úvod
homepage

Pivní aktuality: Chmelaři nejsou s úrodou spokojeni vytisknout článek

Přidáno: 15. září 2003  •  Autor: Honza Kočka
průměrné hodnocení Hodnocení: 1 hodnotících Hodnotících: 1 počet zobrazení Zobrazeno: 2926x

Přehled toho nejdůležitějšího z pivovarnické scény za poslední týden vám přináší naše pivní aktuality.

Svijanský pivovar v létě zvýšil výstav piva
Pivovar Svijany na Liberecku uvařil a prodal za prvních osm měsíců letošního roku 108 600 hl piva. Tím jeho produkce vzrostla zhruba o 20 %. Za zvýšení výstavu stojí jednak extrémně horké léto, kdy podnik během tří měsíců vyprodukoval 49 000 hl piva, jednak rozšíření kapacity pivovaru. V roce 2002 firma do technologie (rozšíření kapacity kvasných kádí a ležáckých sklepů) investovala 28 milionů korun, z toho čtvrtinu prostředků získal z evropského fondu Sapard. V letošním roce plánuje pivovar proinvestovat dalších 12 milionů korun, jež mají přispět ke splnění norem vyžadovaných Evropskou unií. Od vstupu do EU si výrobce zlatavého moku slibuje zvýšení odbytových možností v Německu a Polsku. Pivovar se soustřeďuje zejména na výrobu ležáků – jedenáctka Svijanský Máz zabírá až 60 % celkové produkce, světlé výčepní pivo jen necelou čtvrtinu.

Chmelaři nejsou s úrodou spokojeni
Pěstitelé chmele nejsou s letošní úrodou pivovarnické suroviny spokojeni. Ve srovnání s předchozími léty jsou výnosy poloviční. Vše je důsledek extrémně teplého a suchého počasí. Zemědělské firmy kvůli malé rentabilitě také neustále snižují rozlohu chmelnic. Český chmel v současné době využívá řada tuzemských producentů piva jen okrajově - při výrobě pěnivého moku totiž pivovary v drtivé většině případů používají chmelové extrakty, které dovážejí ze zahraničí. A tak tradiční česká zemědělská surovina putuje za hranice.

Kniha o historických pražských pivovarech
Nakladatelství LIBRI vydalo publikaci Milana Poláka s názvem Pražské pivovárky a pivovary. Kniha, doplněná dobovými vyobrazeními, ale i dalšími ilustracemi (plány, vinětami aj.), zachycuje přes stovku pivovarů na území velké Prahy. (244 str., 390 Kč).

Strakonický pivovar zřejmě koupí město
Strakonický pivovar je vedle Budějovického Budvaru poslední státním pivovarem na jihu Čech. Ministr financí Bohuslav Sobotka po negativním postoji k privatizaci Budvaru doporučil vládě, aby strakonický pivovar získalo město. Obec si zřejmě bude muset vzít na koupi pivovaru úvěr.

Holandský Heineken započal fúze v zemích střední a východní Evropy
Fúze holandského pivovarnického koncernu Heineken ve východní a střední Evropě začaly ještě před získáním 100-procentního podílu v největší rakouské pivovarnické skupině BBAG/Brau Union. Dne 1.9.2003 odkoupila maďarská dceřinná společnost Amstelu, společnost Amstel Sörgyár, od rakouské skupiny 85 % akcií společnosti Brau Union Hungaria. Zároveň Amstel ohlásil povinnou nabídku na převzetí zbývajících akcií. V rámci avizované východoevropské restrukturalizace holandského pivovaru přejdou všechny podniky Heinekenu a BBAG v 13 zemích střední a východní Evropy pod novou společnost Brau Union AG se sídlem v Rakousku. BBAG vlastní pivovary v pěti zemích střední Evropy: Rakousku, Polsku, České republice, Maďarsku a Rumunsku. Holandský koncern, který je vlastníkem většinového podílu v BBAG/Brau Union, ještě v květnu ohlásil povinnou nabídku na převzatí zbývajících akcií rakouské společnosti. V Česku vlastní Heineken společnost Starobrno a pivovar Hostan ve Znojmě.

Špidla se Schrödrem popíjeli Dvorní ležák
Nedávnou oficiální návštěvu německého kancléře Gerharda Schrödera zakončilo neformální posezení v Pivovarském dvoře v Chýni nedaleko Prahy. Spolu s premiérem Vladimírem Špidlou zde pojedli pečené koleno a štrúdl. Sládek Vladimír Pavlík provedl hosty zařízením minipivovaru, který vznikl jako jeden z prvních novodobých minivýrobců zlatavého moku v roce 1992. Schröder ale sládka i personál potěšil tím, že ochutnal téměř všechna kvasnicová piva, která se zde vaří. Při pití zlatého moku oba předsedové vlád ochotně pózovali fotografům, nešetřili úsměvy, několikrát si přiťukli.

Pivovar v Náchodě má výstav srovnatelný s rokem 2002
Náchodský pivovar vyrobil za prvních osm měsíců letošního roku 93 326 hl piva. Tento výstav byl srovnatelný se stejným obdobím roku 2002 – o pouhých 0,07 % (68 hl) méně než v loňském roce. Z tohoto objemu výroby zabral takřka 44 % Primátor Světlý ležák, na Světlé výčepní pivo připadalo 41 % prodaného chmelového moku. Podnik exportoval 4296 hl, tedy 4,6 % vystaveného piva. Dovoz se ve srovnání s loňském zdvojnásobil, zejména díky britskému trhu. V porovnání prodeje jednotlivých piv od ledna do srpna roku 2002 a roku 2003 si velmi dobře vede především Nealkoholické pivo (zvýšení o 23 %), dále pak Tmavý ležák (zvýšení o 17 %), který navíc letos získal na výstavě The International Beer Competition v Londýně vysoce ceněné třetí místo, a speciální světlé pivo Primátor Exkluziv (nárůst o 16 %). V létě se osvědčila prázdninová novinka, která doplnila výrobkové portfolio pivovaru - limonády pod značkou Primátor. Ty spotřebitel může získat jak v točené, tak v lahvové podobě ve čtyřech ovocných chutích. Během prázdnin se těchto limonád s postupným náběhem výroby a bez výraznější speciální podpory prodalo již téměř 350 hl.

Dle Sobotky se Budvar nyní zřejmě privatizovat nebude
Ministr financí Bohuslav Sobotka v pořadu televize Nova Sedmička oznámil, že současná vláda zřejmě Budějovický Budvar nebude privatizovat. Brání tomu podle ministra současná právní pozice Budvaru a spory o značku Budweisser, které jsou vedeny ve světě. Právní analýzy, které si česká vláda nechala připravit hovoří proti privatizaci pivovaru za současného stavu. Dodal však, že diskuse o budoucnosti Budvaru bude ve vládě pokračovat. V minulých dnech se proti případné privatizaci podniku zvedla vlna odporu.

Prazdroj za loňský fiskální rok vydělal dvě miliardy korun
Společnost Plzeňský Prazdroj, součást nadnárodní skupiny SABMiller, ohlásila za minulý fiskální rok zisk ve výši dvou miliard korun a posílení pozice na domácím trhu. Pozitivní vývoj byl způsoben loňskou fúzi s pivovary Radegast a Velké Popovice a masivními investicemi do reklamy. Pivovarský gigant ovládl zhruba 47 % českého trhu. Srovnání loňských výdajů na reklamu vyznívá jasně pro Plzeňský Prazdroj. V roce 2002 podle údajů časopisu Strategie investoval do reklamy 348,45 miliónu korun, v pořadí druhé Pražské pivovary vydaly na svou prezentaci přibližně 122 miliónů. Prazdroj těží i ze spolupráce s městem Plzeň. V tuzemsku i v zahraničí přibývá zájemců zejména o prémiovou značku Pilsner Urquell, i proto firma uvažuje o licenční výrobě v Rusku.

Skandinávské pivovary mají obavu z rozšíření EU
Finská vláda schválila snížení spotřební daně z lihu o 44 % a spotřební daně z piva o 32 %. Země tak reaguje na očekávaný vstup pobaltských republik, zejména Estonska, do EU v květnu roku 2004. Snížení daní není podle Federace finského pivovarnického a nealkoholického průmyslu dostatečné. Jedině velmi velké snížení tradičně vysoké daně by mohlo výrazně snížit motivaci Finů cestovat za alkoholem do Estonska, kde je pivo levnější zhruba o 20 – 25 %. Finské pivovary chtěly snížení daně až o 70 % s tím, že jinak nemohou konkurovat pobaltským výrobcům. Pokud cenové rozdíly zůstanou velké a Finové budou i nadále dovážet do země výrazné objemy piva, budou finští výrobci nuceni investovat do výroby v Pobaltí. Finové ročně dovezou 40 mil. litrů piva. Velkou část tvoří reimport finských značek. Také švédské pivovary mají obavu z toho, že po vstupu Polska a Pobaltí do EÚ budou čelit katastrofě. Estonští výrobci nejsou finskými opatřeními znepokojeni a věří, že snížení daní přeshraniční pohyb alkoholu nezastaví. Finsko uvažuje o povinné celní kontrole a deklarovaní zboží pro osoby, které se vracejí do Finska s více než 10 l tvrdého alkoholu, 90 l vína, respektive 110 l piva.

Tibetský pivovar zvýší odběr českého chmele
Akciový pivovar Lhasa Brewery, založený v roce 1988, odebírá ročně čtyři tuny českého chmele. Výstav podniku je zatím 30 miliónů litrů piva za rok, ale firma předpokládá, že produkce stoupne na 80 miliónů litrů. Poté by mělo dojít i k navýšení dovozu chmele z Čech na deset tun ročně. Pivovar vyrábí celkem 7 druhů piva. K jejich výrobě používá kvalitní ječmen z Austrálie (vedle domácího pro specializovaná piva), rýži, vodu a chmel. Jeho dovoz z ČR kryje polovinu celkové spotřeby. Obliba tekutého moku v Tibetu začala zvyšovat v 70. letech. Ve Lhase je spotřeba piva 40 až 50 litrů, ve zbytku Číny okolo 30 litrů. Pivovaru se snížil prodej jen letos v létě v důsledku epidemie SARS, která postihla Čínu. Nyní se výroba vrátila k normálu a závod by se chtěl zaměřit i na vývoz do Nepálu a Indie.

vytisknout článek Vytisknout článek

Hodnocení článku

Pro hodnocení se nejprve přihlašte.

Celkem 0 komentářů Komentovat
Vyhledávání