úvod
homepage

Překvapení v Kolíně vytisknout článek

Přidáno: 27. listopadu 2012  •  Autor: Honza Kočka
průměrné hodnocení Hodnocení: 1 hodnotících Hodnotících: 1 počet zobrazení Zobrazeno: 8496x

Že i německá pivní scéna má v poslední době mnohá překvapení, o tom jsme se mohli přesvědčit v Kolíně nad Rýnem. A vy budete mít šanci tato piva ochutnat už tento víkend na Prague ale.

Většina běžných pivařů u nás by nejspíš Německo spojovala s Oktoberfestem, pokud by se jednalo o pivní styl, pak s pilsem, případně s pšeničným pivem v Bavorsku. Spousta lidí by asi i věděla, že i přes klesající tendenci patří jak celé Německo, i když mu to některé regiony kazí, mezi světové hráče v konzumaci piva v přepočtu na obyvatele. A to nemluvíme o Bavorsku. To být samostatné, sesadilo by naší malou pivní zemičku na druhé místo. Dlouhodobě.

A i když pils a weizen by byly nejspíš nejčastěji zmiňovaný pivní styl, určitě by se našlo dost poučených pijáků, kteří by krom již uvedeného, zmínili i Bamberk a jeho nakuřovaná piva. Další by mohli přihodit helles, bocky ať už weizen, bock či doppelbock. Ti ještě poučenější by na vás vypálili eisbocky, piva alt a třeba kölsch.

Ale nejspíš málo kdo by věděl, že ačkoliv Německo má mnoho svých tradičních pivních stylů, najdou se i tací, kterým to nestačí a přicházají na trh s novinkami. S novinkami, které by ještě před pár roky byly v Německu nemyslitelné.

Pivovar Braustelle
Pivovar Braustelle

Mohou to být jak pivovary zavedené, kdy kupříklad pivovar Schneider Weisse krom svého Eisbocku (původně 18° weizenbock Aventinus je měsíc vymražován při mínus 25°C na šestadvacítku) nabídl výrazně chmelenou verzi weizenbocku Tap 5 Hopfen-weisse, aby pak nádledně použil do té doby ne moc známý chmel Nelson Sauvin z Nového Zélandu pro své pivo Tap X, které je dokvašováno v lahvi belgickými kvasnicemi. Ale to všechno bylo málo a letos přišla na trh limitovaná edice piv dozrávaných v dubových sudech po různých alkoholických nápojích, která přes svojí vysokou cenu byla ve velmi krátkém čase rozprodána.

Najdou se však na trhu i noví hráči, kteří jdou ještě dál a ve svém portfoliu nabízí piva kategorií imperial stout, IPA a další. Jmenovat můžeme Cambu z Bavorska, Brewbaker z Berlína nebo Braustelle z Kolína nad Rýnem.

A právě Braustelle jde v současné době co se týče experimentování nejspíš nejdál. Moje první seznámení s jejich pivem proběhlo díky informaci Evana Raila(Beerculture.org, Prague Post, nyní na volné noze), Američana usídleného v Praze, že ve spolupráci s Braustelle, holandským minipivovarem Jopen a pivním žurnalistou a historikem Ronem Pattisonem uvařili pivo grodziskie podle původní receptury. Tedy se 100% nakuřovaného pšeničného sladu, polským chmelem a originálními kvasnicemi.

Autor článku si vychutnává místní speciály
Autor článku si vychutnává místní speciály

Proto jsme neváhali a při cestě pivotéky Pivní rozmanitost za představením tohoto piva do Amsterdamu (a hledáním zajímavých piv pro naše zmlsané štamgasty:) ) v pivním baru In de Wildeman jsme se v Braustelle zastavili. Čekala nás na první pohled obyčejná nevelká hospoda ve tvaru písmene U, která v zadní části má malou varnu, uprostřed pak pár kohoutů pro vlastní i hostující piva. V době naší krátké návštěvy se zde vystřídal fotograf a kameraman z různých médií, což prý ale podle Sebastiana Sauruse, hybnou silou Braustelle ale neznamená, že by byli slavní.

Interiér ale není to, proč jsem nejen turisté, ale i místní študáci a pivaři chodí. Je to hlavně nabídka pivních speciálů, které byste jinde jen těžko hledali. Co byste řekli na tmavou verzi piva Gose, které se původně vařilo a vaří v Lipsku a zde ho nabízí s originálním jménem Son of the Batch:))angličtináři vědí)?. Nebo takový Cedrový ale, nakuřovaná verze pivní kategorie Berliner weisse, nebo „lambikoidní“ verze piv dozrávaných v dubových sudech? To vše zde můžete v přůběhu doby ochutnat. Pivo se tu dost řasto střídá a v podstatě pokaždé můžete narazit na nějakou novinku.

Výčep
Výčep

Pokud byste ale dávali přednost tradičnějšímu pojetí pivních speciálů, mají pro vás přichstána piva stylů weizen, kölsch, alt a soustu dalších. Krom svých piv pak vaří i piva ve spolupráci s dalšími pivovary, čehož výsledkem je kupříkladu výše zmíněné pivo Grodziskie. Ale krom vaření piva se věnují i jeho prodeji a to i speciálů z celého světa...

Braustelle je prostě místo, kde si na své přijde snad každý. A aby nezůstalo jen u psaní a povídání, budete moci ochutnat tento víkend na akci Prague ale i pár piv přímo od zdroje. Lahvové verze piv Helios(kategorie kölsch) a Abraxas(nakuřovaná verze piva Berliner Weisse). Z točenýc piv pivovárku Braustelle pak budete moci okoštovat klasickou verzi piva Gose a Cedrový ejl.

Jak se ještě v nejbližších dnech dočtete v samostatném článku, krom piv Braustelle se můžete těšit i na speciály z pivovarů Bavorska, Polska, Maďarska, Spojených států, Velké Británie a Dánska. Kdo má tedy rád ejly a svrchně kvašená piva obecně, neměl by chybět tento víkend 1. a 2. prosince na akci Prague ale v klubu Hoo Doo v Korunní ulici 105. v Sobotu začínáme v 15 hodin a vstupné je 50 Kč.

 

 

vytisknout článek Vytisknout článek

Hodnocení článku

Pro hodnocení se nejprve přihlašte.

Celkem 4 komentáře, poslední komentář: 04.12.2012 20:47 Komentovat
spotřeba na hlavu Colega04.12.2012 20:47
To s Bavorskou spotřebou je sice dlouhá léta tradovaný a novináři velice oblíbený, ale...
adresa maroche04.12.2012 13:31
tak tu je adresa na Prague Ale Korunni 105, na letacku bola Korunni 16, a nakoniec to bola...
Re: Bude nějaká předvánoční PIVNÍ akce i v Brně? Honza Kočka29.11.2012 19:11
nejspis v nedeli 16.12., od pul jedne do sesti. Na stejnem miste. Bude jeste potvrzeno
Bude nějaká předvánoční PIVNÍ akce i v Brně? Jiri.j29.11.2012 17:29
Honzo, budeš organizovat nějakou předvánoční PIVNÍ akcI i v Brně?
Vyhledávání