úvod
homepage

Chmele není nikdy dost... vytisknout článek

Přidáno: 1. ledna 2013  •  Autor: Honza Kočka
průměrné hodnocení Hodnocení: 0 hodnotících Hodnotících: 0 počet zobrazení Zobrazeno: 6487x

Pokud se vám nepodaří zakončit rok zajímavým pivním speciálem, není nic jednoduššího, než tímto pivem začít rok nový.

Dostávají se mi do ruky piva a piva. Piva fádní, ale i zajímavá, fantasmagorická, ale i taková, kde i jen jeden doušek vás donutí se zamyslet například nad krásnou filharmonií chutí. Svět piva je prostě úžasný a pro mě i po letech značně neprobádaný.

Jsou ale i piva, která mají zajímavou myšlenku, zvláštní až prapodivný důvod vzniku, jméno které vás zaujme, příběh. Piva, která vás prostě osloví. Jedním z těchto piv je i Sup.

Sup, v originále Sep, pivo stylu American IPA, které ten svůj příběh začalo psát v listopadu na výstavě Brau Beviale. Tomasz Kopyra, polský pivní bloger byl tak jako já na prezentaci amerických chmelů a degustaci amerických ejlů z nich uvařených. Veskrze zajímavá akce v rámci již tak na informace bohaté výstavě, jakou Brau Beviale rozhodně je.

Sup
Sup

Po skončení ochutnávek Tomasz se svolením organizátorů začal sbírat malé skleničky, v kterých byl chmel prezentován. Stejnak by skončily v koši, ale Tomasz měl pro ně jiné využití. Chtěl z nich uvařit pivo. Já bych se s nima zpátky asi netáhnul, ale pokud podobné chmele v blízkém okolí neseženete, tak proč ne.

A jak naplánoval, tak udělal. Ve spřáteleném pivovaru Widawa uvařil „šestnátcku“, pořádně chmelenou verzi piva American IPA. Obsah alkoholu je 6,2%, chmelů je tolik, že se mu málem nevešly na etiketu:). Jedná se sice o chmelovou dardu, ale ne zase takovou, aby se nedala vypít. Naopak, pitelnost je dobrá, hořkost výrazná, ale ne svíravá. Doznívaní je sušší a příjemně hořké.

Těch chmelů...:)
Těch chmelů...:)

A protože jsem darovanou lahvičku od jednoho provozovatele polského pivního baru nestačil vypít na konci roku, udělal jsem si radost na úplném začátku roku nového. A musím říct, že je to povedený začátek. Kéž by se podobných piv našlo víc, a nejlépe pokud by to byly výtvory domácí provenience. Občas mi totiž přijde, že pale ale, případně označení IPA je zaklínadlo, které musí každý mít. Jen s tím výsledkem bývám v poslední době v rozpacích.

Sup, nebo chcete-li Sep je ale „povedený ptáček“, který má navíc i zajímavou historku, kterou Tomasz krásně přetavil i do jména piva. Holt chmele není nikdy dost...:)

Všem čtenářům přeji úspěšný rok 2013 a kupu jen zajímavých piv.

Dej Bůh štěstí.

Nalito a ochutnáno
Nalito a ochutnáno

 

 

vytisknout článek Vytisknout článek

Hodnocení článku

Pro hodnocení se nejprve přihlašte.

Celkem 8 komentářů, poslední komentář: 22.01.2013 23:05 Komentovat
Re: Plzeňák :D22.01.2013 23:05
tak nekdo z Plzne a nekdo z Hradce a nekdo zase... kazdy jsme odnekud. Z blbcem se tu hadat...
Plzeňák Antonín Hlaváček22.01.2013 21:42
Pán je plzeňák?? To je horší jako pražák!!
Re: Re: RE: To nechápu?? :D22.01.2013 13:42
Rekl jsem snad ze propagujete Plzen? Jasne jsem napsal pivo plzenskeho tipu, o konkretnim znacce...
Re: RE: To nechápu?? Antonín Hlaváček22.01.2013 10:39
Tak poslouchejte pane! Za prvé jsem pivovarský a docela tomu rozumím, nepropaguji Plzeň jako...
RE: To nechápu?? :D22.01.2013 08:17
Nejlepsi Pils na svete ? heh ale jo, kdyz si to nekdo mysli, ze cesi umi varit nejlepsi pivo na...
To nechápu?? Antonín Hlaváček21.01.2013 19:38
Nevím nechápu, jestli je p. Kočka Čech nebo Maďar!! Proč nepropaguje naše nejlepší Pils...
Hořké jako prase!! Antonín Hlaváček21.01.2013 19:33
A navíc Ty vaše Americké a Anglické nesmysly jsou tak zvaně hořké krutipisky!!!
Svrchňáky Antonín Hlaváček21.01.2013 19:27
Pořád jenom ty ejly, ipy a svrchně kvašené sračky!!! Jsme Češi, tak uvařte pořádnej...
Vyhledávání