úvod
homepage

Hrst pivních dojmů z Kréty vytisknout článek

Přidáno: 2. července 2012  •  Autor: Weetek
průměrné hodnocení Hodnocení: 0 hodnotících Hodnotících: 0 počet zobrazení Zobrazeno: 6518x

Pokud hodláte část letošního léta strávit na Krétě, nezapomeňte ochutnat pivo z tamních dvou pivovárků, určitě vám přijde vhod.

Kréta, překrásný ostrov ve Středozemním moři, jedna z kolébek pradávné evropské civilizace, dlouhé roky jeden z nejoblíbenějších prázdninových cílů. I z Čech sem míří každoročně tisíce turistů, aby poznávali zdejší krásnou přírodu a milé lidi nebo se celkem prozaicky plácli na břeh moře a pod mínojským sluncem vyhnali z těla celoroční únavu. Je jasné, že záhy se dostaví žízeň. Je čím ji uhasit? Nabízím hrst pivních postřehů, které jsem nasbíral během opakovaných návštěv Kréty v posledních letech.

Craft
Craft

Nepodařilo se mi zjistit, jestli na Krétě někdy fungoval klasický pivovar, ale pochybuji o tom. Proti mluví jak dlouhé období osmanské nadvlády, kterou lze bez nadsázky nazvat útlakem a proti které se hrdí Kréťané opakovaně bouřili, tak i dlouhá tradice výroby a pití vína, která se táhne prakticky od začátku moderní evropské civilizace. Věru těžká věc, s něčím podobným zápolit! Přesto i pivo na Krétě postupně zdomácnělo, bezpochyby také díky každoročním záplavám turistů z tradičních pivařských zemí. Mezi dovezenými zahraničními značkami lze sem tam narazit i na nějakou tu zajímavost řecké provenience, jen je třeba mít oči na stopkách. Díky tomu mi neunikla například láhev Pale Ale z malého pivovárku Piraiki, sídlícího v Pireu. Narazil jsem na ni celkem náhodou v krámku s biopotravinami, neboť v Piraiki vaří v bio kvalitě. Nutno ale přiznat, že pivo na konci své doby trvanlivosti svého výrobně moc nešlechtilo. To athénský minipivovar Craft je firmou prověřenou a jeho piva lahvová i z pípy jsou k dostání na mnoha místech Kréty. V přístavu Sfakion jsme se právě u sklenice jejich Lageru loučili se svým zaparkovaným autem před plavbou do vesniček na jižním pobřeží, přístupných pouze po vodě. S koncem silnice kupodivu neskončila příjemná pivní překvapení. V hospůdce u vyústění slavné soutěsky Samaria, kterou jsme prošli tam a zpátky méně obvyklým směrem od jihu na sever a vyhnuli se tak aspoň první hodiny zástupům dalších výletníků, jsme svlažili vyprahlá hrdla ležákem Magnus Magister, který je domovem na ostrově Rhodos a hlásí se k tamní tradici johanitského rytířského řádu.

Soutěska Samaria
Soutěska Samaria

Nejslavnějším Kréťanem je bezesporu Alexis Zorbas. Byť se jedná „pouze“ o literární postavu slavného románu Nikose Kazantzakise, především američtí turisté ho, zřejmě pod dojmem skvělého ztvárnění Anthony Quinnem v řecko-americkém koprodukčním filmu z roku 1965, často považují za skutečnou historickou postavu. Před časem se Zorbovi dostalo i pivní podoby. Společnost Athenian Brewery, pevně chycená ve spárech nadnárodního Heinekenu, která provozuje na řecké pevnině tři pivovary (v Athénách, Soluni a Patrasu), začala vařit světlý ležák Zorbas. To je ovšem už minulost, chuťově nepříliš zajímavé pivo bylo z výrobního programu před dvěma lety v tichosti staženo a na Krétě ho dnes připomíná už jen sem tam postarší vývěsní štít.

Pivovar Rethymnian
Pivovar Rethymnian

Pokud zatoužíte po skutečně lokální specialitě, máte na Krétě dvě možnosti. Tou první je vlastně už tradiční podnik Rethymnian Brewery, nacházející se u vísky Armeni, zhruba 10 kilometrů jižně od města Rethymno. Jelikož je provozovaný svým německým majitelem od roku 2001, oslavil vloni hezké kulatiny. K samotnému pivovárku, u kterého některé roky je a jiné zase není otevřena taverna, jsem se nikdy nevypravil, ale na charakteristické třetinkové lahve s keramickým patentním uzávěrem při troše hledání v regálech krámků krásného historického centra Rethymna určitě narazíte. V některé z křivolakých uliček starého města, na lavičce v přístavu nebo na přímořské promenádě s výhledem na mohutnou benátskou pevnost si můžete vychutnat světlý Rethymnian Blonde či tmavý Rethymnian Dark, a přestože obě nefiltrovaná piva jsou sice příjemná, ale v podstatě velmi všední, nad většinou ostatních piv na Krétě dostupných chutí vysoko vyčnívají. Jen je třeba mít na paměti, že kromě filtrace neprošla ani pasterizací, takže v horkém řeckém létě je třeba s nimi podle toho zacházet.

Pivovar Cretan
Pivovar Cretan

Rovněž druhý krétský pivovárek, nazvaný prostě a výmluvně Cretan Brewery, se při výrobě obejde bez filtrace a pasterace. Sídlí v Chanii, malebném turistickém letovisku na západě ostrova, kam každoročně míří i čeští turisté. Ačkoliv leží Chania přímo na pobřeží, v malebném logu pivovárku zvedá mohutné rohy kozel krétské divoké kozy kri-kri, na kterou můžete narazit dnes už téměř výhradně jen v soutěsce Samaria. Chanijský pivovar vaří stejně jako jeho kolega z Rethymna celkem prostý sortiment dvou piv Charma Lager a Charma Dunkel. Tmavé pivo je dost vzácné, zato světlého ležáku se celkem spolehlivě dočkáte na pípách řady restaurací a taveren ve starém přístavu a jeho blízkém okolí, v několika krámcích s lokálními lahůdkami pak i v třetinkových lahvích s jednoduchou etiketou. Rozhodně stojí za ochutnání, v poněkud monotónní nabídce několika řeckých a importovaných sterilních velkoznaček je to vítané osvěžení, které vám pomůže pobyt v Chanii ještě více zpříjemnit.

Charma Lager
Charma Lager

vytisknout článek Vytisknout článek

Hodnocení článku

Pro hodnocení se nejprve přihlašte.

Celkem 1 komentář, poslední komentář: 05.07.2012 14:21 Komentovat
řecko - kréta Carfi05.07.2012 14:21
Já byl letos na Krétě a měl jsem Magnus Magister a Mythos, jsou to takový vodičky, zato...
Vyhledávání