úvod
homepage

Kaltenecker – nová éra vytisknout článek

Přidáno: 25. června 2012  •  Autor: Honza Kočka
průměrné hodnocení Hodnocení: 2 hodnotících Hodnotících: 1 počet zobrazení Zobrazeno: 5304x

Rožňavský pivovar Kaltenecker zahájil ve čtvrtek 21. června otevřením moderního provozu novou éru.

Už dávno není pravda, že slovenské pivovarnictví je nudné a fádní. Poslední dva roky můžeme sledovat obdobný trend jako je tomu u nás, kdy každou chvíli je otevřen nový minipivovar a kdy tato zařízení nevaří jen ležáky.

V čele progresivního vaření nových pivních stylů stojí už nějakou dobu právě rožňavský Kaltenecker, který v oboru není žádným nováčkem, neboť právě oslavil patnácté narozeniny. Jeho pojetí nabídky piva je na slovenské pivní scéně ojedinělé a nejrozsáhlejší. V jeho portfoliu najdete od ležáku přes mnohé svrchně kvašené speciály až po lahůdky typu Brokát 27 dozrávané v dubovém sudu a poslední novinku imperial stout Archa.

Nová budova nového pivovaru
Nová budova nového pivovaru

A protože stávající kapacita pivovaru pomalu přestávala stačit, nadělil si pivovar k narozeninám dárek, nový moderní provoz. Ta mu umožní uvařit až 15 tisíc hektolitrů pěnivého moku ročně. Celé zařízení dodala bavorská firma BrauKon, stavební firmu, bankovní dům a další firmy, které se na stavbě pivovaru podílely jsem si nezapamatoval, ale nejspíš by se daly někde dohledat.

Zařízení dodala firma BrauKon
Zařízení dodala firma BrauKon

Srdcem pivovaru je čtyřnádobová varna o kapacitě 20hl, kvasné a ležácké tanky pak mají obsah 20 a 40hl. Součástí nového zařízení je i křemelinový filtr, průtokový paster a stáčecí linka. Ta zvládne jak PET litrové lahve, tak i skleněné třetinky a půllitry. V nové budově pak najdeme kancelářské a skladovací prostory, velkou degustační místnost s výhledem na provoz a v blízké budoucnosti i laboratoř. Stávající pivovar zatím bude minimálně do konce roku ponechán, pak se uvidí.

Nová varna
Nová varna

Mě nezbývá než věřit, že se pivovaru bude dařit dál jako v dosavadní historii, moc bych to duši rožňavského piva, Lacovi Kovácsovi, přál. Nejen že mi jeho piva chutnají, že se mi líbí jeho přístup nejen k pivu, ale i odvaha a verva, s jakou se pustil do stavby nového pivovaru. Vloni v květnu na pivních slavnostech tamního pivvaru mi ukazoval plány a nákresy a tam, kde nedávno ještě stávala psí bouda, je teď vchod do novéo zařízení.

Stříhání pásky
Stříhání pásky

Sice ještě schází doladit pár věcí, naistalovat velké svítící logo, ale cvičné várky ukázaly, že vše funguje jak má a že se brzo může spustit ostrý provoz.

Dej Bůh štěstí

Tanky o kapacitě 20 a 40hl
Tanky o kapacitě 20 a 40hl

vytisknout článek Vytisknout článek

Hodnocení článku

Pro hodnocení se nejprve přihlašte.

Celkem 0 komentářů Komentovat
Vyhledávání