úvod
homepage

Posázavské tržiště v benešovském pivovaru vytisknout článek

Přidáno: 11. září 2012  •  Autor: Weetek
průměrné hodnocení Hodnocení: 0 hodnotících Hodnotících: 0 počet zobrazení Zobrazeno: 5858x

V benešovském pivovaru jsou hrdí na svůj regionální rozměr a pomohli uspořádat příjemnou kaci, která byla také, ale zdaleka nejen, o dobrém pivu.

Přiznám se, že jsme s rodinou už před časem propadli kouzlu farmářských trhů. Projít se v příjemném prostředí během dopoledne tržištěm, tu a tam něco dobrého ochutnat, zaplnit košík kvalitními potravinami, u kterých máme ponětí o jejich původu, poklábosit s trhovci, kteří se týden co týden vrací a často jsou sami i výrobci oněch dobrot, nechat potomka proběhnout se ve společnosti dalších dítek – zážitek docela jiný, než hektický boj v přeplněném supermarketu, kde regály okupuje zboží nezřídka pochybného původu a kvality a děti kazí plejáda rafinovaně umístěných brakových sladkostí a kýčovitých hraček. Když mě první zářijový víkend během pobytu na chatě u Sázavy moje milá překvapila nápadem navštívit akci se slibným názvem Posázavské tržiště anebo Trh regionálních výrobků Rakovnicka a Posázaví, byl jsem hned pro. Když se navíc ukázalo, že se koná v areálu benešovského pivovaru Ferdinand, moje nadšení ještě stouplo.

Leták
Leták

A tak jsme 1. září pod podmračeným nebem vstupovali bránou benešovského pivovaru a těšili se, co nás čeká. Nešlo o akci zaměřenou primárně či dokonce výhradně na pivo, však ji také pořádaly spolu s benešovským pivovarem dvě obecně prospěšné společnosti: Posázaví o.p.s. a Rakovnicko o.p.s., to vše v rámci společného projektu Pivo, chmel, slad – to mám rád. Za cíl si dali připomenout nejen tradici vaření piva, ale také dalších řemesel. Díky tomu dvůr pivovaru zabydlely stánky, na kterých se kromě piva nabízel pestrý sortiment potravinářských a dalších výrobků lokálních výrobců, často opatřený i stále populárnější regionální značkou. V Posázaví je doma jedna z těch nejmladších, Kraj blanických rytířů, a med, uzeniny, mouka, keramika nebo třeba knížky o místní přírodě a historii touto značkou se pyšnící tu byly k dostání. Osobně jsem se ovšem během několika vteřin doslova zamiloval do fantastických zelňáků z farmy Krišnův dvůr. Příznivci života podle principů védské kultury, kteří na starém statku v Postupicích hospodaří, tu velmi chutným způsobem prezentovali, že nejen extatické prozpěvování hymnu Haré Krišna může činit život šťastným a spokojeným a já se k jejich stánku pro ty zelňáky ještě dvakrát vracel!

Nádvoří pivovaru
Nádvoří pivovaru

Pan domácí Ferdinand si pro návštěvníky přichystal kromě čepované jedenáctky také oba speciály Sedm kulí a d´Este a rovněž stánek se suvenýry a propagačními předměty, u kterých jsem konečně neměl pocit, že by jejich autoři zastydli v 90. letech. Pohostinně také dal prostor pivovarnictví křivoklátskému, jehož reprezentantem je Pivovar Matuška. Věhlas výrobků tohoto rodinného provozu z nevelké vísky Broumy už dávno přesáhl hranice naší země a je to jistě i proto, že (některým kecálkům a samozvaným obráncům „pravého českého piva“ navzdory) kromě světlého ležáku umí uvařit i piva zahraničních stylů ve špičkové kvalitě. A jelikož pan Matuška stojí za bohulibým projektem navrácení výroby piva přímo na hrad Křivoklát, k mání byla i dvě piva křivoklátské řady. Zatímco světlou třináctku Karel Egon II. už jsem v minulosti ochutnal přímo na hradě Křivoklátu, černý bavorský speciál Magister Kelly, jménem upomínající na jednoho z nejslavnějších obyvatel hradního vězení, byl pro mě příjemnou premiérou.

Pivovar Matuška
Pivovar Matuška

Projekt Pivo, chmel, slad – to mám rád, který získal dotaci z Programu rozvoje venkova, se zaměřuje na chmelařství, sladovnictví a pivovarnictví, které spojují oba regiony, Rakovnicko a Posázaví. Mezi jeho počiny patří mimo jiné výsadba tyčové chmelnice v Kolešovicích či vloni při premiéře velmi úspěšný Královský vzorkový veletrh pivovarnictví na hradě Křivoklátě, jehož 2. ročník se koná 15. a 16. září. Návštěvníci Posázavského tržiště mohli obdivovat také unikátní mobilní naučnou stezku, prezentující tradice chmelařství a pivovarnictví na Rakovnicku. Deset beden s vyřezávanými figurkami, dílo zručných řezbářů z Rakovnicka, mě naprosto fascinovalo a přeneslo mě do doby mého dětství, kdy jsem miloval různá dioramata z časopisu ABC. Soudě podle stále početného davu obdivovatelů z řad dětí i dospělých, nebyl jsem zdaleka sám a musím tleskat téhle výborné, umělecky hodnotné a přitom zajímavé formě předávání informací o mém oblíbeném tématu.

Pivovarský betlém
Pivovarský betlém

Pivovarský betlém, jak se také mobilní naučné stezce případně přezdívá, nebyl zdalekoa jediným lákadlem pro dětské návštěvníky. Charakter akce pro celou rodinu dotvářel zajímavý a „tak akorát“ pestrý dětský program. Zatímco starší dítka mohli jejich rodiče zabavit některou z výtvarných dílen, náš dvouletý synek poté, co si na stánku s dřevěnými hračkami vybral foukací harmoniku, neomylně se zaparkoval před vyhrávající kvarteto šramlu. Střídavě pak vrhal obdivné pohledy na basistu a trumpetistu a pokoušel se o svůj vlastní hudební doprovod, dokud nezmerčil právě začínající představení loutkového divadla a neodvlekl nás tam. Oželeli jsme tak i exkurzi do samotného pivovaru, ale aspoň mám další dobrý důvod se do Ferdinanda někdy zase vrátit.

Pivovar Ferdinand
Pivovar Ferdinand

Odjížděli jsme z Benešova po náramně pěkně stráveném dopoledni bohatší o několik příjemných chuťových a dalších zážitků. O zdejším pivovaru se před několika lety hodně psalo a diskutovalo, bohužel především v souvislosti s jeho špatnou ekonomickou situací a předpokládaným uzavřením. Naštěstí k němu nikdy nedošlo a zdá se, že po krušných letech balancování na hraně bytí a nebytí benešovští nabrali nové síly a snaží se plně využít potenciálu, který nabízí role regionálního výrobce, vrostlého do svého domovského prostředí. Posázavské tržiště, kterému poskytl pivovar svůj dvůr, ho představilo v širším kontextu poctivých potravinářských a řemeslných výrobků od malovýrobců, hrdých na svou šikovnost, um a původ. Samotné „skutečné pivo“ Ferdinand se k nim může směle počítat; ostatně speciály Sedm kulí a d´Este si v minulých letech připsaly vítězství v klání o Regionální potravinu. Pokud byste snad měli chuť na akci, během níž hraje benešovské pivo ústřední roli, 15. září se konají už XXI. Pivovarské slavnosti a jistě jste srdečně zváni!

 

vytisknout článek Vytisknout článek

Hodnocení článku

Pro hodnocení se nejprve přihlašte.

Celkem 1 komentář, poslední komentář: 12.09.2012 15:54 Komentovat
Karel Egon II. a Magister Kelly Lukáš "Elf" Provazník12.09.2012 15:54
Jenom aby nevzniklo nějaké nedorozumění, Karel Egon II. je klasické Speciální světlé a...
Vyhledávání