jsem ochutnal tři stálá piva z nabídky. Začal jsem světlou jedenáctkou, která na žízeň doslova zasyčela:). Z pohledu laika ji lze popsat jako opravdu krásně voňavé a nachmelené pivo, byla hodně pitelná, hořká, říz tak akorát. Barva zlatá a hezky zakalená. Deset bych jich dal bez problémů. Polotmavá dvanáctka je výrazně sladší, hodně v ní byl cítit karamelový slad, což nebylo rozhodně na škodu. Určitě vhodná alternativa pro ty, kdo nejsou takoví chmeložrouti jako já:). No a nakonec jsem si jako „digestiv“ dal i H-ALE, tedy svrchně kvašenou patnáctku a na české poměry to byla holka vskutku vydařená. Stojí jí za to ochutnat.
Ceny v pivovaru jsou průměrné, za jedenáctku 29 kaček a za dvanáctku 33 kaček. To samé za H-ALE, ale zde se jedná o třetinku. Veškeré sklo je logované, tácky vlastní, takže jsem zaznamenal i nájezd známých firem z řad sběratelů. Mohli by si dát i to pivo, mezi náma… Pivo mají stočené i do PET lahví po jednom litru za ceny v přepočtu nižší, než jsou na pípě.
Celou návštěvu umocnil nakonec i příjemný fakt, že se přišel sládek Honza Tržil osobně zeptat, jak chutnalo (nejen pivo) a byl to příjemný rozhovor na závěr. Pivovar Hostivar bude jistě důstojným zástupcem pražských minipivovarů a osobní můj názor je, že se již v samotném začátku, i přes drobné mušky na rozjezdu, zařadil mezi pražskou (mini)pivovarskou špičku.
Obědové pauzy v mé práci tak konečně dostaly nový smysl :).
Hodnocení článku
Pro hodnocení se nejprve přihlašte.
Celkem 4 komentáře, poslední komentář: 29.12.2013 11:53 | Komentovat |
Re: můj názor na obsluhu asima | 29.12.2013 11:53 |
---|---|
náhodně jsme tuto restauraci navšívili pivo OK jak 11 tak i 12-polotmavá .. jídlo jsme... | |
můj názor na obsluhu M. | 07.07.2013 20:18 |
nevím co tu všichni povídáte, obsluha je super. možná je to dané i tím že jsem si... | |
Hodnocení Jirka | 27.05.2013 11:26 |
Prostředí, pivo a jídlo výborné. Obsluha katastrofa. | |
Díky za info Jan | 04.04.2013 12:25 |
O varně jsem tušil. Díky za info, určitě zajdu. |