úvod
homepage

Hospoda U Hobita bude větší vytisknout článek

Přidáno: 7. prosince 2012  •  Autor: Martin Jarošek
průměrné hodnocení Hodnocení: 0 hodnotících Hodnotících: 0 počet zobrazení Zobrazeno: 6007x

Ostravský Hobit se rozrůstá. Majitel Jiří Štverka rozšiřuje pivovar, vedle dosavadního výčepu by na jaře měla začít fungovat i pivovarská restaurace.

Nový název podniku je Pivovarský dům (podoba s Pivovarským domem v Praze je čistě náhodná) a minipivovar Biovar bude zřejmě prvním pivovarským zařízením v České Republice, kde začne vařit sládek z daleké Brazilie.

Nejvýznamnějším počinem však zůstává otevření první ostravské regulérní pivotéky rovněž v prostorách Pivovarského domu. Jedna pivotéka (damsipivo.cz) již v Ostravě funguje několik let. Pivotéka u Hobita však vedle již tradičních a dosud netradičních českých značek nabízí i poměrně pestrou škálu piv zahraničních. Pro začátek se hodlá pivotéka zaměřit na několik evropských pivních velmocí a těmi jsou dle managementu vedle naší vlasti ještě Německo, Belgie, Velká Británie a Holandsko. V plánu je též expozice alternativních pivních značek z USA.

Prozatím nabízí provozovna sortiment zhruba 100 druhů piv ze šesti zemí. Vedle domácího Qásku lze v lednicích objevit láhve s varnsdorfským Kocourem (AM a NZ Lagery), enormně drahého leč chutného Matušku (California 0,7l za 100 Kč), Novou Paku a strakonického Krále Šumavy. V Petkách se v současnosti prodává Kácov, Easy Rider od Nomáda, Poutník Bitter nebo Antošova Pšenka.

Z německé produkce převažují piva pšeničná tzv. Weizeny a to v barvě světlé i polotmavé (Dunkel). Z pivovarů je zastoupen Schneider, Paulaner nebo Hacker Pschorr, nechybí ani pár méně známých značek.

Z britských ostrovů prozatím do Pivovarského domu dorazily komerčnější ale (ejly)jako je např. Marston´s Pedigree, Burton nebo Hobgoblin. Největší výběr je ovšem z piv belgické provenience. Nehledejte Stellu Artois ani Hoegaarden. Nejsilnější zastoupení mají silné belgické ale (ejly)ve verzích Blonde, Donker nebo Grand Cru. Na skladě je i pár vánočních speciálů. V expozici se nalézá i pět trappistických značek – Achel, Orval, Westmalle, Rochefort a holandský La Trappe. Zrovna z posledně jmenovaného klášteru pochází skvělý pšeničňák La Trappe Wit. Objevují se i klasická piva vlámská (nakyslá), silný mok ze tří druhů zrna Triple Karmeliet (pšenice, ječmen, oves)nebo Lambic – prozatím pouze v kombinaci s višněmi (Kriek) nebo malinami (Framboos).

Ze Spojených Států jsou prvními vlaštovkami například Anchor Steam ze San Francisca, Samuel Adams z Bostnu nebo Sierra Nevada z Kalifornie. Postupně by se měl trend ubírat spíše k menším pivovarům – těším se třeba na skvělé pivo Rogue z Oregonu.

Ceny zahraničních piv v pivotéce odpovídají prakticky směnným kurzům eura, USD či britské libry k české koruně. Zatímco půllitr německého pšeničňáku výjde zhruba na 45 Kč, za třetinku belgického speciálu zaplatíte zhruba od 60 do 75 Kč a Sierra Nevada má hodnotu ještě o deset korun vyšší. Zajímavou zprávou je i to, že jsem já osobně v této pivotéce jedním z prodavačů. V prostorách obchodu si můžete (i když neoficiálně) lahváč či petku otevřít a já se nebráním žádné tématické konverzaci s vyjímkou témat jako jestli je lepší PU uvařen u nás nebo v Polsku. Pivotéka je otevřena od pondělí do pátku 12.00 – 15.00 a 16.00 – 19.00. Pivu zdar!!!

vytisknout článek Vytisknout článek

Hodnocení článku

Pro hodnocení se nejprve přihlašte.

Celkem 11 komentářů, poslední komentář: 20.04.2013 12:10 Komentovat
Příspěvek odstraněn data mining concepts and techniques20.04.2013 12:10
Text tohoto komentáře byl vymazán, jelikož porušoval publikační pravidla našeho portálu!
dunkel Ondra28.01.2013 19:59
jen bych doplnil pro němčináře:) dunkel - tmavý schwarz - černý němci nedělaj nic...
Vyškov v pivotéce. DanD22.12.2012 13:44
Já bych doplnil, že týden před vánocemi se v této pivotéce objevil i sortiment z pivovaru...
No smoking? David Ručka19.12.2012 17:11
Také doufám, že nový prostor bude nekuřácký, neboť Hobit je úžasný, ale smrad jak v...
Re: U Segala to také žije Martin jarošek19.12.2012 08:23
Je to tak. K Segalovi taky chodím poměrně často. Společně s Hobitem a možná ještě s...
U skákavého poníka DoubleP17.12.2012 20:41
Po sobotní návštěvě budoucích prostor pivovrského domu musím konstatovat, že vás...
U Segala to také žije pilgrim16.12.2012 17:02
zmínil bych také pivotéku v hospodě U Segala, kde to hodně slušně žije a je tam o něco...
Re: at se dari Martin Jarošek11.12.2012 07:23
Dunkel je přesně tmavé, polotmavé by mělo být halpdunkel, ale myslím, že je v němčině...
Vyhledávání