úvod
homepage

Za pivní nostalgií do Poličky vytisknout článek

Přidáno: 16. září 2003  •  Autor: Marek Kodeda
průměrné hodnocení Hodnocení: 1,76 hodnotících Hodnotících: 20 počet zobrazení Zobrazeno: 3656x

Vzpomínáte si ještě, jak chutnalo pivo ze starých EURO lahví ? Připomenout si to můžete v Poličce.



Polička je malebné město, založené roku 1265, ležící mezi kopci severovýchodní části Českomoravské vysočiny.Nadmořská výška 550 m.n.m. předpokládá drsnější ráz počasí. Snad každý návštěvník tohoto městečka musí být uchvácen jeho krásou. Procházet se úzkými uličkami hradbami obehnaného centra. Čas jakoby se tu zastavil.

Neopomenutelnou zvláštností Poličky je fungující pivovar. Provoz odsouzený k zániku získali v roce 1994 od Pivovarů Hradec Králové potomci původních vlastníků. Tehdy se do čela firmy postavili schopní lidé a začali s ozdravěním podniku. Během několika let se z poličského pivovaru stala prosperující společnost. Výstav neustále již několik let narůstá a poličské pivo je pojmem nejen v okolí města. Kde hledat příčiny hospodářského úspěchu ? Nabízejí se rozličné fráze o neměnné kvalitě piva, šikovné obchodní politice, příznivé ceně apod. Dle mého názory však vše stojí na lidech. Pivovar také nikdy nepřistoupil na experimentování se sortimentem, ani se nepodbízel levným pivem. Každý pivař ví, co může od poličského piva čekat. Většina konzumentů českého zlatavého moku je totiž svým způsobem konzervativní. Mají rádi své jisté. Kvalita a tradice - to jsou cesty k poličskému úspěchu. Vše jakoby snad souviselo s atmosférou městečka, ve kterém bylo zachováno z minulosti to krásné a dobré.

Poličský pivovar se může pochlubit ještě jednou raritou. Stále ještě plní část sortimentu do starých EURO lahví. Ve městě je koupíte přímo v pivovaru, kde se pivo prodává nonstop, a v několika obchodech. Zálohují se v pivovaru i obchodech a i všem odběratelům za 1 Kč. NRW lahve se začaly na českém pivním trhu objevovat v polovině 90.let minulého století. Nečekaný krok Prazdroje, který k 21. květnu 1997 razantně přecenil starší, ale stále dosti využívaný typ pivních lahví ze tří korun na pouhý desetník, způsobil tehdy pozdvižení nejen u konkurence, ale také v obchodní síti. Většina pivovarů z obavy o ztrátu trhu urychleně přešla na lahve NRW, nedbaje nákladů na jejich nákup, nákup přepravek a na přestavení stáčecí linky. Tím se však lahve EURO staly bezcenným odpadem.Poličský výrobce piva si objednal českou univerzální plničku, kterou šlo během velmi krátké doby přestavit na NRW lahve a ty používali v místech, kde se poličské pivo teprve zavádělo. Do dnešních dnů se v poličském Měšťanském pivovaru, založeném L.P. 1517, stáčí pivo 10°Hradební a 11°OTAKAR i do lahví EURO. Nejsem v žádném případě odpůrce pokroku, ale u NRW lahví se poněkud nemohu smířit s jejich štíhlostí. Když držíte v ruce poličského Otakara v boubelaté lahvi, pivo jaksi chutná víc. Asi ten tvar lépe k pivu patří.

Mohu doporučit pochutnat si na poličském pivu ve starých lahvích, mohu doporučit posedět v hospůdkách pod věží poličského chrámu.

vytisknout článek Vytisknout článek

Hodnocení článku

Pro hodnocení se nejprve přihlašte.

Celkem 4 komentáře, poslední komentář: 15.12.2003 20:05 Komentovat
Znám to krásné město... Miluška15.12.2003 20:05
Znám to krásné město, kde se vaří tak dobré pivo. Vždy když jedu na návštěvu ke své...
POLIČKA ZLATÁ Petr25.09.2003 11:32
Polička je moc dobrý město s ještě lepším pivem a kdo by to chtěl zpochybnit, tak nemá...
Polička Mirka16.09.2003 11:29
Když to člověk čte má okamžitě chuť všeho nechat a zajet se do toho krásného města se...
... Jirka16.09.2003 07:58
Ach jo, děláš mi chutě hned poránu. Taková poličská jedenáctka v zelené EUROlahvi...
Vyhledávání