úvod
homepage

Na pivo do galerie vytisknout článek

Přidáno: 11. září 2003  •  Autor: Kamil Arnošt
průměrné hodnocení Hodnocení: 1,83 hodnotících Hodnotících: 6 počet zobrazení Zobrazeno: 4619x

O tom, že je pivo českým národním nápojem, nikdo nepochybuje. Věnovat však pivu uměleckou výstavu?

Pivním happeningem Eugena Brikciuse byl začátkem září zahájen netradiční kulturní projekt, který je pivem nasáklý skrz naskrz: výstava umění inspirovaného pivem „Prazdroj české kultury“. Na výběru děl a koncepci celé výstavy se podílel Petr Řehoř, výtvarník, teoretik a neúnavný propagátor českého umění v zahraničí. „Naším cílem bylo důstojným způsobem otevřít nový pohled na českou uměleckou scénu,“ vysvětluje Řehoř důvody, které ho vedly při práci na výstavě a doplňuje: „Pivo – společenství a zákonitosti, které vytváří jeho svébytný svět, umožňovalo umělcům všeho druhu, ale i vědcům a vynálezcům uvolnit jejich tvůrčí schopnosti, dostat se do styku s pramenem, který nikdy nevyschne, ke světu vnitřnímu a také ke světu společných hodnot, kterému jinak říkáme národní kulturní podvědomí.“

Mezi exponáty jsou zařazena výtvarná díla, fotografie, instalace, koláže od předních českých autorů minulého i tohoto století (Nepraš, Boudník, Kolář, Merta); soubor děl doplňuje projekce filmů, kde nechybí česká klasika jako Postřižiny, Něžný barbar, Poslušně hlásím nebo Havlova Audience. Samostatný blok je věnovaný literatuře, ať už odborné, pojednávající o pivu, nebo jen pivem inspirované. Pro přátele knih jsou připravené středeční podvečery na téma Pivo v mém životě (10.9.), Máz piva a spisovatelé (17.9.) a U stolu s Bohumilem Hrabalem (24.9.). Tématický výběr ze svých seminářů předvedou 20.9. členové Divadla Járy Cimrmana.

Iniciátorem a hlavním organizátorem výstavy je Plzeňský Prazdroj. Jeho zástupce Michal Kačena ke vzniku výstavy říká: „Více než dva roky jsme nosili v hlavách myšlenku vybrat z bohatství našeho umění a uspořádat pro veřejnost výstavu toho nejlepšího, co bylo pivem inspirováno. Díky úsilí kurátorů a konzultantů se to letos podařilo. Zároveň věříme, že tato výstava podnítí vznik dalších nových děl spojujících český národní nápoj s uměním.“

Fotografie k zahájení výstavy:
Výstavu Prazdroj české kultury zahájil svým happeningem Eugen Brikcius.


Organizátor nejmladšího uměleckého díla, které vzniklo přímo během zahájení výstavy, Eugen Brikcius, popisuje svůj happening: „Jde o ‚zythometrickou‘ férii, přičemž ‚zythos‘ je starořecký výraz pro pivo. Vycházím z optického dojmu, který získáte při vstupu do pivnice, když si odmyslíte její hosty. Zbude jen estetická rovina roznesených piv, tedy zátiší non plus ultra. Úkolem umělce je přenést vzniklé zátiší do veřejného prostoru, kde jsou piva ozřejměna jako výsostný estetický objekt. Takto pojatý půllitr piva se definitivně stává uměleckou kategorií.“ Mistr happeningů vytvořil podobné dílo poprvé v Ostravě v roce 1969, světovou premiéru pak mělo v roce 1969 v londýnské Art Laboratory a triumfální návrat do Prahy slavilo v roce 1991.


Na zahájení výstavy nechyběl ani Václav Havel. Jeho Audience byla také zařazena mezi filmová díla, která se promítají na výstavě. Spolu s Pavlem Landovským, který hrál v hlavní roli tohoto filmu, si prohlíželi ostatní exponáty výstavy.


vytisknout článek Vytisknout článek

Hodnocení článku

Pro hodnocení se nejprve přihlašte.

Celkem 0 komentářů Komentovat
Vyhledávání