úvod
homepage

Nové pivobraní na Žižkově - Parukářce od 8.6.-9.6. vytisknout článek

Přidáno: 22. května 2012  •  Autor: Vašíček
průměrné hodnocení Hodnocení: 0 hodnotících Hodnotících: 0 počet zobrazení Zobrazeno: 6653x

Annonce na novou akci: pivobraní na pražském Žižkově + pivní bleší trh na Jiřáku od 8.6.-10.6.2012

Nové pivobraní na Žižkově - Parukářce od 8.6.-9.6.

 

Občanské sdružení Archetyp, známé i z organizace farmářského tržiště na Náplavce a na náměstí Jiřího z Poděbrad, se rozhodlo po kdysi přerušeném pivním minifestivalu na jiném místě pokračovat letos novou akcí v prostorách žižkovského parku Parukářka (Vrch svatého Kříže). Svou akci představili na tiskovce v prostorách pivního klubu v Karlíně, Křižíkova 17 (stabilně na čepu 6 druhů piv, většinou 4 se mění, aspoň 1 klasická 11 a 1 „pšenice“ však přetrvávají – touto dobou se vystřídalo od otevření podniku již 512 druhů piv na čepu!). Přítomi byli krom zástupce pořadatelů – pana Jiřího Sedláčka i zástupce starosty MČ Praha 3 Pavel Sladkovský, za SPŠ Podskalská to byli pánové Chmelař a Koza (ti také vysvětlili původ názvu piva Poskalská koza), prezident Českomoravského svazu pivovarů Jan Šuráň se žel nestihl dostavit.

Akce má být protipólem kelímkové kultury pití piva, na místě půjde zakoupit „sběratelský“ degustační set (pro prvních tisíc návštěvníků) za 140 Kč se sklem (třetinka s uchem SAHM), originální propiskou, katalogem - mapou akce, slosovatelným kuponem a 5ks poukázek vždy po 10 Kč na piva (pobídkových dukátů). Právě doporučená „antidumpingová“ hranice od organizátorů, pod kterou by se nemělo jít, je 1dl piva za 10Kč. Půjde koupit však i samotné sklo za asi 60 Kč, mají být 2 druhy s uchem a k oplachu by měly být k dispozici 4 cisterny s pitnou vodou. Prodejní výčepní zařízení by mělo být od firmy Linde – 2pákové typ 115R pro 2 druhy piva zároveň.

Při srovnání s jiným „tradičním“ pražským pivním festivalem, jež se přesunul z výstaviště v Letňanech (poslední ročníky tam pršelo a bylo bláto, ale akci zahajovaly natočením prvních piv „celebrity“ jako Pavel Bém a Ozzák Martin Dejdar) na bližší holešovické výstaviště (právě probíhá do 3.6.), kde cena tolaru se poslední tři ročníky zvedla od 40 Kč přes 44 loni až na 45 letos, většina piv lze pořídit právě za 1 tolar,ale v nabídce je i mnoho běžných komerčních piv, s čímž se na Žižkově nesetkáme, je zde totiž nahlášených zatím 27 minipivovarů, možná 2-3 ještě přibudou a nabídnout mají celkem ke 100 druhům piv (pořadatelé uvádí na zeleném letáčku velikosti pohlednice více než 65 českých speciálů). Účast je potvrzena např. od výrobců: Pacov, U Stočesů Rokycany, Novoměstský Praha, Slepý krtek Ujkovice, Jihlavský radniční, Klášterní Strahov, Chotěboř, Plzeňský pašák, Chýně, Herold, Želiv, Rakovník, Zvíkov, Ferdinand Benešov, Nymburk, Taschenberg, Vratislavice – Konrád, Regent, První soukromý pivovar společenský, hned 7 pivovarů ze skupiny Lobkowicz a Morava v přesile českých piv bude také zastoupena Dalešicemi.

Pěnivý mok má být také na stáncích SPŠ Podskalská a Sdružení přátel piva. Celá akce vypukne v pátek 8.6. odpoledne již ve 14h (až do 21h). Proběhne i hlasování o nejoblíbenější pivo, každý návštěvník má k dispozici celkem 3 kupony pro volbu. Akci má zpestřit také program pro děti, několik autoveteránů včetně hasičské stříkačky a především koncerty zajímavých kapel – v pátek Beatles rev., Jana Lota, Vltava, Blue Effect s Radimem Hladíkem, v sobotu 10.6., kdy akce pokračuje (už od 11h do 21 h ) pak Beňa a Radványi, ABBA World rev., Charlie Straight, Folkteam, Xindl X a Hudba Praha. Tento proud rockové hudby má být vždy ve 2h intervalech přerušován živými vstupy, soutěžemi a také vzděláváním a pivní osvětou především od členů Sdružení přátel piva, kteří poučí o zásadách čepování, třídění piv atd.

K zakousnutí pak produkce od farmářů včetně pivních sýrů, nakládaných dobrot, uzenin, čerstvých grilovaných ryb, bio steaků z plemen Angus, domácích hambáčů, vepřových žeber na zázvoru a černém pivu, párečků z Davle a přírodních karbanátků s pivní omáčkou. Po dvou dnech ochutnávání, snad i degustátorských bakchanálií bude mít celá akce „dohru“ v neděli 10.6. od 8 do 14h a to v podobě sběratelské burzy, pivního blešího trhu, tentokrát však na „Jiřáku“ v prostorách farmářského tržiště, naproti škole a zatím je nahlášeno 22 stánků – sběratelů se sortimentem: etikety, tácky, sklo, přebytky pivotéky Více na www.praha3.cz a www.farmarsketrziste.cz. Nezbývá než nové akci ani ne tak do vínku, jako spíš do „pi-vínku“ popřát „Dejž Bůh štěstí“ – a zřejmě i počasí…

Zbyněk Vašíček a Julia Kusková, Moravská periodika, Brno / Praha

 

vytisknout článek Vytisknout článek

Hodnocení článku

Pro hodnocení se nejprve přihlašte.

Celkem 6 komentářů, poslední komentář: 06.06.2012 13:35 Komentovat
Minifestiválek Harfa o víkendu Vašíček06.06.2012 13:35
Takže so+ne teď proběhl minifestiválek na P9 na Harfě v OC na střeše, divné počasí,...
Re: Doplneni Marek Kamlar01.06.2012 08:14
Potvrzuji, taky mi volali. :-)
Doplneni Honza Kočka01.06.2012 01:45
Dneska mi volali z pivovaru Taschenberg. Udajne jejich ucast byla zrusena proti jejich vuli a po...
Doplnění a upřesnění k akci na Parukářce Vašíček30.05.2012 13:39
Ano, časy: pátek od 14-21, sobota už 11-21, nedělní blešák Jířák 8-14, Linde/r je...
Re: Termíny a další Marek Kamlar28.05.2012 22:51
1) Počet stánků během nedělní akce na Jiřáku bude přizpůsoben zájmu sběratelů, tj....
Termíny Jan25.05.2012 14:44
Vypadá to na lepší akci. Jen prosím narovnejte ty termíny: Parukářce od 8.6.-9.6. na...
Vyhledávání