úvod
homepage

Pivní aktuality: Britové jezdí do Prahy za levným pivem vytisknout článek

Přidáno: 22. září 2003  •  Autor: Honza Kočka
průměrné hodnocení Hodnocení: 1 hodnotících Hodnotících: 2 počet zobrazení Zobrazeno: 3490x

Dnes se vám opět po týdnu hlásíme s přehledem toho nejzajímavějšího z domácí pivovarnické scény.

Britové jezdí do Prahy za levným pivem
Stále více turistů z Velké Británie přijíždí do našeho hlavního města. Motivací k tomu jsou nízká cena letenek a kvalita, ale i cena českého piva. Program víkendových výletů netvoří návštěvy historických památek, nýbrž poznávání pražských pivnic a posléze i nočního života metropole na Vltavě. Ceny jsou ve srovnání s britskými ostrovy poloviční, takže na letenku s nízkorozpočtovými aerolinkami vydělá průměrný Brit za jeden den. V Británii proto nyní vznikají zvláštní cestovní kanceláře, nabízejí levné pivní zájezdy do Prahy. Program je následující: ráno přílet, oběd a pak až do večera pivní túra po Praze. Druhý den prohlídka pivovaru spojená s ochutnávkou. Večer je možná návštěva erotického podniku. V Praze mají Britové dokonce své hospody s britskou televizí, britskými novinami a anglicky mluvící obsluhou. Majitelé pro ně připravili i jakési desatero, které je má připravit na možné nástrahy české metropole.

Pivovarské sklepy v Bečově nad Teplou byly zpřístupněny
Bývalé pivovarské sklepy na zámku v Bečově nad Teplou na Karlovarsku byly 13.-14.9.2003 v rámci Dnů evropského dědictví mimořádně otevřeny a zpřístupněny veřejnosti. Návštěvníci měli jedinečnou možnost navštívit tuto jindy nepřístupnou památku. Bývalé pivovarské sklepy byly dříve přístupny ze zámeckých teras jako módní grotta, tedy jeskyně. V šedesátých letech 19. století zpracoval architekt Zítek návrh na přestavbu areálu zámeckých zahrad v duchu romantismu. Barokní pivovar byl zbořen a dochovány zůstaly pouze sklepy.

Interbrew prevezme největší srbský pivovar
Belgická pivovarnická skupina Interbrew, která ovládá i společnost Pražské pivovary s pivovary Staropramen, Braník a Ostravar, získá na základě smlouvy o strategickém partnerství 50 % největšího srbského pivovaru Apatin a hodlá předložit nabídku na zbývající podíl. Hodnota investice činí 326,9 miliónu eur. Trojka na světovém trhu má podíly i v Chorvatsku, Bosně a Černé Hoře.

Společnost Interbrew snížila zisk
Interbrew, belgická pivovarnická společnost, která je třetím největším pivovarem na světě, snížila zisk v prvním pololetí roku 2003 kvůli silnému euru o více než 10 %. Firma se pyšní značkami Stella Artois nebo Beck's a v České republice ovládá Pražské pivovary se Staropramenem, Braníkem a Ostarvarem. Čistý zisk bez zahrnutí restrukturalizačních nákladů klesl o 14,5 % na 0,53 eura na akcii a zaostal tak za očekáváním analytiků, kteří jej odhadovali na 0,57 eura na akcii. Společnost uvedla, že v celém letošním roce počítá s mírným poklesem zisku z loňských 1,51 eura na akcii.

Sběratel pivních lahví je v Guinnessově knize rekordů
Zhruba čtyři sta sběratelů shromažďuje v České republice pivní lahve s litým nápisem. Jedničkou mezi těmito fandy staré pivovarnické minulosti je bezesporu Jiří Drvola ze Lhoty u Příbrami. Jeho sbírka čítala k 1.lednu celkem 6100 unikátních kousků a do září jich prý přibylo asi dalších 200. Jeho prvenství bylo potvrzeno zápisem do české verze Guinnessovy knihy rekordů. Druhý největší sběratel u nás jich má tak o dva tisíce méně než pán Drvola. Také ostatní evropští sběratelé za touto sbírkou zaostávají. Jiří Drvola se svému hobby intenzivněji věnuje od roku 1982, specializuje se výhradně na Čechy a Moravu, ale nejsilněji má zastoupenu oblast severních Čech. Lahve se vyráběly v letech 1850 až 1947. Exponáty ojedinělé sbírky jsou srovnány v krabicích v regálech a zaplňují část výrobní haly, v níž pán Drvola podniká.

Sklepy jirkovského pivovaru mají být zpřístupněny
Pivovarské sklepy, jejichž chodby vedou pod historickým centrem Jirkova, pravděpodobně postihne osud zasypání. Přesto chce místní radnice alespoň část této historické památky zachránit a zpřístupnit veřejnosti. V roce 2003 docházelo k propadům povrchu, nejprve se to stalo na nádvoří pivovaru a pak v nedalekém areálu sboru dobrovolných hasičů. Z těchto důvodů bude nezbytné část chodeb zasypat a tím zabránit případným dalším propadům. Radnice zároveň hodlala část těchto unikátních prostor zpřístupnit. Úplně zasypána má být asi čtvrtina sklepních prostor a chodeb. Ze zbytku plánují Jirkovští udělat turistickou atrakci. Obec chce požádat o dotaci na opravy a obnovu tohoto historického objektu.

Rebela se během léta vypilo více
Letošní letní sezóna byla pro všechny pivovary velmi úspěšná. Také Měšťanský pivovar v Havlíčkově Brodě zvýšil ve srovnání s předchozím rokem výstav v letních měsících téměř o 12 %. Během července a srpna bylo prodáno o 5 172 hl piva Rebel více než v roce 2002. Společnost je spokojena i s desítkou Tudor, jež byla uvedena na trh na počátku letní sezóny. Každý týden bylo vystaveno až tisíc sudů tohoto nového piva a putovalo do 150 restauračních zařízení. Zájem o tohoto pivo narůstá, tudíž pivovar hodlá jeho produkci zvýšit. O plnění Tudora do lahví zatím firma neuvažuje. Jako každoročně byl i letos brodský Měšťanský pivovar partnerem při pořádání každoroční letní společensko sportovní události pro vozíčkáře Handball help, jejíž výtěžek pomáhá handicapovaným lidem.

Heineken letos neočekává velký nárůst zisku
Nizozemský pivovarský gigant Heineken předpokládá v roce 2003 pouze nepatrný růst zisku. Příčinou je slabá poptávka na trzích ve Spojených státech a Evropě a silný kurz eura. Společnost, která je čtvrtým největším producentem piva na světě, byla zasažena zpomalením světové ekonomiky a dopadem války v Iráku, chladné zimy v Severní Americe a epidemie viru SARS na cestovní ruch. Heineken převzal rakouskou nápojovou skupinu BBAG, která v ČR ovládá pivovar Starobrno a znojemský pivovar. Společnost by se měla stát po vytvoření fúzí největším pivovarem ve střední Evropě.

Starobrněnský vojvoda zvolen
Do středověku se přeneslo 4000 návštěvníků pivní slavnosti uskutečněné ve starobrněnském pivovaru dne 6.září 2003. K vidění bylo dobové tržiště, vyhrávali potulní muzikanti, na dodržování pořádku dbali zbrojnoši ve zbrani. Vrcholem akce byla volba Starobrněnského vojvody, tedy vystoupení finalistů tříměsíční spotřebitelské soutěže pivovaru Starobrno Klání o Vojvodu - sótěž o milión. Osm z deseti nejúspěšnějších soutěžících, mezi nimiž byly dvě ženy, se utkalo o symbolický titul. Každý z kandidátů se během tříminutového vystoupení snažil získat co nejvíce sympatií obecenstva. Samotnou volbu provázel svým přednesem kramářské písně herec Jiří Pecha. Titul Starobrněnský vojvoda nakonec získal Petr Stoklasa z Brna. Zvolený vítěz byl poté oděn do panovnického roucha, nasadili mu korunu a František Krakeš, generální ředitel a. s. Starobrno, doprovázený markytánkami, rytíři, panoši a trubači, mu předal hlavní cenu v podobě koženého glejtu s pečetí symbolicky stvrzující peněžní výhru. Neúspěšní kandidáti byli pasováni na čestné pivní rytíře a každý obdržel rytířský řád v podobě pečeti. Zábavná akce byla ukončena ohňostrojem na počest Starobrněnského vojvody.

vytisknout článek Vytisknout článek

Hodnocení článku

Pro hodnocení se nejprve přihlašte.

Celkem 0 komentářů Komentovat
Vyhledávání