úvod
homepage

Bílovecký Zobák klovne a potěší vytisknout článek

Přidáno: 30. srpna 2012  •  Autor: Martin Jarošek
průměrné hodnocení Hodnocení: 1 hodnotících Hodnotících: 1 počet zobrazení Zobrazeno: 6334x

Když jsem se asi před měsícem dozvěděl o smělých plánech vařit pivo v Bílovci, byl jsem překvapen, nicméně i potěšen.

O pivovárečných záměrech vedení restaurace U Holubů proběhla jakási zprávička tiskem, dále pomohl internet. Tak jsem v úterý 21.8.stanul před vchodem do nového bíloveckého minipivovaru.

Původní pivovar v Bílovci ukončil svou činnost roku 1949, od té doby se do města pivo pouze dováželo. Dnes v Bílovci dominuje Radegast (a jiné výrobky SAB Miller), je možno sehnat i kvasnicového Bernarda. Nejbližší minipivovar je v asi 10 km vzdáleném Leskovci (Slezan). Z tohoto výčtu je patrno, že Bílovec vskutku pivovar potřeboval.

Vystoupil jsem na zastávce s názvem Bílovec rest. Beseda. A shodou příjemných okolností to bylo přímo u podniku kde se mnou hledaný mok vaří! Bohužel, opakuje se stále stejný nešvar – nikde vně ani vevnitř hospody jsem si nevšimnul jakékoliv upoutávky, že hospoda nabízí vlastní pivo. Pozitivně naladěný číšník mi však mé tušení potvrdil. Za pouhých 19 Kč za půllitr bylo možno ochutnat nové dvanáctistupňové bílovecké pivo Zobák. Proč zrovna Zobák (nebo ostravsky Zobak)? Snad proto, že majitel pohostinského zařízení se jmenuje Petr Holub.

U Holubů. Foto: web restaurace
U Holubů. Foto: web restaurace

Interiér restaurace silně evokoval podobné prostory ze 70. a 80. let, avšak vzhledem k tomu, že jsem pamětník, mne tento fakt docela těšil. Prostředí příjemné, obsluha rychlá – jaké bude samotné pivo? Trochu mne konsternoval pivní podtácek s rozšklebeným Radegastem, sklenice však již byla značková – s logem Zobáka. Je trochu škoda, že na pivním skle se neobjevuje magické slůvko „minipivovar“. Možná, že to zklame nějakého radikálního sběratele. Pivo bylo dobře chlazené, jako pravý kvasničák náležitě zakalené a mělo esteticky vytříbenou zlatavou barvu. Mok byl dobře pitelný, já osobně bych trochu přichmelil a tak přidal na hořkosti a vůni. Na prvý pokus bíloveckých to však vůbec nebylo špatné.

Jal jsem se SMSkovat známým, ať jedou do Bílovce zapařit, avšak číšník mne taktně upozornil, že pivo již dochází a další várka bude na čepu až nejspíš druhý týden v září. Co se stalo? Současná kapacita varny je 200 litrů a pan šéf podcenil zájem okolí o novou značku. Během mého zhruba 90 minutového pobytu U Holubů (bylo to přes poledne a pak kolem 14.hodiny)jsem byl svědkem jak 90% všech přítomných pivařů popíjelo právě Zobáka. Dostavilo se také pár pivních cestovatelů a sběratelů. Věřme, že doba kdy nad poctivým pivem z nových minipivovarů ohrnovali radegastovští slimpalové své nevymáchané zobáky se postupně mění k lepšímu. Tak pamatujte! 10. září všichni do Bílovce na Zobáka. Stačí párkrát vypít hospodu a vedení bude muset ve vlastním zájmu rozšířit kapacitu. A to je dobře, protože poctivého piva není nikdy dost!

vytisknout článek Vytisknout článek

Hodnocení článku

Pro hodnocení se nejprve přihlašte.

Celkem 7 komentářů, poslední komentář: 06.09.2012 08:36 Komentovat
Re: dotaz na email DanD06.09.2012 08:36
danid zavináč centrum tečka cz.
dotaz na email Kolemjdouci05.09.2012 13:58
Mohl bys mi dát email chtěl bych se tě na něco zeptat. díky
Re: Re: Re: Re: První várka DanD05.09.2012 10:22
Protože ostravští hospodští jsou kreténi. Drtivá většina z nich pivu vůbec nerozumí a...
Re: Re: Re: První várka Kolemjdouci05.09.2012 08:55
V Porube to neni zadna slava, ale to je obecne problem cele Ostravy ty dve hospody kde maji...
Re: Re: První várka DanD04.09.2012 22:28
V Kulturáku. Je tam zaháčkováno KBT, takže čepují Rychtáře a Lobkowicze a...
Re: První várka Martin Jarošek04.09.2012 21:23
Kde je v Bílovci Rychtář?
První várka DanD04.09.2012 13:26
Ani se nedivím, že toho nenavařili víc, první várka je vždycky sázka do loterie. Je...
Vyhledávání