úvod
homepage

Bírštejn vytisknout článek

Přidáno: 26. května 2012  •  Autor: Jiří Kaňa
průměrné hodnocení Hodnocení: 0 hodnotících Hodnotících: 0 počet zobrazení Zobrazeno: 5322x

Dnes nebude řeč o Lvu Davidoviči Bírštejnovi, ruském nositeli myšlenky permanentní pivní revoluce. Bírštejn je totiž také taková pěkná zřícenina hradu v Lužických horách. Zajímavá je tím, že se na ní dá bydlet. Kromě toho se tam dá pít pivo.

 

Asi by bylo až příliš hezké, kdyby původní název tohoto místa zněl Bierstein. Ve skutečnosti to býval Tollenstein. Zbytek ovšem platí. Čili dá se tam bydlet a dá se tam pít pivo. A to pivo je hodné zmínky.

 

Tolštejn je docela oblíbené výletní místo. Zřícenina nad Jiřetínem pod Jedlovou (Jedlová je hned vedlejší kopec) láká nejen na vyhlídku ze zbytků hradu, ale i na restauraci. Kdo by se v restauraci zasekl, může využít turistickou ubytovnu. Spíše skromnější ubytování na Tolštejně se dá pořídit za vcelku rozumný peníz. Strávili jsme zde jeden z prodloužených květnových víkendů a jak vidíte, stálo mi to i za blog.

Na první pohled nic nenasvědčuje tomu, že se jedná o zajímavý pivní punkt.
Na první pohled nic nenasvědčuje tomu, že se jedná o zajímavý pivní punkt.

Toto konkrétní místo nás mimo jiné přilákalo i nabídkou piva. Na turisticky exponovaném místě bych očekával nějakou velkoznačku, Tolštejn ale nabízí něco mnohem zajímavějšího. Na čepu je totiž varnsdorfský Kocour jak v desítkové, tak i ve dvanáctkové podobě. Velmi slušné pití.

 

Nabídka se ale neomezuje jen na čepovaný ležák a výčepní pivo. V lokále je prosklená lednice, kde se chladí litrové PET lahve s dalším varnsdorfským sortimentem. Pšenice, stout, IPA, APA, rauchbier… Lze si tedy dopřát i více či méně povedené speciality od Kocoura. Nám nejvíc chutnal krásně chmelový a šťavnatý Samuraj IPA. Ano, je to plastová pivní kultura. Tahle mě ale kupodivu neuráží, vnímám ji jako dočasný vývojový mezičlánek.

Pivní základna na Tolštejně
Pivní základna na Tolštejně

Byla to krásná večerní posezení s Kocourem. Sedíme vysoko, vidíme daleko. Pod námi svítí Varnsdorf, kousek dál už je Sasko, u stolu milá společnost, dám si ještě ležák.

 

Připadá mi, že takhle nějak je to správně. Někam přijedu a na místní turistické atrakci dostanu i místní pivo. Nebo je opravdu nutné vyjít vstříc hostově potřebě pocitu jistoty a nabídnout mu to, co může dostat skoro všude? Na Tolštejně to zkusili jinak a nezdá se, že by tím někdo trpěl.

P.S. Pro případné rýpaly – tento článek nebyl napsán na objednávku či pro potěšení permanentního pivního revolucionáře Honzy Kočky. Pokud je mi známo, životní cesty Kočky a Kocoura se poměrně nedávno rozešly.

vytisknout článek Vytisknout článek

Hodnocení článku

Pro hodnocení se nejprve přihlašte.

Celkem 3 komentáře, poslední komentář: 13.06.2012 14:48 Komentovat
Re: Plasty - dočasný vývojový mezičlánek...? Martina13.06.2012 14:48
Pokud by se na trhu objevily i menší balení,nejlíp 0,5l tak bych s tím neměla žádnej...
Plasty - dočasný vývojový mezičlánek...? DanDv27.05.2012 13:59
Ano, současné období nástupu plastů je skutečně mezičlánkem, jelikož se domnívám, že...
Tak to má být Martin Jarošek27.05.2012 11:33
V temných 80. letech bývalo normální, že když jsem si zajel na výlet do nějakého...
Vyhledávání